У Центральній виборчі комісії розробили новий варіант Порядку тимчасової зміни місця голосування, основний акцент в якому зроблений на можливості подавати заяву про тимчасову зміну місця голосування в електронній формі. Свої пропозиції щодо удосконалення документа надали представники Громадянської мережі ОПОРА та інших громадських організацій.

27 листопада відбулась відкрита нарада щодо обговорення проєкту Порядку тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси. Захід такого формату у ЦВК проводиться вперше.

«Ми шукаємо нові підходи до підготовки проектів рішень Центральної виборчої комісії з залученням громадськості і зацікавлених сторін, щоб принаймні в чутливих питаннях Центральна виборча комісія приймала максимально обґрунтовані і якісні рішення», - зазначив голова ЦВК Олег Діденко.

Як зазначив керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах, частину поданих громадськими організаціями пропозицій враховано або враховано редакційно. Окремі пропозиції можна врахувати лише у випадку внесення змін до законодавства.

Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська запропонувала розглядати окремі поправки, які не відповідали чинному законодавству, у перспективі внесення їх в Закон про Державний реєстр виборців.

«Мені здається, є пропозиції раціональні з точки зору спрощення доступу виборців, як екстериторіальний принцип звернення, коли громадянин може звертатися до будь-якого відділу ведення ДРВ, тому що він тут проживає», - зазначила вона.

Зокрема, новим порядком про зміну місця голосування пропонується в заяві виборця вказувати необхідність такої зміни як на одному етапі виборів, так і одразу на двох (голосування в день виборів Президента, повторне голосування).

Під час наради члени ЦВК також підтримали пропозицію щодо можливості подачі заяви про зміну місця голосування через уповноважену особу, яка має нотаріально завірену довіреність представляти виборця у Державному реєстрі виборців щодо зміни місця голосування.

Разом з тим порядок передбачає, що у випадку перевищення чисельності виборців на дільниці (законодавством визначено утворення виборчих дільниць до 2 500 виборців), орган ведення Державного реєстру виборців може обрати іншу наближену до неї дільницю. Однак, за словами громадської омбудсменки з виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА, це позбавить права маломобільних груп громадян голосувати на пристосованій для їхніх потреб дільниці (з пандусом, на першому поверсі). Це питання вирішили поглиблено розглянути на робочій групі.

Як зазначили в ЦВК, Комісія має наміри вже наступного тижня формалізувати відшліфовані власні напрацювання і пропозиції громадськості шляхом прийняття відповідної постанови.