У Херсонській області від імені кандидата у народні депутати по округу №184 від Партії Ігоря Колихаєва "Нам тут жити" Геннадія Лагути у селищі Нововоронцовка провели святковий концерт, під час якого серед мешканців розіграли електронну техніку.

Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Так, на своїй сторінці у Facebook Благодійний Фонд імені Ігоря Колихаєва анонсував: “Партія Ігоря Колихаєва “Нам тут жити” та Геннадій Лагута запрошують мешканців селища Нововоронцовка на святковий концерт”. В анонсі також повідомлялось про розіграш призів, безкоштовні атракціони для дітей, виступи ілюзіоніста Дмитра Смаги, кавер бенда Up&Up, театру вогню Фенікс та Dj Flame Host.

Захід відбувався на стадіоні “Колос”, де встановили сцену з зображенням Геннадія Лагути та символікою Партії Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”. Ведучий неодноразово наголошував, що для участі у розіграші призів необхідно було зареєструватись у білому наметі з символікою партії.

Перед присутніми також виступив і сам Геннадій Лагута, якого представили, як кандидата у народні депутати по округу №184. 

Хочу привітати вас зі святом, з Днем народження нашої Нововоронцовки, сказати, що кожному з нас не потрібно щось розповідати про нас, тому ви знаєте, як Ігор Колихаєв, як наша команда,наша партія, благодійний фонд довгі роки працюють на Нововоронцовщині. Ми стараємось допомогти кожному з вас. Так було, так є і так буде. Міцного здоров’я, живіть дуже довго, щоб дітки були щасливі, щоб сім’ї створювались і працювали тут, на нашій улюбленій українській, херсонській землі. Ми вас любимо. Привіт від Ігоря Колихаєва, від всієї нашої команди”, - сказав він. 

Під час концерту за допомогою лотереї мешканцям вручили павербанк, смарт-годинник та плазмовий телевізор. Разом з призами учасникам вручали пакети з іменем Геннадія Лагути. 

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що в даній ситуації є всі підставі стверджувати, що відбувся саме агітаційний захід за кандидата: на сцені наявна символіка партії, яка висувала вказаного кандидата та містить банер з його зображенням, сам захід анонсувався він тартії та кандидата, більше того сам кандидат виступив на цьому заході. Поряд з цим на заході відбулися розіграш та вручення призів, що на думку юристки, є неприпустимим. Юристка вважає, що незважаючи на те, за рахунок чиїх коштів відбувалося таке вручення - чи благодійного фонду, чи політичної партії чи кандидата, саме поєднання агітації (в тому числі і згадування імені кандидата) з такою безкоштовною роздачею подарунків може мати ознаки непрямого підкупу виборців (частина 14 статті 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України”). Звісно, що остаточну правову оцінку таким діям можуть надати лише суди, проте юристка закликає кандидатів та партії використовувати лише законні методи агітації та при здійсненні агітації утримуватися від будь-якої роздачі товарів, за винятком дозволених законом товарів з партійною символікою з дозволеною максимальною вартістю у 180 грн.

Відповідно до частини 14 статті 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України” забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Згідно з частиною 3 статті 160 КК України є кримінально караним надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах. У цій статті під неправомірною вигодою слід розуміти продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (68,1 грн), які на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям, учасникам референдуму або членам виборчої комісії, комісії з референдуму чи отримуються зазначеними особами.