Протягом січня – початку лютого представники ОПОРИ в Києві подали до поліції заяви з приводу шести випадків зовнішньої агітації без вихідних даних. В результаті на білбордах Руслана Кошулинського та Андрія Садового з’явились вихідні дані. Щити Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценка та Олександра Шевченка досі порушують вимоги Закону «Про вибори Президента України». Один білборд, на якому була агітація Юлії Тимошенко, більше її не показує через вимкнений механізм.

Протягом січня – початку лютого представники ОПОРИ в Києві моніторили об’єкти зовнішньої агітації суб’єктів виборчого процесу на предмет відповідності законодавчій нормі про наявність вихідних даних. Про виявлені порушення оперативно повідомляли правоохоронні органи.

Так 1 лютого представник ОПОРИ зафіксував рекламний щит без вихідних даних кандидата на пост Президента України Олександра Шевченка за адресою просп. Перемоги 55/2 (Солом’янський район). Поліцію довелося чекати близько години. Слідчо-оперативна група, яка прибула на місце події, поводилась коректно й оперативно оформила документи щодо порушення.

07 02 2019 Kyiv bilbordy shevchenko peremohy1

Водночас на 5 лютого білборд без вихідних даних все ще стояв на місці.

07 02 2019 Kyiv bilbordy shevchenko peremohy2

Також 1 лютого ОПОРА зафіксувала білборд без вихідних даних Юлії Тимошенко поруч з парком Нивки, що у Шевченківському районі столиці. Проте поки представник ОПОРИ чекав приїзду поліції, робітники почали демонтувати агітаційні матеріали. Дільничний поліцейський прибув на місце через годину після виклику, однак з огляду на демонтаж представник ОПОРИ вирішив не писати заяву.

07 02 2019 Kyiv bilbordy tymoshenko park nyvky

Ще один щит без вихідних даних представник ОПОРИ виявив 1 лютого за адресою просп. Маяковського 44-А (Деснянський район). На ньому Руслан Кошулинський вітає містян з Новим роком та Різдвом. Поліція прибула через 10 хвилин після виклику й оперативно оформила документи.

07 02 2019 Kyiv bilbordy koshulynskyi1

6 лютого представник ОПОРИ зафіксував на цьому місці вже інший борд Кошулинського з вихідними даними.

07 02 2019 Kyiv bilbordy koshulynskyi2

31 січня представник ОПОРИ виявив білборд Юлії Тимошенко без вихідних даних за адресою вул. Гната Юри, 16, що у Святошинському районі столиці. Слідчо-оперативна група прибула на місце події через годину після виклику. Поліцейські вели себе коректно і зафіксували порушення.

07 02 2019 Kyiv bilbordy tymoshenko hnata jury

5 лютого представник ОПОРИ зафіксував, що у борда за цією адресою не працює поворотний механізм й він безперервно демонструє рекламу народного депутата-мажоритарника Олександра Третьякова.

07 02 2019 Kyiv bilbordy tymoshenko hnata jury2

Також 31 січня ОПОРА виявила щит без вихідних даних Юлії Тимошенко за адресою вул. Перова, 4 (Дніпровський район). Поліція, яка оперативно прибула на виклик представника ОПОРИ, прийняла заяву про порушення.

07 02 2019 Kyiv bilbordy tymoshenko perova1

На 5 лютого борд Тимошенко без вихідних даних був на місці.

07 02 2019 Kyiv bilbordy tymoshenko perova2

23 січня представник ОПОРИ зафіксував білборд Анатолія Гриценка без вихідних даних за адресою вул. Райдужна, 55-53 (Дніпровський район). На виклик прибула слідчо-оперативна група, яка прийняла від представника ОПОРИ заяву.

07 02 2019 Kyiv bilbordy hrycenko raiduzhna1

На 5 лютого на цьому борді Гриценка все ще не з’явились вихідні дані.

07 02 2019 Kyiv bilbordy hrycenko raiduzhna2

14 січня ОПОРА виявила рекламний щит Андрія Садового без вихідних даних на бульварі Лесі Українки, 21-А (Печерський район). Працівники поліції, які прибули на місце, не одразу погодились прийняти у представника ОПОРИ заяву й вели себе не зовсім коректно. Однак після надання усіх пояснень документи все ж були оформлені належним чином.

07 02 2019 Kyiv bilbordy sadovyi lesi ukrainky1

6 лютого на цьому місці був встановлений вже інший щит Садового з вихідними даними.

07 02 2019 Kyiv bilbordy sadovyi lesi ukrainky2

Фото ОПОРИ

ОПОРА нагадує, відповідно до частини 3 статті 59 Закону «Про вибори Президента України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з частиною 16 статті 64 цього ж Закону, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Крім того, відповідно до частини 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

«Отже, ми можемо спостерігати, що деякі учасники виборчого процесу навіть після набуття ними офіційного статусу кандидата продовжують використовувати білборди без вихідних даних, ігноруючи норми чинного законодавства. Водночас наразі між представниками ОПОРИ з одного боку та підрозділами Національної поліції і МВС України з другого налагоджено належний рівень комунікації, що дозволяє нам системно взаємодіяти при виявленні, фіксації та попередженні правопорушень. Наголошуємо, що у своїй діяльності представники ОПОРИ опираються на передбачені законодавством юридичні можливості та права й дотримуються принципу об’єктивного та неупередженого ставлення до всіх політичних сил та кандидатів», – коментує координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві.

(#вибори; #opora; #опора)