У другому за цей рік розподілі субвенцій на соцеконом з держбюджету Херсонщина на передостанній позиції за сумою серед інших областей. Найменшу суму отримав 184–й округ. ОПОРА проаналізувала, на розвиток яких об’єктів спрямували субвенції.

Херсонська область згідно з розпорядженням Кабміну від 21 липня 2021 року №822-р у другому розподілі субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій цьогоріч отримала 39,3 млн грн. Це – 2,3% від 1,7 млрд гривень – загальної суми, розподіленої на субвенції. Під час першого розподілу субвенцій у 2021 році область отримала майже таку ж суму – 39,9 млн грн. Регіон, як і минулого разу, за сумою отриманих субвенцій пасе задніх: він – на передостанній позиції, більш скромний результат лише у Луганської області – 20 млн грн. Обласний бюджет отримав 3,7 млн грн, решту – бюджети територіальних громад. Під час першого розподілу субвенцій обласний бюджет отримав 3,3 млн грн, й це була найбільша за сумою субвенція, виділена тоді у Херсонській області одному отримувачу. Цього разу найбільшу суму отримала Чулаківська територіальна громада – 6,8 млн грн, найменшу – Генічеська, Скадовська і Чаплинська громади – лише по мільйону гривень. Цікаво, що громада-лідер і дві громади-аутсайдери (Скадовська і Чаплинська) розташовані на одному й тому ж виборчому окрузі – 186-му. Цей округ – лідер за загальною сумою отриманих субвенцій з показником у 13,7 млн грн. Найменшу суму субвенцій отримав 184-й округ – 4,4 млн. грн.

Проблеми розподілу субвенцій

Субвенція на соціально-економічний розвиток – грошова допомога від державного бюджету місцевим бюджетам. Вона використовується за цільовим призначенням на потреби, важливі для розвитку громади. З року в рік субвенції розподіляються у «ручному режимі». І вирішальне слово – за народними депутатами. Й останні охоче використовують для власного піару фінансування коштами платників податків витрат на вирішення нагальних проблем територій своїх округів.   

Мабуть основна проблема у сфері розподілення субвенцій з державного бюджету – непрозорість цього процесу, яка пояснюється перш за все саме «ручним режимом» і відсутністю неупередженого конкурсного відбору об’єктів для фінансування. Тому склалася нездорова ситуація, коли округи депутатів, лояльних до державної влади, отримують значно більше коштів, ніж округи опозиційних депутатів.

На жаль, вже тривалий час існує порочна практика визначення депутатами на власний розсуд об’єктів для фінансування. І ці об’єкти часто обираються ще й з точки зору придатності для піару. Про це свідчить хоча б те, що у другому розподілі субвенцій на статтю «дитячі та спортивні майданчики» виділено 6,2 млн грн, у той же час на ремонт доріг депутати «вибили» для області 4,6 млн грн субвенцій. Ймовірно депутати вважають, що облаштування дитячих та спортивних майданчиків – більш помітний для виборців прояв турботи, ніж дороги.

Обласний бюджет

Усі кошти субвенцій, отримані обласним бюджетом у цьому році, використані на один об’єкт – комунальне некомерційне підприємство «Обласна лікарня відновного лікування» Херсонської обласної ради, яка зараз реконструюється. До речі, цей заклад до обрання народною депутаткою в окрузі №183 очолювала теперішня парламентарка Вікторія Вагнер.

Щоправда, розташована лікарня на території іншого виборчого округу – 182-го.

Під час першого розподілу субвенцій усі 3,3 млн грн, які отримав бюджет Херсонської області, були направлені на капітальний ремонт поліклінічно-діагностичного відділення. І цього разу на витрати для цієї лікарні пішла уся субвенція, отримана обласним бюджетом. На придбання 20-ти багатофункціональних пристроїв використано 220 тис. грн, на 20 комп’ютерів використали 400 тис. грн. Найбільша витрата – 3,1 млн грн – на капітальний ремонт (із виготовленням проєктно-кошторисної документації) хiрургiчного відділення лікарні. 

