У рамках спостереження за парламентськими виборами 2012 року, Громадянська мережа ОПОРА досліджує активність потенційних кандидатів до Верховної Ради України від Рівненської області. Мова йде не тільки про зовнішню рекламу та агітацію в ЗМІ. Останнім часом політики активно почали використовувати інтернет, який, безумовно, є найперспективнішим майданчиком для роботи з виборцями.social_media

На даному етапі дослідження Громадянська мережа ОПОРА виявила, що частина потенційних кандидатів уже працюють з електоратом у соціальних мережах. Найзапекліша боротьба йде на 153 виборчому окрузі. Троє потенційних кандидатів від цього округу зареєстрували персональні профілі в Facebook. Мова йде про заступника голови РОДА Анатолія Юхименка, бізнесмена Юрія Вознюка та зятя Віктора Ющенка - Олексія Хахльова.

Анатолій Юхименко зареєстрував дві сторінки на Facebook. На одній з них, де рекламується Партія регіонів та діяльність Рівненської облдержадміністрації, посадовець підписаний як Анатолій Юхименко. На другій сторінці знаходиться профіль Anatoliy Yukhimenko. Сюди заступник голови РОДА додав фото з логотипом Партії регіонів, декілька публікацій на тему прийняття закону про мови та новини про діяльність Президента України. Є на сторінках посадовця і матеріал із заголовком «Партнери партії регіонів у Європі теж заговорили про санкції», який виділяється на фоні решти постів.

Зять Віктора Ющенка Олексій Хахльов зареєструвався на Facebook 18 червня 2012 року. На сторінці потенційний кандидат розмістив декілька своїх фотографій на фоні пшеничного поля та церкви, а також посилання на публікації про меценатство пана Хахльова.

Найменше передвиборчою виглядає сторінка потенційного кандидата від Фронту Змін Юрія Вознюка. Вона зареєстрована в березня 2011 року. На відміну від своїх потенційних конкурентів по виборчому округу, Юрій Вознюк ділиться на ній не тільки інформацією про своє політичне життя, а й особистими фотографіями та вподобаннями.

З’явився у соціальних мережах і голова Дубенської РДА, депутат Рівненської обласної ради Данило Корилкевич , який може балотуватися по 154 виборчому округу. Цей потенційний кандидат зареєстрував себе не тільки у Facebook, а й в популярній на пострадянських теренах соціальній мережі – «Вконтакті». В Інтернеті Данило Корилкевич активно рекламує діяльність свого благодійного фонду «Любіть Україну».

Ветеранами соціальних мереж на Рівненщині є потенційні кандидати Олег Осуховський, який може балотуватися від виборчого округу №152, Сергій Овчинніков (ВО №156) та народний депутат Віктор Матчук. Політики мають власні сторінки в Facebook через які активно поширюють інформацію про власну діяльність. Також нещодавно у Facebook зареєструвався міський голова Рівного Володимир Хомко.

Підсумовуючи написане, можна стверджувати, що політики Рівненщини нарешті починають розуміти важливість соціальних мереж та спілкування з виборцями в інтернеті. Однак, кількість друзів та наповнення персональних сторінок потенційних кандидатів свідчить про їх низький рівень навиків та вмінь роботи в соціальних мережах. Одиниці з досліджених політиків регулярно оновлюють інформацію на своїх сторінках. Це перетворює дієвий інструмент передвиборчої агітації в чергову галочку.

Детальніше:
Анатолій Бондарчук
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Рівненській області
096 918 74 08
 
Довідка
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.