ОПОРА пропонує ознайомитися з політичним портретом Кіровоградської області. У матеріалі можна знайти адміністративно-територіальний опис регіону, короткий аналіз соціально-демографічної, економічної та політичної ситуації. Спостерігачі за перебігом парламентської виборчої кампанії 2012 року узагальнили інформацію про суспільно-політичне життя, зібрали актуальну електоральну статистику області,  оцінили медіа-ринок. Матеріал може зацікавити журналістів, громадських активістів та осіб, які слідкують за подіями, пов'язаними з підготовкою до парламентських виборів.

Політична карта Кіровоградської області

1. Адміністративно-територіальна характеристика

 Площа, розташування на карті країни, кордони

Кіровоградська область розташКіровоградська областьована у центрі України, у межиріччі Дніпра і Південного Бугу. Практично вся територія області розташована на правому березі Дніпра. На півночі межує з Черкаською, на північному сході з Полтавською, на сході та південному сході з Дніпропетровською, на півдні з Миколаївською та Одеською, на заході з Вінницькою областями України.

Площа області становить 24,6 тис. км² (4,1% від території України). Протяжність області з півночі на південь становить майже 148 км, із заходу на схід – 335 км.

 Адміністративно-територіальні одиниці:

В області нараховується 21 адміністративний район, 12 міст, із яких 4 міста – обласного значення, 27 селищ міського типу, 991 сільські населені пункти. Обласний центр – м. Кіровоград.

Райони Кіровоградської області:Кіровоградська область, райони

Бобринецький, Вільшанський, Гайворонський, Голованівський, Добровеличківський,

Долинський, Кіровоградський, Компаніївський, Знам'янський, Маловисківський, Новгородківський, Устинівський, Ульяновський, Світловодський, Петрівський, Онуфріївський, Олександрійський, Олександрівський, Новоукраїнський, Новомиргородський, Новоархангельський

Міста обласного значення: м. Знам'янка, м. Кіровоград, м. Олександрія, м. Світловодськ.

Транспортна мережа:

Основні залізничні вузли – Знам'янка, Помічна, Гайворон, Долинська. Розвинений автотранспорт. На Дніпрі розвинене судноплавство (пристань Світловодськ). Авіалінії з'єднують Кіровоград із великими містами України.

2. Соціально-демографічна ситуація

Чисельність наявного населення області на 1 лютого 2012р. становила 1 000 936 осіб. (2,2% населення України).

Загальний коефіцієнт природного приросту (на 1 000 осіб наявного населення) – -7,7.

Щільність населення в Кіровоградській області – 41 чол. на 1 км2.

Кількість чоловіків становить 520,8 тис. осіб, або 46%, жінок – 612,3 тис. осіб, або 54%.

Розподіл постійного населення за віком (станом на 2011 р.):

0–14 років
14%
15–24 роки
13%
25–44 роки
28%
45–64 роки
27%

65 і понад років

17%

Рівень урбанізації менший за середній в Україні, так, кількість  міського населення становить – 62%, або 623,5тис. осіб, а 38% (380,5 тис. осіб) відповідно – сільське.

В області живуть представники більш ніж 30 національностей. Українці становлять 90,13% (1 014 616 осіб), росіяни – 7,46% (83 929), молдавани – 0,74% (8 274), білоруси – 0,49% (5 550), вірмени – 0,27% (2 994), болгари  – 0,20% (2 205), євреї – 0,09% (1 066), цигани – 0,08% (926), азербайджанці  – 0,07% (793), поляки – 0,04% (556), іншi національності – 0,43% (4 795).

Рідною мовою 88% назвали українську, 10% – російську, 2 % – інші мови. В селах області наразі в якості мови домашнього спілкування використовується переважно суржик, в якості ділового спілкування – російська мова (у школах Кіровоградської області є і російські класи) – особливо в самому Кіровограді (як мова міжнародного, ділового спілкування, телебачення). У самому Кіровограді переважає українська мова. Населення віддалених сільських районів для спілкування використовує суржик, розуміючи як російську так і українську мови (диглосія), проте в області досі зберігаються мононаціональні села, де спілкування відбувається російською, молдовською, болгарською мовами.

3. Економічна ситуація

На товарному ринку України область представлена виробництвом посівної та зернозбиральної техніки, мостових електричних кранів, буровугільних брикетів, нікелю, графіту і гірського воску.

У зв'язку з сільськогосподарською спеціалізацією області, основним напрямком машинобудування є забезпечення потреб сільського господарства і переробної промисловості необхідною технікою і запасними частинами.

Підприємства області виробляють швейні та панчішно-шкарпеткові вироби, м'які та корпусні меблі, складну побутову техніку, садово-городній інвентар, лікарські вироби, фарфоро-фаянсовий та скляний посуд і товари побутової хімії.

Кіровоградська область за структурою економіки є аграрно-індустріальною.