Варто зазначити, що «Обласна лікарня відновного лікування» – один з провідних медзакладів області, а значна частина пацієнтів лікарні – учасники бойових дій на Донбасі.

На що отримувалися субвенції

Якщо під час першого розподілу на першому місці за тематикою були субвенції на медичні заклади, які отримали 13 субвенцій, то у другому розподілі безперечний лідер – заклади освіти – 21 субвенція на загальну суму 13,4 млн грн.

До речі, за сумою заклади освіти були на першому місці й минулого разу, і з більш значним показником у 21,2 млн грн.

На медичні заклади цього разу Херсонською областю отримано 15 субвенцій на 7,4 млн грн. На житлово-комунальне господарство та інфраструктуру область отримала три субвенції, але на 7,7 млн грн. На спортивні і дитячі майданчики область отримала 6,2 млн грн, на ремонт доріг – найменшу суму – 4,6 млн.

Втім, під час першого розподілу субвенцій у 2021 році на статтю «Ремонт доріг» кошти взагалі не виділялися.

У розрізі виборчих округів

Цього разу найбільше субвенцій отримав виборчий округ №186, який у Верховній Раді представляє висуванець від партії «Слуга народу» Олексій Ковальов. Він «затягнув» на округ 13,7 млн грн. З них 8,57 млн грн – на заклади освіти і 5,13 млн грн – на ЖКГ та інфраструктурні об’єкти. До речі, ці 5,13 млн грн – одна субвенція, яку отримала Чулаківська сільська громада на капітальний ремонт паркової зони у селі Чулаківка. Це – рекордна субвенція у цьому розподілі, більшу суму не отримала жодна з громад.

На другому місці – округ №183, який у Верховній Раді представляє Вікторія Вагнер («Слуга народу»). На цей округ надійшло 8,58 млн грн. Найбільша частина – 3,1 млн грн – на дитячі та спортивні майданчики. На проєкти у ЖКГ та на інфраструктурні проєкти – 2,6 млн. грн. На заклади освіти на округ виділена субвенція в 1,8 млн грн. На цьому окрузі найбільшу за сумою субвенцію отримала Білозерська селищна територіальна громада. Це – 3,1 млн грн на дитячі та спортивні майданчики. Саме таку суму виділено на капітальний ремонт спортивного майданчика Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №1 ім. О. Я. Печерського.

Округ №185, від якого у Раду обраний Володимир Іванов («Слуга народу»), отримав 7,6 млн грн. Але саме цей округ був єдиним, куди прийшла субвенція на ремонт доріг. Це 4,6 млн грн, які будуть витрачені на продовження робіт із реконструкції набережної у місті Каховка. І це – єдина субвенція, яку Каховська міська територіальна громада отримає цього разу.

Округ №182 (нардеп – Павло Павліш від «Слуги народу») цього разу – на передостанньому місці, при тому, що у першому розподілі субвенцій був лідером. Тоді округ отримав 13,3 млн грн, зараз – лише 5,03 млн грн. Майже усі вони будуть витрачені на потреби медичних закладів. Найбільша частина – на комунальне некомерційне підприємство «Обласна лікарня відновного лікування», про що йшлося вище. Також отримують субвенції херсонські міські клінічні лікарні: імені Тропіних (324 тис.), імені Карабелеша (495 тис.) і імені Лучанського (500 тис.). Ще 500 тис. грн передбачено на виготовлення проєктно-кошторисної документації для будівництва дитячого садка на території загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №18 у передмісті Херсона селищі Антонівка.

На останньому місці – округ №184, за яким зараз крісло нардепа вакантне, бо обраний депутат Ігор Колихаєв став Херсонським міським головою. Під час першого розподілу цей округ не отримав нічого, зараз отримав 4,4 млн грн. З них 3,1 млн грн отримає місто Нова Каховка на капiтальний ремонт багатофункціонального спортивного майданчика (волейбольне поле №2 та баскетбольний майданчик) спортивного комплексу стадіон «Енергія». І 1,3 млн грн виділені місту Таврійську на придбання медичного обладнання для комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги м.  Таврійськ».

