У центрі цьогорічного дослідження "Індекс демократії" групи Economist Intelligence Unit – війна в Україні та її значення для майбутнього демократії в Європі та в усьому світі. Cама ж Україна в загальному рейтингу посідає 87 місце зі 167 із загальною кількістю балів 5,42 з 10 можливих і належить до категорії «гібридні режими».

Рейтинг України в Індексі демократії 2022 року знизився порівняно з 2021 роком з 5,57 до 5,42 балів. Так, через запровадження воєнного стану Україна втратила кілька балів за критеріями «виборчий процес і плюралізм» (адже вибори в цей період не проводяться) та «громадянські права» (які наразі значно обмежені).

Разом з тим укладачі Індексу демократії в своєму звіті зазначають: «Незважаючи на загальний спад, в Україні у 2022 році також було багато позитивних зрушень, адже війна породила сенс національності та національної солідарності. А опір російському вторгненню є демонстрацією того, як звичайні люди готові боротися та захищати принципи національного суверенітету і самовизначення. Це говорить про те, що за умови, якщо росії не вдасться перемогти, Україна буде в кращому становищі для побудови демократичної держави ніж будь-коли за останні 30 років».

 

2022

2021

Загальний рейтинг

5,42

5,57

Виборчий процес і плюралізм

6,5

8,25

Функціонування уряду

2,71

2,36

Політична участь

7,22

6,67

Політична культура

6,25

5,0

Громадянські права

4,41

5,79

У дослідженні наголошується, якщо боротьба України за захист своїх кордонів є демонстрацією демократії в дії, натомість порушення росією суверенітет України є породженням імперського мислення (“empire state of mind”). Як наслідок поразок на полі бою, росія посилила репресії проти всіх форм інакомислення, триває процес персоналізації влади та перетворення політичного режиму на пряму диктатуру.

«Відданість українського народу боротьбі за право вирішувати власне майбутнє надихає, — зазначають автори звіту. — Це свідчить про силу демократичних ідей і принципів, що об’єднують країну та її народ у прагненні до демократії».

Дослідники підкреслюють, що протягом трьох десятиліть росія кидала довгу тінь на демократичний розвиток України, який водночас страждав від низки внутрішніх недоліків. В 2006 — 2008 роках, після Помаранчевої революції 2004 року, яка призвела до важливих демократичних реформ, оцінка Індексу демократії в Україні була 6,94. Країна була класифікована як «демократія з недоліками», увійшовши до 50 найкращих країн у світі. Однак, починаючи з 2010 року і до протестів на Майдані 2014 року, індекс України падав, що відображає відкат демократичних досягнень за проросійського президентства Віктора Януковича (2010 - 2014); вплив економічної кризи 2009 року на ставлення до ринків і демократії; і збереження системної корупції в олігархічно-клановій системі, яка контролювала політичні інститути та ЗМІ. До 2011 року рейтинг України впав до 5,94 і її було знижено до «гібридного режиму». Протягом п’яти років після Майдану 2014 року до 2020 року показник Індексу демократії в Україні постійно покращувався.

Загалом, якщо в 2021 році 13 країн змінили свої позиції щодо класифікації режимів в Індексі демократії, то у 2022 році таких лише п’ять. Чилі, Франція та Іспанія переходять до категорії «повна демократія», тоді як Папуа-Нова Гвінея та Перу були понижені з «демократії з вадами» до «гібридних режимів». Таїланд лідирує у світі за найбільшим зростанням балів (+0,62), так як в країні відкрився простір для політичної опозиції, і знизилася загроза розвитку протестних рухів. На противагу поруч з росією (-0,96 балу) за показниками регресу — Буркіна Фасо (-0,76), Гаїті (-0,68) і Сальвадор (-0,66).

Країни Північної Європи (Норвегія, Фінляндія, Швеція, Ісландія та Данія) домінують у вищому щаблі рейтингу Індексу демократі, рік за роком займаючи п’ять із шести перших позицій. Норвегія залишається країною, яка займає перше місце в Індексі демократії, завдяки своїм високим оцінкам у всіх п’яти категоріях рейтингу, особливо у показниках «виборчий процес і плюралізм», «політична культура» та «політична участь».

Нагадаємо, Economist Intelligence є дослідницьким та аналітичним підрозділом The Economist Group, дочірньої компанії газети The Economist. Щорічно з 2006 року вони готують звіт Democracy Index про стан демократії в 165 незалежних країнах світу та двох окремих територіях. Індекс демократії базується на п’яти категоріях: виборчий процес і плюралізм, функціонування уряду, політична участь, політична культура та громадянські свободи. На основі своїх оцінок за рядом показників у цих категоріях кожна країна класифікується як один із чотирьох типів режиму: «повна демократія», «дефектна демократія», «гібридний режим» або «авторитарний режим».