У структурі валового випуску продукції у фактичних цінах займають:

  • сільське господарство – 32,1%
  • промисловість – 28,1%
  • транспорт і зв'язок – 11,6%
  • житлово-комунальне господарство – 5,1%
  • інші галузі матеріального і нематеріального виробництва – 23,1%

Провідними в області є галузі, пов'язані з агропромисловим комплексом, тобто харчова промисловість, сільськогосподарське машинобудування і будівельна індустрія.

Харчова промисловість дає близько 45% валової продукції області і представлена 11 цукровими заводами, 5 заводами з виробництва спиртних напоїв, рядом м'ясокомбінатів, маслозаводів і маслоробних підприємств. У гірській промисловості виділяється видобуток бурого вугілля, уранової руди, видобуток і переробка графіту.

Структура ринку зайнятості

Середньомісячна заробітна плата, номінальна – 2155 грн.

Рівень зайнятості населення – 60,5%.

Кількість зареєстрованих безробітних на 1 березня 2012р. становила 20,2 тис. осіб. Рівень зареєстрованого безробіття в цілому по області на 1 березня 2012р. становив 3,41% населення працездатного віку.

Номінальна середньомісячна заробітна плата в області становить 2 155 грн, що на 18,9% вище відповідного показника 2011р.

Бізнес-групи та найбільші підприємства Кіровоградського регіону

ВАТ «Креатив Груп» – міжнародна компанія, що спеціалізується на переробці та виробництві сільськогосподарської продукції та продуктів харчування. ВАТ «Креатив» є одним із найбільших виробників нерафінованих рослинних олій та кормових шротів в Україні. Нараховує 1 365 працівників. Директор масложирового напрямку бізнесу ВАТ «Креатив Груп» Березкін Максим Станіславович на початку 2011 року за списком БЮТ пройшов у Верховну Раду України, замість депутата, який вибув. Наразі є членом фракції Партії регіонів у ВРУ.

ЗАТ «Ельворті Груп» заснована 2008 року. В структуру компанії «Ельворті Груп» входять підприємства: ВАТ «Червона зірка», ЗАТ «Белінсксельмаш», ВАТ «Грунтопосевмаш», Приватне Акціонерне Товариство «Торговий дім «Червона зірка». Основним підприємством ЗАТ є ВАТ «Червона зірка», на якому працюють 1 365 осіб. Підприємства займаються виробництвом посівної та ґрунтообробної техніки, зокрема, сіялок, культиваторів. Головою правління ЗАТ є Сергій Калапа.

ЗАТ «Гідросила Груп» – це найбільший виробник гідравлічних силових машин і компонентів гідромашин на території країн СНД. Загалом, на виробництві працює близько 4 000 працівників.

До складу ЗАТ входить 5 виробничих підприємств, розташованих на території Україні:

  • ПАТ «Гідросила» – розробка і виробництво насосів шестеренних.
  • Приватне акціонерне товариство «Гідросила АПМ» – розробка і виробництво аксіально-поршневих машин і запасних частин до АПМ.
  • ПАТ «Гідросила МЗТГ» – розробка і виробництво гідророзподільників.
  • ТОВ «Гідросила ТЕТІС» – розробка і виробництво гідроциліндрів.
  • ЗАТ «Гідросила ЛЄДА» – розробка і виробництво рукавів високого тиску.

Головою наглядових рад цих двох підприємств, ЗАТ «Ельворті Груп» та ЗАТ «Гідросила Груп» є депутат обласної ради від Партії регіонів Павло Леонідович Штутман.

Торгова марка «Формула Смаку» – є великим регіональним гравцем на хлібобулочному ринку України. Під торговою маркою «Формула Смаку» працюють 8 хлібозаводів у чотирьох регіонах: Черкаській, Полтавській, Миколаївській та Кіровоградській областях. В останній, зокрема, працюють ТОВ «Кіровоградхліб» та ПАТ «Паляниця». Також, під цією торговою маркою працює мережа з більш ніж 100 фірмових магазинів, павільйонів та кіосків у згаданих областях, яка забезпечує реалізацію молочної та хлібобулочної продукції підприємств торгової марки «Формула смаку». На підприємствах «Формули смаку» працює близько 10 000 осіб.

Генеральний директор групи компаній «Формула Смаку» – депутат обласної ради від політичної партії «Фронт Змін» Андрій Олександрович Табалов.

Група компаній «УкрАгроКом» і «Гермес-Трейдінг» – це сільськогосподарська корпорація, яка спеціалізується на виробництві зернових і олійних культур, вирощуванні свиней і великої рогатої худоби та зерновій торгівлі. Одна із складових групи – ТОВ «УкрАгроКом», офіс та виробничі потужності якої розташовані в Кіровоградській області. До складу групи входять такі підприємства, як: ТОВ «Олександрійський цукровий завод», ТОВ «Королівське ХПП», ТОВ «ХПП Добронадіївське», ПАТ «Шарівське», ПАТ «Райагрохім», ТОВ «Колос», ТОВ «Мар’ївське», ТОВ «Ранкове». На підприємствах групи працює 2 525 працівників. Генеральним директором ТОВ «УкрАгроКом» є Анатолій Іванович Кузьменко, депутат обласної ради від Народно партії.

