У виданнях, які видаються на території виборчого округу №184 Херсонської області, з кінця серпня опубліковані 58 різних публікацій кандидатів та партій. Лише 10 публікацій з 58 позначені як рекламні.

На території виборчого округу № 184 у Херсонській області розповсюджуються 9 друкованих видань: «Нова Каховка», «Дніпровський проспект» (м. Нова Каховка), «Новий день» (спеціальний випуск газети для Нової Каховки), «Таврійські вісті» (Велика Лепетиха), «Маяк» (м. Берислав), «Вісті Нововоронцовщини» (селище Нововоронцовка), «Високе поле» (селище Високопілля), «Сільські новини» (селище Горностаївка), «Жайвір» (селище Велика Олександрівка).

У цих виданнях з кінця серпня (фактичний початок активної фази передвиборчої кампанії) вийшло 58 різних публікації із згадуваннями суб’єктів виборчого процесу: кандидатів у депутати, політичних партій. Також у цих публікаціях згадувався благодійний фонд Ігоря Колихаєва, назва якого співпадає з назвою Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити», що висунула кандидата у народні депутати Геннадія Лагуту. 

Тільки 10 публікацій з 58-ми позначені як «Політична реклама», «Політична агітація», «На правах реклами» чи просто зірочкою з відповідним поясненням у вихідних даних газети. А 48 публікацій, серед яких є політичний піар і політична реклама, виходили просто як редакційні матеріали. При тому, що ці публікації мають ознаки замовних, оскільки однакові публікації розміщені у кількох різних виданнях. 

Лідером за кількістю публікацій про нього і згадувань його у публікаціях є заступник голови Херсонської обласної ради, кандидат Геннадій Лагута. Його у публікаціях друкованих видань згадували 23 рази. Про депутата Херсонської обласної ради Ігоря Йосипенка, який балотується у народні депутати від партії «Європейська солідарність», написали 20 разів. Про голову Херсонської облдержадміністрації Сергія Козиря, який балотується від партії «Слуга народу», знайдено 11 згадок у ЗМІ. Козир на відміну від Ігоря Йосипенка і Геннадія Лагути не був потенційним кандидатом, і партія визначилася з його висуванням лише у другій половині вересня, а тому брались до уваги згадки про нього у виданнях саме за цей період. Лише один раз згадувався у місцевих газетах кандидат Максим Негров. 

Згадок про інших 14-ти кандидатів у місцевих газетах поки що немає.

Усі кандидати і партії згадувалися переважно у позитивному ключі, нейтральні згадки зафіксовано лише про Сергія Козиря, коли цитувались його виступи на різних заходах. Жодного критичного матеріалу про кандидатів у газетах, які видаються на території виборчого округу № 184, за період з кінця серпня не було.  

Геннадій Лагута 

З 23 матеріалів, де згадується Геннадій Лагута, лише 4 мають позначки «Вибори-2021» і «На правах реклами». Це матеріал «Геннадій Лагута: «Наша ідеологія – дієвий патріотизм» у газетах «Маяк» та «Сільські новини». Остання також опублікувала матеріал під назвою «Інфраструктурний прорив у Таврійську – нова лікарня та стадіон» та статтю про висування Геннадія Лагути кандидатом у депутати. Усі матеріали в газеті «Сільські новини» про Лагуту мають відповідне маркування.

Один і той же текст з назвою «Інфраструктурний прорив у Таврійську – нова лікарня та стадіон» з тією ж самою фотографією Лагути вийшов як редакційний матеріал без будь-яких позначок у газетах «Маяк», «Таврійські вісті», «Високе поле», «Вісті Нововоронцовщини» і «Жайвір».

Стаття «Геннадій Лагута: «Наша ідеологія – дієвий патріотизм» позиціонує Геннадія Лагуту саме як кандидата у депутати на виборчому округу № 184 і є агітаційною, бо містить програмні положення кандидата і партії, яка його висунула. Але газети «Високе поле», «Таврійські вісті» «Вісті Нововоронцовщини» і «Жайвір» у номерах, які вийшли 30 вересня, надрукували цю статтю без будь-яких маркувань.

Матеріал про висування Геннадія Лагути кандидатом у народні депутати опублікували як редакційний матеріал видання «Вісті Нововоронцовщини», «Маяк», «Високе поле», «Таврійські вісті».

Усі інші матеріали – привітання від Геннадія Лагути зі святами. Ці привітання не мають рекламних маркувань, втім зазвичай видання друкують такий контент платно. 

Ігор Йосипенко

Жоден з 20-ти матеріалів про Ігоря Йосипенка не маркований як політична реклама.

Зокрема, видання «Таврійські вісті», «Сільські новини», «Новий день» опублікували інформаційний матеріал про висування Ігоря Йосипенка кандидатом у народні депутати від партії «Європейська солідарність». Текст матеріалу та фото, розміщені у цих газетах, ідентичні.

Повідомлення про реєстрацію Ігоря Йосипенка кандидатом у народні депутати опублікували видання «Маяк», «Новий день», «Сільські новини», «Вісті Нововоронцовщини», «Жайвір». Це повідомлення містило не лише інформацію про реєстрацію кандидата, а й допис Йосипенка у Facebook, який закінчується передвиборчим слоганом кандидата: «Українці переможуть!». Усі матеріали опубліковані без відповідних маркувань.

У газеті «Маяк» від 27 серпня Ігор Йосипенко згадувався серед спонсорів змагань з гирьового спорту, проведених у Милівській громаді. 

