4 800 грн - саме таку суму вдалося зібрати організаторам другого туру благодійного аукціону авторських мистецьких виробів «Продовжимо Територію дітей», який у рамках дитячого фестивалю «Забавдень» відбувся вчора, 11 червня, у Львові. Подією у мистецькому житті Львова назвав аукціон директор Палацу мистецтв, в якому і відбувся захід, п. Юрій Гнатковський. Саме Палац мистецтв, а також голова фракції ГП «Пора» п. Петро Адамик стали найактивнішими благодійниками. Вони придбали по три лоти. Відтак за зібрані під час двох аукціонів 15 тис. гривень діти з п`яти сиротинців Львівщини (трьох самбірських, дрогобицького та бориславського) поїдуть у літній табір. Розпочнеться табір у смт Рудно під Львовом уже 25 червня.

Прикро, що аукціон, на якому, зазначимо, всі лоти продавалися за стартовими цінами (отже, це була швидше виставка-продаж), таки не зацікавив ані владну верхівку міста, області, ані львівські бізнес-кола. Власне тому показовим є безкорисливий вчинок працівників одного з підприємств Львова, які побажали залишитися інкогніто. Перед початком аукціону до організаторів підійшла молода жінка. Сказала, що їх колектив - 25 людей - почув зі ЗМІ про благодійну місію заходу і вирішив допомогти, - і передала організаторам 1700 гривень! Оскільки ми не знаємо, хто ці добрі люди, хочемо подякувати їм через засоби масової інформації за благородний вчинок.

Як наголосив, відкриваючи благодійний аукціон, відомий львівський мистецтвознавець Орест Голубець, українське суспільство важко звикає, що мистецтво - це товар: «Ми понад півстоліття були відірвані від світу, тому не маємо розуміння, чим є сучасне мистецтво. У квартирах багатих львів`ян панує кітч, імітація мистецтва, у той час як у Європі вважається престижним і надійним вкладати гроші у колекціонування авторських художніх робіт. Прикро, що мистецьке середовище Львова не має куди виплеснути свій колосальний потенціал. Оскільки у місті немає ринку для них, то достойних і серйозних покупців львів`яни шукають за кордоном». Орест Голубець впевнений, що з часом ми зрозуміємо, що втрачаємо, та до цього треба дійти. «Це вигідно, престижно і по-сучасному - вкладати гроші у мистецькі твори», - наголошує мистецтвознавець.

Експоновані на аукціоні роботі - не пересічні, не випадкові. Вони цілісні та цінні. Над відбором найкращих ретельно працювали митці - учасники міжнародних виставок з творчого об`єднання «Кактус». Саме тому з-поміж представлених робіт - і витвори проректора та професора Львівської академії мистецтв, і роботи дітей зі зразкової студії образотворчого та ужиткового мистецтва МПК ім. Г. Хоткевича, і унікальні вітражні та ковані роботи, і образи провідних іконописців Львова.

Відтак, організатори аукціону, а це ТО «Кактус», Громадянська мережа ОПОРА, Центр національного відродження ім. С. Бандери, станиця Львів НСОУ Пласт та МПК ім. Г. Хоткевича, запрошують благодійників долучитися до благородної ініціативи. Саме завдяки Вам на літній табір зможуть поїхати більше дітей та провести у таборі довший час!

Мистецькі роботи можна придбати до 20 червня, звернувшись до голови оргкомітету фестивалю «Забавдень» 

Каталог лотів на офіційному сайті: www.zabavden.org.ua