До великих підприємств області належить і ВАТ «М'ясокомбінат «Ятрань» – підприємство харчової промисловості, що спеціалізується на виготовленні варених, варено-копчених та сирокопчених ковбас. Випускає м’ясну продукцію під торговими марками «Ятрань» та «Ятранчик». Розташоване у місті Кіровоград. На підприємстві працює близько 1 700 осіб. Генеральний директор ВАТ – Андрій Райкович, депутат обласної ради від Народної партії.

Містоутворюючі підприємства

У Кіровоградській області відсутні містоутворюючі підприємства. Але є в Кіровоградській області містечко Долинська, що належить до Криворіжжя. Цей населений пункт є супутником такого фантома, як Криворізький гірничозбагачувальний комбінат окислених руд. КГЗКОР почали будувати ще в 1985 році й ніяк не закінчать досі. Комбінат можна назвати найпроблемнішим і водночас найбільшим в Україні довгобудом.

4. Політична ситуація

Назва партії
К-сть партійних осередків
К-сть членів партії
Представництво в місцевих радах (обласна, районні, міські міст обл. підпорядкування)
Загальна к-сть рад - 26
Відсоток набраних голосів в багатомандатному окрузі
Інформація взята із відкритих джерела та відповідей партій на інформаційні запити ОПОРИ
К-сть рад, куди були обрані депутати
К-сть депутатів місцевих рад станом на 11.2010
К-сть депутатів місцевих рад станом на 04.2012
На виборах до Кіровоградської  обласної ради (%)
На виборах до Кіровоградської міської  ради (%)
1
Партія регіонів
26
24 015
26
514
514
48
37
2
ВО «Батьківщина»
26
20 000
25
198
198
20
32
3
Народна партія
26
13 014
23
140
140
8
1,3
4
КПУ
26
3 200
23
65
65
8
5,2
5
«Фронт Змін»
22
8 000
17
54
54
10
9,2
6
«Єдиний центр»
26
1 500
13
34
34
0
0
7
«УДАР»
1
400
1
2
2
0
0
8
Українська Народна Партія
26
200
1
2
2
0
0
9
Партія «Солідарність жінок України»
17
200-300
1
3
3
0
8
10
Соціалістична партія України
26
5300
11
26
26
0
5,2
11
«Сильна Україна»
Злилася з ПР
17
48
48
6
0
                   

За результатами місцевих виборів 2010 року на Кіровоградщині перемогу одержала Партія регіонів, отримавши найбільшу кількість мандатів до обласної ради та міської ради обласного центру. Друге місце за кількістю мандатів депутатів місцевих рад посіла політична партія ВО «Батьківщина».

Відповідно, у складі Кіровоградської обласної ради шостого скликання домінують представники Партії регіонів – 60 депутатів. Інші партії здобули набагато менше депутатських мандатів. Подібна тенденція домінування Партії регіонів характерна і для інших місцевих рад Кіровоградської області.

Важливо відмітити, що в минулому Кіровоградщина була найблагодатнішим ґрунтом для перемоги «Блоку Юлії Тимошенко», проте, в силу деяких чинників соціально-політичного характеру відбулося падіння рівня довіри до цієї політичної сили. Основними причинами зміни електоральних вподобань були економічні проблеми періоду перебування на посаді Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко (зокрема, «газова війна» з Росією) та направленість передвиборчої кампанії опонентів на підрив репутації ВО «Батьківщина». Не останню роль зіграли невірно розставлені акценти політичної пропаганди «Батьківщини», наприклад: надмірне «загравання» з націоналістичним електоратом, акцент на темах української мови та оренди Чорноморського Флоту, які мало стосуються жителів регіону.

На цьому фоні Партія регіонів змогла значно підвищити свій рейтинг, при цьому майже не використавши популістських прийомів. Чинниками, які сприяли підвищенню кредиту довіри населення до Партії регіонів були прогнози економічної вигоди від дружби з Росією, стабілізація політичної ситуації в країні та реабілітація Євро-2012. Більшість Партії регіонів в облраді була сформована завдяки перемогам висуванцям партії в мажоритарних округах, в чому значна заслуга голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергія Ларіна.

Найбільші мережі регіональних осередків мають Партія регіонів, ВО «Батьківщина», Комуністична партія України та Народна партія, які і отримали на місцевих виборах найбільшу кількість депутатських місць у місцевих радах області.

