На базі Львівського державного університету внутрішніх справ запроваджується новий курс «Виборчі порушення у діяльності Національної поліції України» для студентів третього курсу юридичного факультету і правоохоронців Заходу України, які проходять підвищення кваліфікації. 28 січня 2020 року у ЛьвДУВС відбулась презентація курсу та відкриття першої в Україні практично-навчальної аудиторії «Модельна виборча дільниця».

Метою такого курсу є підвищення компетенції правоохоронців щодо ролі поліції під час виборів та реагування на виборчі порушення. Курс розроблено за сприяння Громадянської мережі ОПОРА в рамках проєкту «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу».

"В першу чергу, це навчальний курс, який є продовженням того етапного періоду взаємодії, який виникав після 14-го року щоразу перед, під час і післявиборчого циклу. Хочу нагадати, що між 91-м і 2015 роком не було жодного обвинувального вироку щодо осіб, які брали участь або організовували підкуп виборців. І я можу стверджувати, що ті обвинувальні акти, які були вручені після 2015 року, ті рішення судів, які накладали санкції чи то у вигляді обмеження волі, чи позбавлення волі, чи у вигляді штрафу на громадян, які порушували законодавство чи перешкоджали виборчому праву інших громадян, є поступальним наслідком цієї роботи", - відзначила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Поштовхом до запровадження курсу став позитивний досвід роботи правоохоронців під час президентської та парламентської виборчих кампаній у 2019 році після проведення навчань, організованих ОПОРОЮ. Протягом двох кампаній для понад 3 тисяч поліцейських відбулось 115 тренінгів про етапи виборчого процесу, ідентифікацію порушень на кожному з цих етапів, встановлення винних осіб та збір доказової бази для притягнення до відповідальності. Крім того, у грудні 2019 року відбулась перша Школа виборчих комісарів з числа правоохоронців з 12 областей України. 

Однак охопити всіх працівників поліції для навчання було неможливо, а набуті знання необхідно постійно підтримувати на належному рівні й у міжвиборчий період. Запровадивши курс «Виборчі правопорушення у діяльності Національної поліції України» у навчальній програмі правоохоронців, представники Львівського державного університету внутрішніх справ та Громадянська мережа ОПОРА облаштували перший в Україні практично-навчальний простір «Модельна виборча дільниця», який дає можливість відтворити роботу виборчої комісії під час засідання та у день голосування.

"Під час виборів Президента та народних депутатів ми підтримали ініціативу проведення тренінгів для співробітників поліції. Крім того, ОПОРА, IFES та Міністерство внутрішніх справ розробили практичні матеріали щодо дій поліцейських на виборах Президента та народних депутатів, в яких окреслені правила поведінки поліцейських, перелік процедур та дії в разі виявлення порушень. Ця ефективна співпраця між правоохоронними органами і громадськими організаціями продовжилась. Сьогодні вона знайшла своє відображення у створенні «Модельної виборчої дільниці» в рамках курсу «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу", - сказав старший міжнародний радник IFES Україна Гаральд Йепсен.

"Ця спільна програма спрямована на те, щоб зменшити рівень порушень в Україні, щоб зробити ті інституції, які працюють з виборами, більш ефективними, залучити громадянське суспільство до виборчого процесу, а також забезпечити інклюзивність цього процесу. Та робота, яку роблять ОПОРА та IFES в рамках підтримки правоохоронних органів, щоб вони більш ефективно розв’язували питання порушення виборчого процесу, є невід’ємною частиною нашої підтримки", - зазначила заступниця Посла Великобританії в Україні Хелен Фейзі.

«Модельна виборча дільниця» стане практичним майданчиком для відпрацювання поліцейськими навичок ефективного реагування, фіксації та збору доказової бази в умовах виборчого процесу. Відповідним чином підготовлені й навчальні матеріали, що роз’яснюватимуть усі етапи виборчого процесу, участь поліції на кожному з цих етапів і, відповідно, кваліфікації порушень як адміністративного, так і кримінального характеру.

"Усвідомлюючи той факт, що процес реалізації виборчого права і якісний виборчий процес відповідно до стандартів і засад права є ознакою демократичного суспільства і реального запровадження реформ, виникла ідея створити «Модельну виборчу дільницю». В ній є можливість в умовах реальних обставин, враховуючи досвід Центральної виборчої комісії, дільничних виборчих комісій  моделювати ситуації і навчати якісній роботі, в першу чергу, правоохоронців, попередження, припинення і розслідування виборчих правопорушень, а також як наслідок – можливість навчання дільничних виборчих комісій", - зазначив ректор Львівського державного університету внутрішніх справ Роман Благута.

"Цей виборчий процес, який ми проводили минулого року на президентських та парламентських виборах, був реалізований на належному рівні завдяки координації зусиль усіх основних стейкхолдерів: Національної поліції, громадянського суспільства, Центральної виборчої комісії. І саме проведення різнопланових просвітницьких заходів дало можливість нам ефективно його організувати. Викликів багато перед нами стоїть: новий Виборчий кодекс, який треба доносити до людей, пояснювати, тому що на місцевих виборах система буде іншою. І саме від просвітницької роботи буде залежати належний рівень проведення виборів", - додав член Центральної виборчої комісії Андрій Гевко.

Навчання забезпечуватиме кафедра кримінально-правових дисциплін Львівського державного університету внутрішніх справ із залученням практиків у сфері виборів: представників Громадянської мережі ОПОРА, працівників відділів Державного реєстру виборців, членів виборчих комісій.

"Це вперше для нашої країни такий проект. Я дуже вдячна, що така навчальна практична симуляційна кімната, де і слідчі, і поліцейські, і навіть згодом і спостерігачі, і члени виборчих комісій зможуть пройти практику, відпрацювати кейси в практичній площині, підвищуючи свою спроможність, свої навички, свою професійність, обмінюватись досвідом. На сьогодні ми говоримо про цей проект, цей механізм, як посилення нашої ефективності задля того, аби повністю унеможливити будь-які порушення, пов’язані з виборчим законодавством", - сказала заступниця Міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук і додала, що Міністерство внутрішніх справ міркуватиме, як цей проєкт масштабувати в інших навчальних закладах, для прикладу у Харкові, у Одесі, Києві та Дніпрі.

Заступник начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитро Міханець наголосив на важливості проведення навчання правоохоронців на місцевих виборах та запевнив у готовності поліції рухатись у напрямку забезпечення демократичності та прозорості виборів.  

Для довідки: моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань на місцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складу кримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.