Виборча кампанія в Харкові розпочнеться лише через декілька місяців, проте вже в червні потенційні кандидати активно використовують рекламу в соціальних мережах для реклами за себе. Поруч з цим, саме через соціальні мережі розповсюджується велика кількість матеріалів, що мають ознаки «чорного піару».

Станом на кінець червня різноманітні сторінки у Facebook проявляють активність на користь та проти секретаря міської ради Ігоря Терехова, нардепа минулих скликань Михайла Добкіна, депутатки Харківської міської ради Аліни Мустафаєвої та потенційного кандидата Дмитра Марініна.

Найбільше коштів на рекламу з 24 травня по 22 червня витрачено зі сторінки RegioNews.ua, а саме – 3810 доларів на 64 дописи. Всі оплачені «IA «RegioNews». Частина постів стосується критики Ігоря Терехова та міської ради в цілому, наприклад, що він завів людей Арсена Авакова до списку партії «Блок Кернеса – Успішний Харків», за те, що в Харкові нечищені ливнівки, за корупцію при будівництві зоопарку. Майже всі інші направлені на піар Михайла Добкіна, на повідомлення, що проти нього працює адмінресурс та МВС, про відкриття «Добкін хабу» та різноманітні цитати колишнього нардепа в ЗМІ.

На другому місці по витраченим коштам на рекламу знаходиться сторінка Аліна Мустафаєва. З неї було витрачено 3 202 долари за місяць на просування 131 публікації. Всю рекламу депутатка Харківської міської ради оплатила самостійно. Більшість дописів – це посилання на відео, де потенційна кандидатка критикує міську владу. Найчастіше ж рекламується допис, де Аліна Мустафаєва запитує своїх підписників, за кого б вони проголосували, якби вибори відбулись найближчої неділі. Серед кандидатів, вона, як представниця «Слуги народу», Ігор Терехов та Михайло Добкін поруч з логотипами різних партій.

Наступною йде сторінка «Первая столица», витрати за місяць на рекламу з цієї сторінки склали 2 531 долар за 137 дописів, вся реклама сплачена за рахунок Інформаційного агентства «Первая Столица». Основна тематика постів – це критика Михайла Добкіна та рекламадіяльності Ігоря Терехова. Зокрема, частина рекламних дописів присвячена позову від інформаційного агентства до Михайла Добкіна за поширення дезінформації, поруч з тим, Михайла Добкіна критикують за використання неповнолітніх для поширення політичної реклами, за його наміри балотуватись на посаду міського голови Києва. Більша ж частина дописів присвячена позитивним змінам в Харкові з акцентом на Ігоря Терехова та міську владу в цілому. Наприклад, декілька публікацій присвячені створенню «зеленого каркасу» в місті, відновленню футбольного клубу «Металіст», відкриттю дитячих та спортивних майданчиків.

1000 доларів на просування 7 дописів витратила сторінка НОВА ВЛАДА. Кому вона належить: суспільство - бізнес - політики?. Всі дописи стосувались критики Ігоря Терехова, зокрема звинувачення в політичному «перевзуванні», неефективному управлінні та переписуванні свого майна та активів на інших осіб.

Сторінка «Первый свободный» витратила 773 долари на рекламу 14 публікацій, платником стало ТОВ «Маркетинг ЮА». Абсолютно всі дописи стосуються критики Ігоря Терехова зі звинуваченнями у корупції при реконструкції зоопарку, використання бюджетних коштів заради власного піару, земельні махінації, піар на пам’яті Геннадія Кернеса. Також рекламуються дописи з коментарями іншого потенційного кандидата на посаду Харківського міського голови – Дмитра Марініна, який критикує Терехова за «любов до грошей, а не до міста», за начебто видалення ефіру Марініна на телеканалі «Сімон» через страх Ігоря Терехова.

631 долар витрачено зі сторінки «Дичь Харькова» на просування 4 рекламних дописів з відео, на яких критикується місцева влада, зокрема Ігор Терехов, за «розвиток наркоманії в місті», неналежну роботу КП «Центр поводження з тваринами».

Трохи менше 500 доларів витратила сторінка «Харків – це Україна», рекламуючи 28 публікацій, 5 з яких називають Михайла Добкіна єдиним проукраїнським кандидатом нарівні з Петром Порошенком, та таким, якого підтримує Володимир Зеленський.

Сторінка «Престол 1-й столицы» витратила 400 доларів на просування 12 дописів з 3 випусками однойменного коміксу, основна мета якого – критика Ігоря Терехова за начебто махінації з рейтингами, введення картки харків’янина та піар через Тік-Ток.

З протилежного боку, Директор департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю Харківської міської ради Юрій Сидоренко створив канал на Youtube та спільноту в Facebook під назвою Юрий Сидоренко «Игристый Сидр». За місяць на рекламу двох випусків витрачено близько 300 доларів, в них Юрій Сидоренко дає відповідь на критику стосовно КП «Центр поводження з тваринами» та «розвіює» міф про дружбу Кернеса та Добкіна.

Портал «Харьковские известия» витратив на рекламу 66 публікацій 238 доларів, більшість з яких – це матеріали з ознаками «джинси» на користь Ігоря Терехова та міської влади або проти Михайла Добкіна.

Також активно на рекламу витрачають кошти сторінки «Харьков против Добкина», «Харьков за Мишу», «Харьков за Добкина», «Харьков за Терехова». Основна тематика публікацій виходить з назв «пабліків». Сумарно на рекламу за місяць вони витратили близько 1200 доларів. І якщо у випадку сторінки «Харьков против Добкина», за рекламу платило однойменне інформаційне агентство, то всю іншу рекламу оплачували різні рекламні та SMM-агентства.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]