АТО / Посада
Голова держадміністрації
Голова ради
Кіровоградська область
Ларін Сергій Миколайович
(Партія регіонів)
Ковальчук Микола Миколайович
(Партія регіонів)
Бобринецький район
Кравченко Леонід Григорович
(ВО «Батьківщина»)
Танасієнко Іван Васильович
(Комуністична партія України)
Вільшанський район
Іванов Геннадій Олександрович (Партія регіонів)
Михайлов Олександр Петрович
(Партія регіонів)
Гайворонський район
Кулинич Сергій Вікторович (Партія регіонів)
Архіпенко Іван Михайлович
(Партія регіонів)
Голованівський район
Яровий Олександр Володимирович (Партія регіонів)
Чушкін Олексій Іванович
(ВО «Батьківщина»)
Добровеличківський район
Яременко Олег Петрович (Єдиний центр)
Ганжа Володимир Іванович (Партія регіонів)
Долинський район
Вітряк Геннадій Миколайович
(Партія регіонів)
Данилюк Григорій Васильович
(Партія регіонів)
Знам'янський район
Горб Віктор Павлович
(«Сильна Україна»)
Михайлова Тетяна Андріївна
(Партія регіонів)
Кіровоградський район
Маліцький Андрій Васильович
(Партія регіонів)
Євміна Олександр Іванович
(Партія регіонів)
Компаніївський район
Луценко Віктор Олександрович
(Партія регіонів)
Білобровенко Володимир Васильович (Народна партія)
Маловисківський район
Рєзнік Віктор Віталійович
(Народна партія)
Сосновська Світлана Миколаївна
(Партія регіонів)
Новгородківський район
Каніщев Володимир Миколайович (Партія регіонів)
Загреба Олександр Іванович
(Партія регіонів)
Новоархангельський район
Кожухар Олег Володимирович
(Партія регіонів)
Баліцька Ольга Михайлівна
(Партія регіонів)
Новомиргородський район
Чепіжак Микола Васильович
(Партія регіонів)
Чепіжак Микола Васильович
(Партія регіонів)
Новоукраїнський район
Балан Володимир Петрович
(Партія регіонів)
Годлевська Валентина Георгіївна
(Партія регіонів)
Олександрівський район
Авксентьєв Валерій Володимирович (Партія регіонів)
Скляренко Василь Іванович
(Партія регіонів)
Олександрійський район
Кузьменко Сергій Анатолійович
(Партія регіонів)
Бойко Михайло Сергійович
(Народна партія)
Онуфріївський район
Палій Валерій Іванович
(Сильна Україна)
Юнак Анатолій Миколайович
(Партія регіонів)
Петрівський район
Самохвал Юрій Георгійович
(Партія регіонів)
Тилик Світлана Олександрівна
(Партія регіонів)
Світловодський район
Мірошник Анатолій Миколайович (Партія регіонів)
Шаповал Олексій Іванович
(Соціалістична партія України)
Ульяновський район
Кучер Іван Васильович
(Партія регіонів)
Буй Альберт Павлович
(Партія регіонів)
Устинівський район
Абрамов Анатолій Анатолійович
(Партія регіонів)
Гавриш Володимир Анатолійович (Партія регіонів)
АТО / Посада
Міський голова
Секретар ради
Знам'янка
Крижановський Ігор Борисович
(Партія регіонів)
Іванов Володимир Вікторович
(партія «Відродження»)
Кіровоград
Саінсус Олександр Дмитрович
(Партія регіонів)
Слівнов Володимир Володимирович (партія «Солідарність»)
Олександрія
Цапюк Степан Кирилович
(Партія регіонів)
Ставицька Вікторія Іванівна
(Комуністична партія України)
Світловодськ
Котенко Юрій Миколайович
(Партія регіонів)
Юшко Віталій Іванович
(ВО «Батьківщина»)

Серед керівників державних адміністрацій та місцевих рад повністю домінують представники Партії регіонів, наприклад: голова облдержадміністрації та 16 голів райдержадміністрацій, голова обласної ради, 17 голів районних рад, міські голови всіх 4 міст обласного значення.

Інші політичні партії мають лише декількох своїх представників на керівних посадах в місцевих органах влади: Народна партія (3), ВО «Батьківщина» (2), Комуністична партія України (2). Лише по одному очільнику місцевої влади у таких партій, як: «Єдиний центр», «Солідарність», «Відродження», Соціалістична партія, «Сильна Україна».

Депутати Верховної Ради України від області

ПІБ депутата
Партійність/Фракція
Зв'язок з областю
Депутатський стаж
1.        
Березкін Станіслав Семенович
Безпартійний / фракція Партії регіонів (з 01.03.2011)
Уродженець Кіровоградщини. Голова Наглядової ради Промислової групи «Креатив». На момент обрання проживав в місті Кіровоград
З 15.02.2011 року – обраний  по списку Блоку Юлії Тимошенко
2.        
Дем’янчук Вікторія Олександрівна
Член Комуністичної партії України / фракція Комуністичної партії України.
перший секретар Кіровоградського обласного комітету Комуністичної партії України. На момент обрання проживала в місті Кіровоград
2007 рік – обрана по списку Комуністичної партії України
3.        
Зейналов Едуард Джангірович
Член партії «Наша Україна» / Не входить до складу будь-якої фракції.
Уродженець Кіровоградщини. На момент обрання проживав у місті Кіровоград
04.2006-06.2007 – Народний депутат України 5 скликання від блоку «Наша Україна»
З 11.2007 року – обраний по списку Блоку «НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА».
4.        
Кальченко Валерій Михайлович
Член ВО «Батьківщина» /  фракція «Блок Юлії Тимошенко – «Батьківщина»
Уродженець Кіровоградщини. На момент обрання проживав у місті Кіровоград
04.2006-06.07 – Народний депутат України 5 скликання від Блоку Юлії Тимошенко
З 11.2007 року – народний депутат України 6 скликання, обраний по списку Блоку Юлії Тимошенко
5.        
Литвин Юрій Олексійович
Член Народної партії / фракція Народної партії
До обрання – начальник Головного управління агропромислового розвитку Кіровоградської обласної державної адміністрації, проживає в місті Кіровоград
З 23.11.2007 року – народний депутат України 6 скликання, обраний по списку Блоку Литвина
               

