З новим етапом повномасштабної російської агресії в Україні з 24 лютого 2022 року мільйони людей вимушено залишили свої домівки і виїхали в пошуках захисту і порятунку в регіони, де не відбуваються активні бойові дії. За власним бажанням такі люди можуть отримати статус внутрішньо переміщеної особи та допомогу від держави.

Статус ВПО і як його отримати

Хто може отримати довідку ВПО?

Внутрішньо переміщена особа (ВПО) – це громадянин України, іноземець або особа без громадянства (яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні), котрі були змушені залишити своє місце проживання у результаті збройного конфлікту або тимчасової окупації місцевості.

Важливий нюанс – всі ці люди залишаються жити в Україні. 

Статус ВПО не набувається особою автоматично, а потребує реєстрації. Отримання статусу підтверджується довідкою.

Уряд України прийняв рішення про те, що нині довідку внутрішньо переміщеної особи можуть отримати громадяни, які після 24 лютого  2022 року виїхали з Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та міста Києва*. Окрім того, довідку отримати можуть й ті, хто був там офіційно працевлаштований або вів підприємницьку діяльність, але не мав реєстрації місця проживання.

У разі якщо громадяни отримали довідку ВПО до 24 лютого 2022 року (протягом попередніх 8 років – з часів початку російської агресії на сході України і тимчасової окупації Криму) і більше не змінювали своє фактичне місце проживання – підтверджувати статус повторно не потрібно. Якщо ж довелося вдруге змінювати місце проживання, то необхідно перереєструватися за новою адресою.

Як зазначають у громадському холдінгу “Група впливу”, відповідно до повідомлень міністерки соціальної політики України, а також відповіді Національної соціальної сервісної служби України на адвокатський запит, також отримати довідку про взяття на облік ВПО можуть ті, хто перемістився у межах області, району і навіть населеного пункту.

Для чого потрібна довідка?

Довідка про взяття на облік ВПО – це документ, який підтверджує факт внутрішнього переміщення. Реєстрація внутрішньо переміщеної особи відбувається за її бажанням

Разом з тим, більшість державних програм спрямовуються саме на тих осіб, які стали на облік, що ведеться Міністерством соціальної політики України. Уряд зробив таку можливість для того, аби громадяни вчасно отримували пенсії, пільги, субсидії та державну соціальну допомогу, щоб продовжити строки виплат всіх раніше призначених видів допомоги на час дії воєнного стану без звернення людини, а також для залучення та розподілу гуманітарної допомоги. 

Як  зазначила очільниця Міністерства соціальної політики Марина Лазебна: "Дуже важливо подати про себе інформацію до Єдиної бази даних про внутрішньо переміщених осіб. Це дасть можливість розуміти "соціальний портрет" переміщених осіб в кожному конкретному регіоні, правильно оцінювати їх потреби та планувати допомогу".

Як отримати довідку ВПО? 

Зареєструватися та отримати довідку в умовах воєнного стану можна особисто в органах соціального захисту населення; в уповноваженої особи територіальної громади; в ЦНАПі або ж за допомогою порталу "Дія". Послуга в “Дії” доступна для українців, які раніше не мали статусу ВПО. 

З собою необхідно мати документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або ж документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, або ж свідоцтво про народження дитини. Якщо ви втратили документи, що посвідчують особу, то спочатку їх треба відновити, а потім звертатися щодо довідки.

Довідка ВПО отримується на кожного члена сім’ї. За документом для дитини може звернутися її законний представник (один із батьків, опікуни/піклувальники, прийомні батьки або батьки-вихователі тощо). Якщо дитина прибула сама від її імені може звернутись інший родич (баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат або сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, в яких проживає (перебуває) дитина.

Видається довідка одразу в день звернення. Вона діє безстроково

Для того, щоб отримати послугу онлайн, треба виконати кілька нескладних кроків (відеоінструкція). Найперше – оновити застосунок “Дія”. Далі обрати меню “Послуги” – “Отримати статус ВПО”. Варто вказати свою актуальну адресу та підтвердити місце перебування (геолокацію). Наступний пункт стосується дітей: якщо у “Дії” є свідоцтво про народження дитини, можна отримати статус переселенця і для неї; якщо ж ні, то варто натиснути “зареєструватися без дітей”. Далі йде етап оформлення фінансової допомоги. Після обробки заявки довідка ВПО зʼявиться в “Дії” поряд з іншими цифровими документами.

