21 лютого 2021 року відбудеться другий тур президентських виборів у Нігері, де вперше за часів незалежності країни відбудеться мирний перехід влади. Також 21 лютого у Лаосі обиратимуть одночасно депутатів Національних зборів та народних рад, де свої кандидатури з 1970-х років висуває лише правляча партія.

Нігер

21 лютого 2021 року відбудеться другий тур президентських виборів Республіки Нігер. Чинний президент Махамаду Іссуфу закінчує свій другий термін і публічно зобов'язується піти з посади, проклавши шлях першому потенційному мирному переходу влади з моменту незалежності від Франції у 1960 році (до цього президенти йшли у відставку внаслідок військових переворотів, останній з яких був у 2010 році).

Президент Махамаду Іссуфу під час голосування у першому турі Фото: AFP

Згідно з Конституцією Нігеру президентом республіки можуть бути лише нігерійці за походженням обидвох статей, віком не менше 35 років.

«Ніхто не може бути обраний на пост президента Республіки, якщо він не володіє гарним фізичним та психічним здоров’ям, а також моральними якостями, підтвердженими компетентними службами», - також говориться у Конституції.

Контролює регулярність, прозорість та чесність президентських виборів Конституційний Суд, він же вирішує виборчі суперечки та оголошує кінцеві результати виборів.

В той же час організовує вибори Національна незалежна виборча комісія (CENI), на своєму сайті вона інформує про перебіг виборів, публікує власні постанови та звіти спостерігачів, а також розміщує просвітницькі відео: як правильно голосувати, як убезпечити себе від Covid-19 на виборчій дільниці тощо.

Перший тур президентських виборів відбувся 27 грудня 2020 року. У виборах взяли участь 5 187 668 виборців, що становить 69,67%.  У другий тур виборів вийшли колишній міністр внутрішніх справ Мохамед Базум від правлячої Партії за демократію та соціалізм (PNDS), який набрав 1 879 543 голосів виборців (39,33%) та колишній президент Махаман Усман від Соціально-демократичної Конвенції (RDR), якого підтримали 811 838 (16,99%).

скрін з сайту CENI

Заяви на балотування подала рекордна кількість кандидатів – 41, але до виборів були допущені 30. Конституційний Суд відхилив 11 кандидатів від опозиційних сил, серед яких, зокрема, лідер опозиційної партії «Нігерійський демократичний рух за Африканську федерацію», колишній прем’єр-міністр 70-річний Хама Амаду, якого у 2017 засудили до 1 року в’язниці за торгівлю дітьми. Цю справу Хама Амаду називав політичною атакою. Відбувши рік у в’язниці, він отримав президентське помилування.  До слова, Хама Амаду на президентських виборах у 2016 року посів 2 місце, а у 2011 році – 3-тє.

Разом з тим опозиція піддала сумніву кандидатуру провладної партії  Мохамед Базум через його національність, втім Конституційний суд постановив, що сумніви безпідставні, та допустив його до участі у виборах.

AFP - ISSOUF SANOGO

18 опозиційних партій, включаючи партію Махаман Усман, об’єднались у коаліцію Cap21, закликали кандидатів, які не пройшли, підтримати кандидатуру колишнього президента. 10 кандидатів, у свою чергу, включаючи колишнього президента Салоу Джибо, створили Альянс кандидатів за заміни, пропонуючи свою підтримку у другому турі «будь-якому зацікавленому кандидатові» в обмін на розподіл влади після завершення виборів.

Після другого туру обраним вважається кандидат, який отримав найбільшу кількість голосів.

Фото: Issouf Sanogo/ AFP

Наразі Нігер є однією з країн у регіоні Сахара-Сахель на африканському континенті, яка зіштовхується з присутністю джихадістів та озброєних бандитів, що сіють хаос на шести з семи її кордонів.

Тому три ключові питання, які домінували у президентських кампаніях – це безпека, бідність та корупція. І хоч за правління Махамаду Іссуфу відзначається певний прогрес, Всесвітній банк заявляє, що бідність в країні залишається високою: у 2019 році 41,4% населення жили у крайній бідності.