Один з найбільш впливових діючих депутатів Верховної Ради України в області – Зейналов Едуард Джангірович. Опозиціонер з 1999 року. Відомий з виборів 2004 року як довірена особа В. Ющенка у виборчому окрузі №100.

Впливові на місцевому рівні також нардепи Кальченко Валерій Михайлович (відомий особливо у м. Кіровограді, отримав додатковий рейтинг популярності завдяки нещодавньому конфлікту у ВО «Батьківщина») та Березкін Станіслав Семенович (бізнесмен, з 2005 року голова наглядової ради промислової групи ЗАТ «Креатив», отримав звання Кавалера ордена князя Володимира ІІ ступеня).

5. Аналіз медіа-ринку

Медіа-ринок області представлений всіма видами ЗМІ: друкованими виданнями, телебаченням, радіо та інтернет-виданнями.

Так, у Кіровоградській області зареєстровано 506 друкованих періодичних видань, хоча фактично виходить друком 130  (газет – 119, журналів – 11). 26 газет серед них є комунальними виданнями, засновниками яких є місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування спільно із трудовими колективами видань. Ці видання мають найвищий рейтинг довіри серед населення області. У близько 30 видань, що мають яскраво виражений суспільно-політичний напрямок діяльності, засновниками є комерційні структури, фізичні особи, громадські організації. Решта часописів має рекламний, розважальний, науковий та освітянський характер. Найбільш тиражними друкованими виданнями суспільно-політичного спрямування є: «Діалог», «21-й канал», «Сільське життя плюс», «Україна – Центр», «Нова газета», «Народне слово», «Кіровоградська правда».

В області діють 46 електронних засобів масової інформації.

Телебачення представляють 3 ефірні телеорганізації (1 державний та 2 приватних телеканали) та 17 організацій кабельного телебачення. Найпотужнішим електронним засобом масової інформації області за впливом на глядацьку аудиторію є Кіровоградська обласна державна телерадіокомпанія, яка охоплює власним мовленням близько 77,6% території області.

Радіомовленням займаються 4 ефірні радіоорганізації та 20 організацій дротового мовлення, з яких за формою власності: державна – 1, комунальна – 16, приватна – 7. Програми цих радіокомпаній охоплюють 75% території області.

Місцеві друковані мас-медіа використовують сучасні інформаційні технології для забезпечення інформування громадськості про життя області та країни – 9 редакцій обласних друкованих засобів масової інформації та 2 редакції місцевих електронних засобів масової інформації мають власні веб-сайти. Також, в області працюють 10 інформаційних інтернет-видань.

Характерним для більшості газет та електронних ЗМІ області є те, що під час виборів вони перетворюються на рекламні «агітки» політичних партій. Показово, що навіть ті медіа, які позиціонували себе як незалежні, у цій виборчій кампанії виступали з яскраво вираженою підтримкою окремих кандидатів чи політичних сил. Приміром, всеукраїнський тижневик «Україна-Центр» (видання, що користується популярністю серед політичної та бізнес-еліти регіону) публічно заявляв про свою незалежність, але натомість, на початку жовтня 2010 року видав тематичний випуск з рекламними матеріалами Партії регіонів.

По останнім місцевим виборам можна зробити висновок, що найбільше в ЗМІ було політичної реклами Партії регіонів. Такі популярні друковані та електроні ЗМІ в Кіровоградській області, як: обласна щотижнева газета «21-й канал», всеукраїнський щотижневик «Україна-Центр», обласна громадсько-політична газета «Кіровоградська Правда», газета «Народне слово» під час місцевих виборів були прихильними Партії регіонів. Кіровоградська обласна державна телерадіокомпанія, політична позиція якої міняється з кожною зміною керівництва області, як під час місцевих виборчих перегонів, так і зараз підтримує Партію регіонів.

Соціально-інформаційна газета «Діалог», яка розповсюджується по всій території України, підтримувала Соціалістичну партію України. Обласний інформаційно-рекламний тижневик «Наша газета» підтримував Народну екологічну партію, а тижневик «Вєдомості Плюс»  підтримував Народну партію України.

Намагається об’єктивно висвітлювати політичну ситуацію напередодні виборів сайт «Весь Кіровоград», засновником якого є «Кіровоградський обласний фонд підтримки незалежної преси».

