Впродовж трьох місяців відкладаються судові засідання у справі підкупу виборців на місцевих виборах 2015 року з боку тодішнього кандидата в депутати Чернівецької міськради Ростислава Білика. Причиною є те, що сторона обвинувачення, а саме Генеральна прокуратура, не забезпечила участь групи прокурорів. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА з Чернівців.

Вчора, 2 липня 2021 року, на засідання у справі 2015 року про підкуп виборців прибув обвинувачений Ростислав Білик та його захисник, однак, вкотре не прибув прокурор. Суддя зауважив, що в суду немає даних про те, що Офіс Генерального прокурора призначив прокурора у даному кримінальному провадженні, у зв’язку із цим суд не може продовжувати розгляд справи за відсутності прокурора. Наступне судове засідання призначено на 13 липня 2021 року.

Із квітня 2021 року суд вже всьоме поспіль відкладає судове засідання у цій справі саме через непризначення прокурора. 5 квітня прокурор Віталій Перепелюк, який був призначений на цю справу в лютому 2020 року після звільнення попереднього прокурора, повідомив суд, що у зв’язку із проведеною реорганізацією прокуратури в нього відсутні повноваження підтримувати публічне обвинувачення в даній справі. Офіс Генерального прокурора має повторно призначити процесуальних прокурорів до групи прокурорів, які будуть уповноважені підтримувати публічне обвинувачення в суді.

Громадянська мережа ОПОРА у квітні звернулась до Офісу Генерального прокурора із запитом щодо розгляду питання відносно призначення групи прокурорів в даному кримінальному провадженні. У відповідь Чернівецька обласна прокуратура, якій було доручено підтримання публічного обвинувачення у відповідному провадженні, повідомила, що у зв’язку із кадровими змінами у своїй структурі 30 квітня скерувала лист до Офісу Генерального прокурора задля вирішення питання про зміну групи прокурорів у провадженні.

Проте 25 травня на судове засідання прокурор вкотре не прибув. ОПОРА повторно надіслала листа до Офісу Генерального прокурора щодо розгляду питання відносно призначення групи прокурорів у даному кримінальному провадженні. Повідомлення про отримання листа уповноваженою особою адресата датоване 8 червня. Однак відповідь на нього ОПОРІ досі не надійшла. ОПОРА й надалі відстежуватиме перебіг судових засідань у цій справі.

Нагадаємо, «справа Білика» тягнеться з 2015 року. П’ять з половиною років тому, тодішньому кандидату в депутати Чернівецької міської ради було вручено підозру щодо організації підкупу студентів  за статтею 160 Кримінального кодексу України («Підкуп виборців»). У лютому 2018 року «справа Білика» таки почала розглядатися в Шевченківському районному суді міста Чернівці. Впродовж 2018 року відбувся ряд судових засідань, в яких було допитано більшу частину свідків у справі, окрім трьох ключових свідків. Варто зазначити, що ці троє свідків ще у 2015 році уклали угоди про визнання винуватості та були засуджені до 3 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням на 1 рік. 17 жовтня 2018 року припинились повноваження судді. В жовтні-листопаді 2018 року було задоволено ряд заяв суддів Шевченківського районного суду міста Чернівці про самовідвід, із тих підстав, що такі судді раніше розглядали інші кримінальні провадження, де встановлювались події кримінального правопорушення, які безпосередньо пов'язані з обвинуваченням, висунутим Ростиславу Білику. 28 листопада 2018 року Чернівецьким апеляційним судом визначено підсудність справи Білика за Першотравневим районним судом міста Чернівці. Впродовж 2019-2021 років у Першотравневому районному суді міста Чернівці у справі Ростислава Білика відбулась низка судових засідань, в яких було допитано 7 свідків у справі. Серед них й одного із трьох ключових свідків.