У газеті «Нова Каховка» від 29 вересня матеріал про реєстрацію Йосипенка опублікований під рубрикою «Вибори». Але під такою рубрикою теоретично можуть виходити і статті, які є висвітленням передвиборчої кампанії. Тому рубрику «Вибори» не можна визначити як чітке маркування політичної реклами.

У бериславській газеті «Маяк» у період з серпня по жовтень вийшло кілька інтерв’ю з Ігорем Йосипенком як з депутатом Херсонської обласної ради. Інтерв’ю «Ігор Йосипенко: «Інфраструктура населених пунктів повинна змінюватися» опубліковане 1 жовтня, коли він уже був зареєстрований кандидатом у народні депутати, і містило інформацію про досягнення Йшлося як депутата Херсонської обласної ради. 

Сергій Козир 

З 11 матеріалів про голову Херсонської ОДА Сергія Козиря 6 мають маркування. Зокрема, звіт про роботу Козиря на посаді голови Херсонської ОДА, опублікований у газетах «Новий день», «Маяк», «Сільські новини», «Дніпровський проспект», «Нова Каховка». Разом з тим, у газетах «Високе поле», «Вісті Нововоронцовщини» і «Жайвір» цей же матеріал вийшов без маркування.

Коли Сергій Козир вже перебував у статусі кандидата у депутати, газета «Новий день» у випуску від 29 вересня опублікувала матеріали «На «Таврійський ярмарок» з’їхалася вся Україна» і «Свято, яке об’єднало всіх», в яких згадувалось про участь Сергія Козиря як голови ОДА.  Маркування ці матеріали не мають. 

БФ «Нам тут жити» і Ігор Колихаєв 

Благодійний фонд Ігоря Колихаєва «Нам тут жити», заснований Ігорем Колихаєвим з тією ж назвою, як і його політична партія, згадувався у газетах, які виходять на території 184-го округу, п’ять разів. Сам Ігор Колихаєв згадувався двічі, і обидва рази це були привітання у новокаховському випуску газети «Новий день».

Благодійний фонд згадувався як організація, яка надавала підтримку у проведенні тих чи інших заходів. У газеті «Маяк» від 27 вересня благодійний фонд назвали серед спонсорів змагань з гирьового спорту, проведених у Милівській громаді (матеріал «Олег Яхнієнко: «Милівська ТГ об’єднала майже всю Україну на благодатній бериславській землі»). У газеті «Таврійські вісті» від 9 вересня у статті «День народження ровесниці Незалежності» фонд згадали серед людей та організацій, які привітали з ювілеєм школу у селищі Велика Лепетиха.

Газета «Сільські новини» на своїх сторінках дякує благодійному фонду за передплату для учасників АТО/ООС. А у матеріалі «У терцентрі створюють домашній затишок і комфорт для підопічних» пише про надання благодійним фондом «Нам тут жити» матеріалів для ремонту будівлі Горностаївського територіального центру соціального обслуговування. Цей матеріал з назвою фонду, яка співпадає з назвою партії-суб’єкту виборчого процесу, опублікований 1 жовтня, коли висуванець партії Геннадій Лагута вже зареєстрований у нардепи.

У газеті «Високе поле» від 30 вересня вийшов матеріал «XXI сезон федерації шахів стартував у кращих традиціях», де фонду «Нам тут жити» і Геннадію Лагуті дякують за допомогу у проведенні шахового турніру.

Усі публікації, де згадувалися Ігор Колихаєв і благодійний фонд «Нам тут жити», не марковані, як реклама.

Максим Негров 

У номері газети «Маяк» від 1 жовтня під рубрикою «Вибори-2021» опублікований матеріал «Колишній «морський котик» йде у нардепи» про кандидата у депутати Максима Негрова. Матеріал має ознаки агітації, її авторка, херсонська журналістка Ксенія Келеберда, закликає голосувати за кандидата.  

Як зазначив в коментарі ОПОРІ Максим Негров, ця публікація оплачена з виборчого фонду кандидата. 

"Між кандидатом у народні депутати України - Негровим Максимом Анатолійовичем було укладено договір з редакцією на розміщення відповідних матеріалів, рахунок сплачено з офіційного розрахункового рахунку кандидата, де зберігається виборчий фонд. Не уявляю можливим нести відповідальність за невірну позначку у газеті", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

У ч. 1 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» йдеться, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Частина 3 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» закріплює, що політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою.

Утім, Закон України «Про рекламу» в ст. 1 також містить визначення політичної реклами, під якою розуміється інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

Згідно із частиною 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу, а прихованою рекламою відповідно до статті 1 Закону є інформація про особу в програмі, передачі, публікації, якщо така інформація слугує рекламним цілям і може вводити в оману осіб щодо дійсної мети таких програм, передач, публікацій.

Відповідно до частини 6 та 7 статті 73 Закону України «Про вибори народних депутатів» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації будь-яких форм власності, що видаються в Україні.  Матеріали передвиборної агітації публікуються на підставі угоди, що укладається від імені партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидата у депутати в одномандатному окрузі розпорядником поточного рахунку відповідного виборчого фонду партії, кандидатом у депутати з редакцією (видавцем) друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції (видавця) друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється. Ця вимога не застосовується до засобу масової інформації, засновником (власником) якого є партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі для ведення їх власної передвиборної агітації.