Комунальні ЗМІ

№  п/п
Вид та назва ЗМІ
Електронна адреса
Наклад/покриття/к-ть відвідувачів у день
Власник/політична лояльність
1
Газета «Народне слово»
Наклад 25 000 екз. Щотижневик.
Газета Кіровоградської обласної ради та обласної державної адміністрації.
Головний редактор – Бажан Валентина Василівна.
Політична лояльність – Партія регіонів.
2
«Вечірня газета»
Наклад 61 268 екз. Щотижневик.
Міська газета-вісник Кіровоградської міської ради. Головний редактор – Олена Кобець.
Політична лояльність – Партія регіонів.
3
Кіровоградська обласна державна телерадіокомпанія
2 автономні телецентри та 2 пересувні телевізійні станції.
Працює на 14-ти передавачах, що забезпечує охоплення понад 80% населення Кіровоградської області.
Засновник: Кіровоградська обласна державна адміністрація.
Генеральний директор – Омельчук Сергій Іванович.
Політична лояльність – Партія регіонів.
4
«Студія міського радіомовлення Знам'янської міської телерадіокомпанії»
 
Веде мовлення на 1-му каналі дротової мережі обсягом 42 хвилини на тиждень (другий та четвертий тижні) та 28 хвилин на тиждень (перший та третій тижні), середній обсяг мовлення – 35 хвилин на тиждень – згідно сітки мовлення.
Засновник: Знам'янська міськрада.
Політична лояльність – Партія регіонів.
5
Радіо «Говорить Новомиргород»
 
Веде мовлення на 1-му каналі дротової мережі обсягом 70 хвилин на тиждень.
Засновник: Новомиргородська районна рада, Новомиргородська райдержадміністрація.
Політична лояльність – Партія регіонів.
6
Радіо «Говорить Голованівськ»
 
Веде мовлення на 1-му каналі дротової мережі 11 годин 04 хвилини на тиждень.
Засновник: Голованівська районна рада, Голованівська райдержадміністрація. 
Політична лояльність – Партія регіонів.
7
Радіостанція «Скіфія – Центр»
Користуються каналом компанії Кіровоградська ОДТРК (м.Кіровоград) – 12 год/доб. Працює на 14-ти передавачах, що забезпечує охоплення понад 80% населення Кіровоградської області.
Кіровоградська ОДТРК.
Політична лояльність – Партія регіонів.

Приватні ЗМІ

№  п/п
Вид та назва ЗМІ
Електронна адреса
Наклад/покриття/к-ть відвідувачів у день
Власник/політична лояльність
1
Соціально-інформаційна газета
«Діалог»
-
Загальний тижневий тираж 99 710 екз. Тижневик.
Головний редактор – Безтака Анатолий Петрович. Політична лояльність –Соціалістична партія України
2
Обласне інформаційне видання «Новини Кіровоградщини»
Наклад 92 523 екз. Тижневик.
Власник: ТОВ «Мобі-Експрес». Головний редактор – Андрій Лисенко.
Політична лояльність – Партія регіонів.
3
Обласна щотижнева газета «21-й канал»
Наклад 50 100 екз. Тижневик.
Засновником видання є творчий колектив – обласна організація журналістів газети «21-й канал». Редактор – Євген Шепітько.
Політична лояльність – Партія регіонів.
4
Обласна суспільно-політична газета «Сільське життя плюс»
-
Наклад 43 000 екз. Тижневик.
Засновником «Сільського життя плюс» є обласна організація журналістів газети «21 канал». Головний редактор – Тетяна Петер.
Політична лояльність – Партія регіонів.
5
Суспільно-політичний всеукраїнський тижневик «Україна – Центр»
Наклад 23 490 екз. Тижневик.
Власник: ТОВ «Редакція газети «Україна-Центр». Редактор – Є. Мармер.
Політична лояльність – Партія регіонів.
6
Суспільно-політичне видання «Нова газета»
-
Наклад 21 364 екз. Тижневик.
Засновник: приватне підприємство «ТУР-ПРЕС». Головній редактор – Ірина Петля. Незалежна редакційна політика.
7
Обласна громадсько-політична газета «Кіровоградська правда»
Наклад 19 800 екз. Періодичність видання: двічі на тиждень.
Власник - ТОВ «Кіровоградпресгрупа». Редактор – Сергій Каракулін.
Політична лояльність – об’єднана опозиція
8
Державне міжрегіональне суспільно-політичне видання «Вєдомості плюс»
Наклад 14 460 екз.
Тижневик
Головний редактор – Олена Савранова. Власник ТОВ «Видавничий дім «Вєдомості плюс».
Політична лояльність – Народна партія.
9
Суспільно-політичне видання «Народне слово»
Наклад 13 920 екз. Тижневик.
Газета Кіровоградської обласної ради та обласної державної адміністрації.
Головний редактор – Бажан Валентина Василівна.
Політична лояльність – Партія регіонів.
10
«Вечірня газета»
Наклад 7 950 екз. Тижневик.
Міська газета-вісник Кіровоградської міської ради. Головний редактор – Олена Кобець.
Політична лояльність – Партія регіонів.
11
«Первая городская газета.Кировоград»
Наклад 14 500 екз. Тижневик.
Власник - медіа-група «ГОРОД».
Політична лояльність – об’єднана опозиція
12
Газета «ТРУДОУСТРОЙСТВО»
Наклад 10 000 екз. Тижневик
13
Газета «УТРЕННИЙ ГОРОД»
Наклад 7 000 екз. Тижневик.
14
Весь Кіровоград
 