Лаос

21 лютого у Лаосі голосуватимуть за обрання членів дев’ятого законодавчого органу – Національні збори, а також народних рад провінцій/столиці.

Лаос – однопартійна комуністична держава. Єдина партія, яка може висувати кандидатів – Лаоська народно-революційна партія (LPRP), що знаходиться при владі з 1970-х років. В країні нема організованої опозиції, а активістам демократії може загрожувати арешт, таким чином виборці не мають реального вибору під час волевиявлення.

Фото: RFA

Національні збори обираються на 5 років з 18 багатомандатних округів, які мають від 5 до 19 місць, використовуючи систему множинних голосів, що не підлягають передачі. Кандидати повинні отримати підтримку місцевих органів влади або масової організації для участі у виборах. У кожному окрузі виборці голосують за список із такою кількістю кандидатів, скільки місць потрібно заповнити, а список з найбільшою кількістю голосів виграє всі свої місця. Розподіл місць залежить від чисельності населення. Кожній провінції надається мінімум п’ять місць, а одне додаткове місце дається на кожні 50 000 жителів, починаючи з 250 000 жителів, максимум до 19 місць.

Люди мають проголосувати у суботу чи неділю з 7 ранку до 5-ї вечора. В особливих випадках виборча комісія може домовитись про часткове голосування до або після запланованої дати. Виборчі дільниці знаходяться у школах, залах засідань або храмах.

Варто зазначити, що кількість депутатів 9-х Національних зборів та народних рад збільшиться, щоб відобразити ріст населення країни. Якщо у 2016 році 8-мі Національні збори мали 149 депутатів, а народні ради 360, то у 2021 парламент матиме 164 депутатів та 492 – народних рад.

Під час парламентських виборів у Лаосі 2016 року правляча партія отримала 144 із 149 місць, решта виграли незалежні кандидати. Близько 73% членів були обрані до Національних зборів вперше.

За даними Національної виборчої комісії, 21 лютого 4,3 мільйони виборців по всій країні обиратимуть 164 народних депутатів із 224 кандидатів, включаючи 49 жінок. Переглянути список можна за посиланням. 

Більшість кандидатів є новачками, лише 43 члени чинного законодавчого органу претендують на переобрання. Майже половина кандидатів – у віці від 46 до 55 років; ще 33 – у віці до 46; 76 – у віці від 56 до 60 років; а 12 – старше 60 років.

Кандидати в депутати від Національної Асамблеї та провінційного парламенту вітають виборців 

Крім того, 789 кандидатів, у тому числі 227 жінок, висуваються на вибори до провінційних народних рад.

За декілька днів до дня голосування Національна виборча комісія звернулася до Виборчої комісії В’єнтьяна з проханням вилучити доцента доктора Оуанха Тайлітті зі списку кандидатів, які змагаються за місце в народній раді столиці, заявивши, що він не має достатньої кваліфікації.

За повідомленням Lao National Television-English News Program, Департамент освіти заявив, що кандидат звернувся до офіційних осіб щодо надання йому докторського ступеня, однак є сумніви щодо його існуючих докторського та магістерського ступенів. Через дискваліфікацію кандидата доведеться передруковувати більше 600 тисяч бюлетенів.

У день виборів влада може посилити безпеку на виборчих дільницях, в центрах для підрахунку голосів та офісах виборчих комісій, оскільки активісти, які виступають проти центральної влади, можуть влаштовувати мітинги. Також масові арешти можуть відбуватися, якщо посадові особи вважають, що будь-який учасник зборів порушує протиепідемічні правила.

Після обрання членів обох законодавчих органів національний та провінційний парламенти проведуть інавгураційні засідання, щоб обрати національних та провінційних лідерів, включаючи президента штату та прем'єр-міністра, та затвердити новий урядовий кабінет.

Підготувала Олена Логвиненко 

Використані джерела