Важливо! Якщо ви повертаєтеся до покинутого постійного місця проживання або виїжджаєте закордон, необхідно обов’язково повідомити уповноваженому органу за місцем отримання довідки про добровільний виїзд не пізніше як за три дні до від’їзду. Або скасувати дію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на поталі “Дія”.

Як отримати фінансову допомогу від держави? 

Допомога внутрішньо переміщеним особам надається щомісячно з місяця звернення на період воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування. Розміри допомоги: 

  • для осіб з інвалідністю та дітей — 3000 гривень;
  • для інших осіб — 2000 гривень.

Для отримання допомоги ВПО заповнюють заяву, вказуючи такі дані:

1. Прізвище, власне ім'я, по батькові заявника;

2. Реєстраційний номер облікової картки платника податків;

3. Дата народження;

4. Відомості про задеклароване/зареєстроване місце проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, звідки перемістилася особа;

5. Адреса місця, куди перемістилася особа, та контактний номер телефону;

6. Номер поточного рахунку із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги "єПідтримка" або банківського рахунку (за стандартом IBAN) заявника для виплати допомоги;

7. Наявність статусу особи з інвалідністю;

8. Відомості про неповнолітніх дітей, які перемістилися разом із внутрішньо переміщеною особою.

У "Дії", оформлюючи електронну заяву на довідку ВПО, одразу можна оформити фінансову допомогу. Для нарахування допомоги необхідно обрати картку єПідтримка, а потім вказати, яка допомога необхідна (потреби в медичному обслуговуванні, освіті або ж гуманітарці) та залишити контактні дані. Цю інформацію  отримують представники Міністерства соціальної політики. Кошти будуть зараховані на картку єПідтримка.

Неповнолітня дитина (14–18 років) має право самостійно звернутися за призначенням допомоги. Заяву про виплату допомоги малолітній дитині (до 14 років) може подавати від її імені родич (батьки, баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат або сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, у яких проживає (перебуває) дитина.

*ОНОВЛЕННЯ:

16 квітня 2022 року була прийнята Постанову КМУ N 457 “Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України”, яка внесла зміни до переліку тих, хто зможе отримувати допомогу на проживання з 1 травня 2022 року:

  • ВПО, які перемістилися з територій, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій;
  • ВПО, які перемістилися з територій, що перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);
  • ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження. У випадку пошкодження житла потрібно подати заявку на  відшкодування відповідних витрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг. Таким чином ВПО, які повернулись на постійне місце проживання, але мають зруйноване житло, продовжать отримувати допомогу на проживання.

Увага! За березень та квітень 2022 зазначена допомога надається всім ВПО.

Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затверджується Мінреінтеграції за погодженням з Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій. Перелік громад не є фіксованим документом.

Внутрішньо переміщеним особам, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, допомога на проживання призначається автоматично без подання додаткового звернення. Допомога не надається внутрішньо переміщеним особам, які були обліковані як внутрішньо переміщені особи до 24 лютого 2022 року у регіонах, що не включені до переліку (Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська області та місто Київ), за винятком осіб, які отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Допомога «новим» переселенцям, які звернулись за допомогою впродовж квітня, буде нараховуватись починаючи з березня. А ось переселенцям – отримувачам щомісячної адресної допомоги вона буде виплачуватись у новому розмірі, починаючи з квітня, перерахунок суми адресної допомоги не передбачений. 

Крім того, додатково до виплат за державними програмами Міністерство соціальної політики України разом із ЮНІСЕФ розпочали багатоцільову програму грошової допомоги для незахищених родин із дітьми, які постраждали через війну та потребують фінансової підтримки. Цю допомогу зможуть отримати такі родини: 

  • які мають трьох і більше неповнолітніх дітей, з яких принаймні одна дитина не досягла двох років; 
  • з двома або більше дітьми, де одна дитина має інвалідність.

Виплата становитиме 2 220 грн для кожного члена сім’ї на місяць, але її зможуть отримати не більше, ніж п’ять людей. Кошти будуть надходитимуть на рахунок одноразово на три місяці, тобто суму за три місяці одним платежем. Подати заявку на отримання допомоги можна на сайті register.unicef.org.

Зазначимо, що станом на 30 березня, за інформацією Міністерства соціальної політики, вже зареєстровано 130 тис. внутрішньо переміщених осіб. Тоді як за підрахунками Міжнародної організації міграції, такими є щонайменше 6,5 млн осіб.

Додатково: 

Інформація для переселенців щодо отримання допомоги в громадах