Власником є медіа-група «весь Кіровоград». Олександр Дануца – є головою правління медіа групи.
Політична лояльність – «Сильна Україна», колишній депутат фракції «Наша Україна».
15
Кіровоградський бізнес портал
 
16
Журнал «лан руж»
Наклад 10 000 примірників, кожного місяця
17
Перша безкоштовна міська газета «СІТІ»
Наклад 25 000 екз. Тижневик.
18
Інтернет-видання «Гречка»
 
Засновники: група волонтерів міста Кіровоград. Головний редактор – Валерій Лебідь.
Незалежна редакційна політика.
19
Радіо «кур'єр»
 
Веде мовлення на 1-му каналі дротової мережі обсягом 2 години 20 хвилин на тиждень.
Засновник: ПП «Реґіональна телерадіокомпанія «Кур'єр».
Олександрійська недержавна радіостанція.
20
Радіо «КТМ»
 
Веде мовлення на 1-му каналі дротової мережі обсягом 5 години 05 хвилин на тиждень.
Засновник: Товариство з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Кабельні телевізійні телемережі».
Олександрійська недержавна радіостанція.
21
Регіональний інформаційний портал «Кіровоградщина»
Статистика відвідуваності недоступна
Незалежна редакційна політика.
22
Сайт «весь Кіровоград»
2 500
Медіа-група «весь Кіровоград»
Незалежна редакційна політика.
23
Обласний інформаційний портал
200
Незалежна редакційна політика.
24
Регіональний інформаційний портал «Єлізаветградський тиждень»
100
Ольга Гура - головний редактор.
Незалежна редакційна політика.
25
Інформаційний портал м. Олександрія,
1 000
Незалежна редакційна політика.
26
Інформаційно-розважальний портал м. Світловодськ.
100
Незалежна редакційна політика.
27
Кіровоградський інформаційний портал
1 500
РИА «СПАТА»
Незалежна редакційна політика.

6. Електоральна інформація

Кількість виборців у Кіровоградській області станом на 31.03.2012р. – 792 706 осіб.

Найбільша кількість виборців у Маловисківському (32 947) та Новоукраїнському (32 714) районах області, а найменша кількість виборців у Вільшанському (10 744) та Устинівському (10 828) районах.

Серед міст Кіровоградської області найбільше виборців у обласному центрі – м. Кіровоград, 199 273 осіб, а найменше у м. Знам’янка – 26 109 виборців.

Явка виборців за останні 5 виборчих кампаній продемонструвала значно нижчий інтерес саме до місцевих виборів, в яких взяли участь лише 38% виборців, порівняно із проведеними на рік швидше президентськими (63%).

7. Суспільне життя  

Найвпливовіші релігійні організації Кіровоградської області

Всього у Кіровоградській області налічується 642 як зареєстровані, так і незареєстровані релігійні організації.

Найбільша за численністю Українська православна церква – 249 представництв в регіоні, друге місце посідає Всеукраїнський союз об’єднань євангельських християн-баптистів – 87 представництв, а на третьому місці Українська православна церква Київського Патріархату – 75. Далі по рейтингу йдуть незареєстровані релігійні громади, котрих налічено 59 організацій.

Найчисельнішою серед православних релігійних організацій області також є Українська православна церква (Московського патріархату). Вона, станом на 2010 рік, мала дві єпархії, де налічувала 212 парафій та 2 монастирі, 28 недільних шкіл та 7 періодичних видань.

Другою за чисельністю серед православних релігійних організацій Кіровоградщини є Українська православна церква Київського патріархату, що станом на 2010 рік мала одну єпархію з 72 парафіями, одним монастирем, 5 недільними школами та 2 періодичними виданнями.

Консультативно-дорадчі органи при органах влади

Громадська рада при обласній державній адміністрації має в своєму складі 38 осіб. Головою ради є Подорожній С.М., голова Кіровоградської обласної організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України». Ведеться активна співпраця із керівниками та структурними підрозділами Кіровоградської облдержадміністрації. Члени Громадської ради активно приймають участь у заходах, організованих органами влади та місцевого самоврядування.

Громадська гуманітарна рада при обласній державній адміністрації, утворена в червні 2010 року. Головою громадської гуманітарної ради є голова обласної державної адміністрації Ларін С.М. Загальний персональний склад ради – 35 осіб. Громадська гуманітарна рада при обласній державній адміністрації є консультативно-дорадчим органом, створеним із метою врахування суспільно значущих інтересів під час вирішення найважливіших питань гуманітарного розвитку області, підготовки пропозицій щодо забезпечення додержання прав і свобод людини і громадянина у сферах освіти, науки, культури і мистецтва, охорони здоров'я, інтелектуальної та творчої діяльності, впровадження системних реформ для досягнення відповідності європейським стандартам захисту таких прав.

