Центральна виборча комісія на засіданні 1 жовтня зареєструвала кандидатами у народні депутати «двійників» зареєстрованих кандидатів Сергія Козиря та Геннадія Лагути.

Так, зареєстровано Козиря Сергія Анатолійовича, який балотується шляхом самовисування. При цьому на окрузі кандидує голова Херсонської ОДА Сергій В’ячеславович від партії «Слуга народу» (зареєстрований 24 вересня).

Крім того, кандидатами стали одразу два Лагути: Геннадій Борисович та Геннадій Васильович. Ім’я та прізвище цих кандидатів повністю ідентичне імені кандидата від Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити»  Лагути Геннадія Миколайовича, зареєстрованого 14 вересня.

Також зареєстровано кандидатом Колихаєва Юрія Анатолійовича, прізвище його ідентичне прізвищу міського голови Херсона Ігоря Колихаєва.

«Позиція Центральної виборчої комісії незмінна: ми наполягали на тому, щоб дане питання було законодавчо врегульовано. Минулого разу мною було озвучено щодо однофамільців, мною були направлені відповідні матеріали для перевірки компетентними органами. І так само буду робити щодо цих кандидатів. Ми не є належним суб’єктом щодо надання оцінки і встановлення, чи є це технологія, чи не є. А є для цього компетентні органи, тому я звернувся до них, щоб вони здійснили перевірку в межах своїх повноважень», - сказав член ЦВК Сергій Постівий.

«Очевидно, що ніхто не може перешкодити людям з тотожними прізвищами, іменами та по-батькові балотуватись і це право не може бути оскаржене. Але так само є приклади, коли ми розуміємо, що люди, які не мають бажання балотуватись де-факто, стають підставними кандидатами для того, щоби відтягнути голоси у лідерів цих передвиборчих перегонів. Я додам, що Центральна виборча комісія підготувала свої законодавчі пропозиції до Верховної Ради, щоб були внесені відповідні зміни», - сказав член ЦВК Юрій Мірошниченко і додав про необхідність нумерації кандидатів.

Вікторія Глущенко зазначила, що нумерація граф виборчого бюлетеня, в яких міститься прізвище, ім’я та по батькові кандидата сприяла би виборцям поінформовано та усвідомлено проголосувати.

«Ми в таких реаліях, що в кожному з округів до виборчого бюлетеня буде включено по декілька тезоіменних кандидатів. Виборчі технології стають вишуканішими і не обмежуються кандидати зміною прізвищ, а повністю дублюються прізвища, імена, по батькові в окремих осіб. Так само відбувається мімікрування місць роботи кандидатів. Тому якщо Центральна виборча комісія пронумерує відповідні графи виборчого бюлетеня, коли буде розглядати питання затвердження бюлетеня, це дійсно сприятиме поінформованому волевиявленню громадян», - сказала вона.

Окрім вищезазначених кандидатів, ЦВК зареєструвала Васильєва Дмитра В’ячеславовича (самовисування) та Пономарьова Олександра Євгеновича (Блок опозиційних сил).