За перший місяць після офіційного старту виборчої  кампанії, представники ОПОРИ зафіксували на вулицях населених пунктів Житомирської області 54 випадки розміщення друкованої агітаційної продукції, яка не містить вихідних даних. Протягом другої половини січня до поліції подали 15 заяв.

Найбільше серед зафіксованих по області агітаційних матеріалів без вихідних даних –кандидата у президенти Юлії Тимошенко – 14, Олега Ляшка – 13, Олександра Шевченка – 9, Анатолія Гриценка – 8, Андрія Садового – 7, Сергія Капліна – 2 та Євгена Мураєва – 1.

Що? Де? Коли?

У виборчому окрузі №62 з центром у Житомирі зафіксовано 21 агітаційний білборд та 7 сітілайтів, які не містять інформації про замовника, тираж та відповідальну особу за друк.

Зокрема: 3 сітілайти кандидата в Президенти Анатолія Гриценка з написами: «Чесні у владі – гідне життя людей. Анатолій Гриценко», «Чесних людей більше», «Чесний президент – служитиме людям. Програма Анатолія Гриценка. Чесних більше» і 1 білборд: «Чесні у владі – гідне життя людей. Анатолій Гриценко. Чесних людей більше».

04.02 Zhytomyr vyl Peremogy 44

04.02 Zhytomyr vyl Nebesnoi Sotni 4

За кандидата в Президенти Олега Ляшка без вихідних даних агітують на 6 білбордах з написами: «2019. Рік народної перемоги. Ляшко», «Ляшко народний президент». 7 білбордів та 4 сітілайти з агітацією за Юлію Тимошенко. На плакатах напис: «Вірю в Україну Юлія Тимошенко». Олександр Шевченко агітує з  5 білбордів з написом «Гарантую! Прибрати Порох з нашої оселі Олександр Шевченко», жоден не містить вихідних даних.

04.02 Zhytomyr Liashko

04.02 Zhytomyr Liashko Chudnivska 112

04.02 Zhytomyr Shevchenko

04 02 Zhytomyr Tymoshenko 2

По одному білборду з написами: «Андрій Садовий НАСТУП 2019» та «Гарантую ціна на газ буде знижена в 4 рази Сергій Каплін» без відомостей про замовника та тираж. До поліції 26 та 31 січня подано 2 заяви, в яких вказані адреси, де розміщена агітація без вихідних даних. 

04.02 Zhytomyr vul Kyivska 89

04.02 Zhytomyr Kaplin

У Новограді-Волинському (ВО №65) 30 січня представник ОПОРИ подав до поліції три заяви та зафіксував 1 білборд Юлії Тимошенко з написом: «Вірю в Україну Юлія Тимошенко», 1 Олега Ляшка: «Ляшко народний президент» та плакат із зображенням Олега Ляшка та закликом: «Приєднуйся до команди Олега Ляшка у Новоград-Волинському» і один плакат Анатолія Гриценка: «Чесних більше. Приєднуйся до команди Анатолія Гриценка».

04.02 Zhytomyr Liashko plakat

Не вказані вихідні дані на білборді: «Вірю в Україну Юлія Тимошенко» та плакаті «Новий курс України Юлії Тимошенко 2019», які розміщені на вулицях Бердичева – ВО №63. Представник ОПОРИ зафіксував і 1 білборд Олега Ляшка: «Ляшко народний президент». За вказаними фактами порушення 28 та 31 січня зареєстровано 2 заяви у поліцію.

У ВО №64 з центром у Коростені 25 січня зафіксовано у районі смт Лугини, а саме по трасі Київ-Ковель агітаційний плакат Андрія Садового, який розміщений на колишньому посту ДАІ. У Овручі, 24 та 31 січня агітаційний плакат та два білборда Андрія Садового з текстом «Андрій Садовий Наступ 2019» і без вихідних даних  розміщені на стінах житлових будинків. Також в місті зафіксовані 2 борди Олега Ляшка: «2019 рік народної перемоги, Ляшко».

04.02 Zhytomyr DAI

У Коростені 24 січня виявлено по одному білборду Андрія Садового, Анатолія Гриценка та  Олександра Шевченка. До поліції подано 5 заяв. Після звернень спостерігача до поліції у Коростені всі всказані у заяві білборди переклеїли на інші, які містять вихідні дані.

У Малині – ВО №66 25 січня виявлено 6 фактів розміщення агітаційних матеріалів кандидатів на пост Президента. Зокрема, 3 білборда з надписом: «Гарантую, прибрати порох з нашої оселі. Олександр Шевченко» також білборд із надписом: «Андрій Садовий. Наступ 2019», білборд Євгенія Мураєва «Наші пам’ятають. З Днем визволення Житомира. 31 грудня. Євгеній Мураєв», білборд з написом: «Чесний президент служитиме людям. Програма Анатолія Гриценка. Чесних більше».

04.02 Zhytomyr Malyn

У Коростишеві 30 січня зафіксовано білборд з розміщеною агітацією Олега Ляшка та Анатолія Гриценка. У смт Черняхів 31 січня виявлено білборд Сергія Капліна без вихідних даних та агітаційний матеріал Олега Ляшка, розміщений на будівлі універмагу. 25, 30 та 31 січня спостерігач ОПОРИ подав 3 заяви до поліції.

04.02 Zhytomyr Korostyshiv Hrytsenko

04.02 Zhytomyr Vashchenko politsia

У коментарі ОПОРІ керівник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко розповіла, що за вказаними фактами ведеться перевірка.

«Ці всі заяви реєструють, як правило, вони надходять безпосередньо у ті відділи і відділення поліції, де виявлено порушення, реєструються і за ними проводиться перевірка. По результатам розгляду ще немає жодних результатів, поки що тривають перевірки», – зазначила Алла Ващенко.

Чому так?

ОПОРА поцікавилася у представників партій, чи відомо їм про такі випадки агітації без вихідних даних і в чому ж причина?

04.02 Zhytomyr LabunskaГолова обласної організації партії ВО «Батьківщина» Анжеліка Лабунська розповіла: «У нас є 10 бордів у Житомирі, за які ми відповідаємо, а інші.... Питання не в тому, що це ми не дотримуємося. Це робилося централізовано з Києва і укладалася угода з галузевими «рекламщиками» по всій Україні. У нас біля офісу є два борди, ми 10 днів сварилися, от власники з Києва, ми 10 днів не могли зняти борди. Я приїхала, на 10-й день десь під вечір тільки зняли, поїхав там директор кудись, того немає, того немає, а я кажу, от зараз у нас це зафіксують і в нас буде кримінальна справа. Ми ж, нажаль, самі це не можемо робить. Ми повідомляємо агентство, що просимо зняти, заклеїти. Ми вже дуже давно направили відповідні листи з проханням зняти».

Заступник керівника по агітаційній роботі штабу Анатолія Гриценка Сергій Маковський зазначив: «У Житомирі немає вже, а там ці що клеять, то вони обрізали, ми вже з ними вияснили, це їхня вина, вони вже все виправили. У Житомирі немає бордів без написів, був борд у Коростишеві на Перемоги, 50 і був у Коростені. Їх замовляли просто централізовано з Києва, я вже повідомив, щоб теж виправили, там та сама ситуація. Внизу у нас вихідні дані, вони не влазять і поклейщики обрізають самовільно, порушуючи наші договірні умови. Але сказали, що сьогодні все буде виправлено, в області не буде жодного борда без вихідних даних».

04.02 Zhytomyr ChuzhГолова Житомирської обласної організації партії «Об’єднання «Самопоміч» Наталія Чиж у наголосила:

«Якщо це білборди без вихідних даних, то є старі білборди, які були надруковані ще осінню і за це несе повну відповідальність власник площин. А нових білбордів без вихідних даних у нас немає».

Прес-служба кандидата в Президенти Олександра Шевченка повідомила ОПОРІ, що всю інформацію надаватимуть лише через офіційні запити.

Отримати коментар у прес-служби обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка ОПОРІ не вдалося. Прес-секретар попросила зателефонувати пізніше, але протягом дня, 31 січня, на дзвінки не відповіла. 

Як зазначає  координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області: «Протягом січня команда ОПОРИ фіксувала масові випадки агітації без вихідних даних, що потенційно може означати, що агітаційна кампанія фінансується не з виборчого фонду кандидата а з інших, «сірих» коштів. По всіх виявлених випадках нами зроблено фото та підготовлено відповідні заяви до поліції. Сподіваємося, правоохоронці доведуть справи до логічного кінця і відповідні порушники отримають адміністративні покарання. Зі свого боку ми закликаємо кандидатів та їх команди не маніпулювати і проводити кампанію у відповідності до чинного законодавства».

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 37, ч. 1 ст. 57, ч. 5 ст. 58 та ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація кандидата на пост Президента, починаючи з наступного дня після його реєстрації, повинна мати вихідні дані (відомості про установу, що здійснила друк, тираж, інформацію про відповідальних за випуск осіб та замовника відповідних матеріалів), а також бути оплаченою з виборчого фонду кандидата.

У частині 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено: «Передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

Відповідно до частини 3 статті 59 ЗУ «Про вибори Президента України»,  друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з ч. 2 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, у Житомирі роздавали агітаційні матеріали Андрія Садового без вихідних даних.

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирі з початку осені на білбордах та сітілайтах почали з’являтися обличчя політиків з гаслами про сильну армію, енергетичну незалежність та побудову України. Шість народних депутатів з Житомирської області 51 раз «пропіарилися» на використанні коштів державної субвенції протягом червня-жовтня 2018 року.