Координаційна рада з питань розвитку козацтва при обласній державній адміністрації, утворена з метою взаємодії органів виконавчої влади та козацьких громадських організацій у здійсненні заходів щодо відродження і розвитку історичних, патріотичних, господарських та культурних традицій Українського козацтва відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації в 2009 році. Загальний персональний склад ради – 22 особи. У лютому 2011 року головою координаційної ради переобрано Яценка Ю.А. – верховного отамана Спілки Козаків Війська Запорізького Буго-Гардівського-Кодацько-Інгульського Округу.

Громадські організації

Активні громадські організації Кіровоградщини можна поділити за напрямками діяльності:

  • суспільно-політичні (ОПОРА, ПЛАСТ, СІЧ, Кіровоградська обласна громадська організація «Плачу, але плачу»);
  • молодіжні (Телевізійне інформаційне молодіжне об’єднання «Відкриті двері», Південна ліга, «Сокіл», «Нова хвиля»);
  • аналітичні центри (Громадська організація «Центр стратегічних досліджень регіонального рівня»).

На всю країну поширює свою діяльність Творче об’єднання «ТОРО», яке впроваджує ряд національних ініціатив.

Під час останніх місцевих виборів частина громадських організацій були безпосередньо залучені до виборчої кампанії на стороні певних кандидатів чи партій, в якості кандидатів у депутати, груп підтримки чи працівників передвиборчих штабів. Зокрема, Фундація регіональних ініціатив (співпрацювала з партією «Сильна Україна»), Союз організацій інвалідів України (з ВО «Батьківщина»), Спілка ветеранів області (з Партією регіонів), Комітет виборців Кіровоградщини (з Народною партією України), Регіонально-демократичний союз (з Народною екологічною партією), Клуб молодих політологів (з партією «Народна влада»), Народно-демократична ліга молоді (з партією «Єдиний центр»), Скаутські організації ПЛАСТ і СІЧ (з партією «Солідарність жінок України»).

8. Джерела отримання інформації:

http://kirovograd.ukrgold.net/

http://www.dcz.gov.ua

http://www.nibu.factor.ua/info/socposobiya/sred-zarp-reg/sred-zarp-reg_12/

http://kr-admin.gov.ua

http://agrosvit-nvf.biz-gid.ru/

http://rada.com.ua

http://www.ua-region.info

http://agrovektor.com

http://mediagroup.com.ua

http://goo.gl/wEysB

http://parlament.org.ua/upload/docs/Local%20Election-2010-ua.pdf

http://www.edc.org.ua/ua/primaries_candidates/17088

http://da-ta.com.ua/effort_articles/2684.htm

http://nbnews.com.ua/vybory2012/region/

http://www.formula-smaku.com/

http://week.kr.ua/

http://novosti.kr.ua

http://www.kirovograd.net/

http://oblast.kr.ua

http://www.kirovograd.co.ua

http://www.ugorod.kr.ua/news/

http://news.dt.ua/POLITICS/tsvk_v_ukrayini_nizka_yavka_vibortsiv-68030.html

http://www.kirstat.kr.ua/

http://www.hydrosila.com

http://elvorti.com

http://www.proradio.org.ua/wire/kirobl.php

http://tv.rada.gov.ua/kirovogr.htm

http://kr-admin.gov.ua/gromada/Douvagu/18101103.pdf

http://www.bobr-rda.com.ua

http://www.kw.ukrtel.net/vilshank

http://gayvoron.kr-admin.gov.ua/

http://golvrda.org.ua

http://www.kw.ukrtel.net/dobrov/

http://www.dolinskayarda.com.ua

http://znamrda.kw.ukrtel.net/

http://kirrda.kr.ua/

http://kompn.kw.ukrtel.net

http://mvrda.kw.ukrtel.net

http://novgrda.at.ua/

http://nmrda.kw.ukrtel.net

http://www.kw.ukrtel.net/novoukr/

http://olexrda.at.ua/

http://www.alex.gov.ua

http://onufr-rda.kw.ukrtel.net

http://rda.petrovo.net/

http://www.srda.gov.ua

http://www.kw.ukrtel.net/ulrda

http://www.ustin-rda.gov.ua

http://da-ta.com.ua/guest_atricle/286.htm

http://www.oblrada.kirovograd.ua/

http://www.ukrbook.net/DZMI_obl/Kirov_obl/Kirov_S-Ch.htm

http://zn-rada.at.ua/

http://kirovohrad.edc.org.ua

http://narodna.org.ua/page/regions/

http://www.pr.kirovograd.ua

www.batkirovograd.org

http://www.spu.in.ua/regions/11

http://www.pr.kirovograd.ua/article/6

http://kraina.name

http://politrada.com

 pdf Завантажити повний текст