У розрізі громад

За сумою субвенцій, отриманих  у другому розподілі, громада-лідер – Чулаківська сільська територіальна громада. Вона отримала 6,8 млн грн – 17,4 % від суми, яку загалом отримала Херсонська область. З цих грошей 5,13 млн грн – фінансування капітального ремонту паркової зони у селі Чулаківка і 1,7 млн грн – гроші на капітальний ремонт котельні із заміною тепломережі школи у селі Олександрівка.

На другому місці – Білозерська селищна територіальна громада, яка отримала 4,8 млн грн. Це – вісім субвенцій. Одна – велика: 3,1 млн грн на дитячі та спортивні майданчики. Саме таку суму виділено на капітальний ремонт спортивного майданчика Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №1 ім. О. Я. Печерського. Ще одна: 1,1 млн грн на реконструкцію водопровідної мережі східної частини села Зорівка. А також – шість субвенцій на придбання різного обладнання для комунального некомерційного підприємства «Білозерський центр первинної медико-санітарної допомоги».

На третьому місці Каховська міська територіальна громада, яка отримала одну субвенцію, але на 4,6 млн грн. Її цільове призначення – фінансування реконструкції набережної у місті Каховка.

Трійка аутсайдерів: Скадовська, Генічеська і Чаплинська громади, які цього разу отримали лише по мільйону гривень. Цікаво, що Скадовська громада отримала сім субвенцій з однаковою сумою – 142 тис. 857 грн, й усі вони – на закупівлю обладнання для забезпечення гарячого харчування у різних навчальних закладах на території громади. Уся субвенція, яку отримала Генічеська громада, буде витрачена на капітальний ремонт школи у селі Азовське. У Чаплинській громаді також не розпорошуватимуть кошти: уся субвенція піде на капітальний ремонт покрівлі будівлі комунального закладу «Чаплинський селищний будинок творчості дітей та юнацтва».

Піар на субвенціях

Попри аксіому про те, що немає державних грошей чи грошей місцевих органів влади, а є гроші платників податків, народні депутати, обрані на Херсонщині, залюбки використовують недосконалість системи розподілу державних субвенцій для власного піару.

Зараз народні депутати мають вирішальний вплив на визначення об’єктів і програм для фінансування з держбюджету. І субвенції часто стають інструментом для піару.

Зокрема, Олексій Ковальов (округ №186) піариться на дитячих майданчиках, встановлених на території Лазурненської громади за кошти ще першого розподілу субвенцій.

Допомагає Ковальову піаритися голова Лазурненської громади Сергій Білік, який розмістив у Фейсбуку пост-подяку нардепу.

Також Ковальов на своїй сторінці пише про те, як сприяв виділенню коштів на капітальний ремонт покрівлі та часткову заміну вікон Пам’ятненської загальної середньої школи Чулаківської громади. На це ще під час першого розподілу субвенцій було виділено 2,8 млн грн.

Нардеп Володимир Іванов (округ №185) нагадує виборцям про свої заслуги у «вибиванні» додаткового фінансування для медичних закладів на своєму окрузі.

Також депутат «ненав’язливо» нагадує виборцям про свій внесок у реконструкцію стадіону «Колос» у селищі Іванівка, на що під час першого розподілу коштів було виділено 3 млн грн.

Теперішня ситуація, коли об’єкти для фінансування за рахунок субвенцій з держбюджету визначає не спеціальна незалежна і незаангажована комісія, а народні депутати у «ручному режимі», на жаль, дуже вигідна останнім. Бо це – можливість справляти враження депутата, який працює для виборців, займаючись не законотворчою діяльністю, а лобістською. Й у такому форматі найбільш вигідно з позиції виборця виглядають не депутати, які мають певні успіхи як державники і законотворці, а ті, які можуть «вибити» гроші на свій округ.