Державні свята напередодні старту виборчого процесу – чудовий привід для потенційних кандидатів ще раз нагадати про себе, приєднавшись до урочистостей у населених пунктах округу. Цьогорічні святкування у громадах 197 ВО, де довибори у Верховну Раду відбудуться восени цього року, також супроводжувалися візитами потенційних кандидатів.

Так, Владислав Голуб, який представляв округ у Верховній Раді VIII скликання, виклав на своїй Facebook-сторінці підбірку фотографій та написав: «22 серпня, відзначали головне свято нашої держави у селі Яснозір’я». Також у повідомленні йдеться про те, що потенційний учасник виборчих змагань як голова Асоціації футболу у Черкаській області передав громаді футбольні м’ячі.

Напередодні політик відвідав ще один населений пункт округу – село Руська Поляна, де «святкував День Незалежності разом із жителями» як зазначено у фейсбук-публікації. Владислав Голуб повідомив, що «під час свята вручив Руськополянській громаді сертифікат проведення заходу від нашого культурно-освітнього центру» (йдеться про нещодавно зареєстровану ГО “Разом ми потужна сила”).

Також Владислав Голуб долучився до святкувань у Гельмязівській громаді та Мошненській, де одночасно святкували День громади та День Незалежності. Про відвідини свята в селі Мошни потенційний кандидат детально прозвітував на своїй фейсбук-сторінці: «Я щиро радий, що доклав і свою частку в розвиток села. Це і осучаснена школа з абсолютно новою системою водовідведення. Нещодавно школа отримала також від мене сучасну систему відеоспостереження. Це і ремонт садочку. Це і УЗД апарат в амбулаторії, а також сучасна нова матеріально-технічна база амбулаторії. Це і освітлені вулиці. Це і стела при в’їзді в село. Це і дитяча площадка на березі річки Ольшанка. Це багато інших проектів. Випала нагода допомогти діточкам з багатодітних сімей, які цьогоріч йдуть у перший клас, матеріально підготуватися до школи. А на цей день народження вирішив подарувати мошнівчанам дещо таке, що не купиш за жодні гроші чи сертифікати! Я вирішив подарувати емоцію! Саме тому, коли стемніло, мошівчани побачили файєр-шоу!». Про «підтримку» місцевої громади політиком написали і на фейсбук сторінці громадської організації «Разом ми потужна сила»: «Голуб допоміг врятувати садочок від руйнування. Завдяки Владиславу Голубу та ГО «Разом ми потужна сила» у Мошнах вдалося протягом одного дня вирішити масу проблем, які назбиралися навколо дитячого садочку…»

Не оминули своєю увагою ці святкування й інші потенційний висуванці: депутат облради та перший заступник голови партія «Європейська Солідарність» Роман Сущенко та представник ВО “Свобода”, народний депутат VII та VIII скликань Андрій Іллєнко. Відеопривітання представника ЄС також було опубліковане на Youtube-каналі Черкаси.NOW, також з його слів починається вітання до Дня незалежності у рубриці Блог «ЄС». А от Андрій Іллєнко крім вищезгаданих громад відвідав місто Канів, де взяв участь у автопробігу до Дня Державного Прапора.

Також відвідав ці населенні пункти напередодні Дня незалежності Іван Степанець, депутат Черкаської районної ради попереднього скликання від ВО “Батьківщина”, кандидат до Київської обласної ради від партії «УДАР» на останніх місцевих виборах. Він побував на турнірах із футболу, приурочених до Дня Незалежності. Окрім того, вітання політика було опубліковане як новина на Zmi.ck.ua, публікація під назвою «Іван Степанець вітає черкащан з Днем народження України» не містить ніяких спеціальних позначок.

Опублікували відео-привітання на своїх фейсбук-сторінках також представник партії «Національний корпус» Ігор Зайчук; депутат Черкаської обласної ради від партії «Слуга народу», заступник голови ради Сергій Лісовий та чинний депутат Черкаської обласної ради від партії «За майбутнє», начальник управління військових представництв Міноборони, колишній військовий комісар області Євгеній Курбет.

Найбільшу медійну присутність серед потенційних кандидатів на довиборах у окрузі №197 отримав міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський, який, ймовірно, кандидуватиме від партії «Слуга народу».  Біля святкових локацій міста чинного міського голову супроводжували люди, вбрані у брендовані футболки «Команда Войцехівського. Слуга народу». Частину міських святкових заходів відвідав і голова Черкаської ОДА Олександр Скічко.

Окрім участі у заходах в Золотоноші, 23 серпня Войцехівський був на урочистостях з нагоди підняття найбільшого Державного Прапора України у селі Мар’янівка, де Президент України Володимир Зеленський відкривав артоб’єкт у географічному центрі України. А також ввечері 24 серпня звертався зі сцени із привітанням до мешканців Канівської громади.

Також на своїй фейсбук-сторінці Віталій Войцехівський розповідає про відвідини святкових заходів у селах Нова Дмитрівка та Мошни. Ці пости супроводжуються відеороликами, які завершуються стилізованою у кольори партії «Слуга народу» заставкою з написами, як і на білбордах, які розміщені на території округу «Громада за свого», «Черкащина – Батьківщина сильних».

Відповідно до ч. 4 статті 16 Закону України «Про вибори народних депутатів України», виборчий процес проміжних виборів народних депутатів України  розпочинається 1 вересня 2021 року. Того ж дня починається висування кандидатів. Політичні партії можуть висувати своїх кандидатів до 20 вересня включно, самовисуванці можуть прийняти рішення про висування до 30 вересня. В будь-якому випадку документи на реєстрацію мають бути подані до 30 вересня включно (частина 10 статті 107 Закону). Не пізніш як на п’ятий день з дня прийняття документів для реєстрації ЦВК має прийняти рішення про реєстрацію кандидата в депутати або про відмову (відповідно імена всіх кандидатів будуть відомі до 5 жовтня включно). Кандидат зобов’язується не пізніш як на десятий день з дня реєстрації відкрити рахунок виборчого фонду, за кошти якого має фінансуватися вся передвиборча агітація. Але офіційно агітувати кандидат має право з дня, наступного за днем прийняття ЦВК рішення про реєстрацію. А відповідно до частини 1 статті 68 Закону України “Про вибори народних депутатів України” передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу.