Вже 25 січня відбудеться перше пленарне засідання Верховної Ради України у 2022 році. Водночас Громадянська мережа ОПОРА продовжує підбивати підсумки роботи народних депутатів за 2021 рік. У цьому матеріалі ОПОРА проаналізувала показники дисципліни та структуру голосувань нардепів-мажоритарників, що представляють Миколаївщину, рівень їх «бунтарства», кількість зареєстрованих законопроєктів та запитів, тривалість виступів. Це дослідження дозволяє об’єктивно оцінити роботу депутатів у парламенті, що стає все більш актуальним із наближенням чергових парламентських виборів.    

Миколаївські мажоритарники — найбільш дисципліновані

Народні депутати від Миколаївщини мають найвищий показник участі у голосуваннях серед своїх колег з інших областей країни. Всього у минулому році відбулося 5687 голосувань, з яких сукупно депутати тиснули «за», «проти» або «утримався» у 92% випадках. Як відомо, особиста участь у голосуваннях є обов’язком народного депутата та прямо пов’язана з відшкодуванням витрат на виконання депутатських повноважень. У випадку пропуску хоча б 30% голосувань депутата позбавляють таких відшкодувань.

Найбільш дисциплінованим серед миколаївських мажоритарників став нардеп по 129 округу Ігор Копитін, який у 2021 році не пропустив жодного голосування. Максим Дирдін взяв участь у 98% голосувань парламенту, Олександр Пасічний — у 94,7%, а Олександр Гайду — у 91,4%. Менші показники участі мають Ігор Негулевський — 86,8% та Артем Чорноморов — 81,6%. Варто зауважити, що показники участі у голосування дають більш реалістичне уявлення про дисципліну народного депутата, ніж вираховування відвідуваності за результатами письмової або електронної реєстрації на засідання Верховної Ради. У 2019 році парламент прийняв законодавчі зміни, за якими участь у не менш як 70% голосувань є підставою для нарахування народному депутату заробітної плати.

«Утримався» — найчастіша позиція нардепів Миколаївщини 

Майже в половині випадків миколаївські мажоритарники «утримувалися» під час прийняття рішень — нардепи тиснули на відповідну кнопку у 48,9% випадків. Цей показник є найвищим серед всіх областей країни. Крім того, нардепи Миколаївщини стали лідерами за голосуванням «проти» — показник 3,7% також є найбільшим. Депутати голосували «за» у 39,5% випадків, не голосували — у 4,4%, а також були відсутніми на 3,5% голосувань.

Якщо порівняти структуру голосувань нардепів Миколаївської області та парламенту в цілому, то можна помітити таку тенденцію: народні депутати Миколаївщини більше голосують «за», «проти» та «утримався». З одного боку, вона виділяє мажоритарників, а з іншого, — пояснюється більшою дисциплінованістю та, відповідно, нижчими показниками «не голосував» та «відсутній». Регіональна позиція схожа на голосування фракції «Слуга народу», до якої входять усі мажоритарники Миколаївської області. Високий показник присутності на голосуваннях та позиція «утримався» — саме це об’єднує нардепів Миколаївщини з власною фракцією та загалом вказує на дотримання лінії фракції у 2021 році.

Голосування

Верховна Рада

Фракція «Слуга народу»

Миколаївські мажоритарники

«За»

35,6%

36,5%

39,5%

«Проти»

2,1%

2,1%

3,7%

«Утримався»

35,2%

44,7%

48,9%

«Не голосував»

9,6%

5,8%

4,4%

«Відсутній»

17,5%

10,9%

3,5%

Серед миколаївських нардепів найбільше «утримувались» Ігор Копитін (58,7%), Максим Дирдін (57,1%) та Олександр Пасічний (55,5%). Позиції «за» найчастіше дотримувались Олександр Гайду (40,5%), Ігор Копитін та Максим Дирдін з показником 40,2%. А найактивніше голосував «проти» депутат по 130 округу Ігор Негулевський — 18,9%.

Негулевський найчастіше голосує всупереч лінії фракції

За весь період роботи Верховної Ради дев’ятого скликання народний депутат Ігор Негулевський у 40% випадків голосував урозріз із лінією фракції «Слуга народу». Втім, аналіз голосувань протягом 2021 року вказує на послідовне зменшення «бунтарства» депутата, який на початок року становив 49,8%. Додамо, що голосування проти лінії фракції — це позиція народного депутата, яка суперечить рішенню більше 50% його колег по фракції. Цей показник демонструє рівень партійної дисципліни, важливої для прийняття рішень.

Загалом народні депутати Миколаївщини виявляли високий рівень партійної дисципліни. Винятком став Ігор Негулевський. Втім, якщо раніше він був найбільшим «бунтарем» у фракції, то протягом минулого року він суттєво знизив рівень голосування всупереч партійній позиції. Інші п’ять мажоритарників області більш синхронно голосують із фракцією «Слуга народу» до якої входять. Артем Чорноморов голосує проти лінії фракції у 15% випадків, Максим Дирдін — 7,7%, Олександр Пасічний — 7,2%, Олександр Гайду — 4.1%. Найбільш дисциплінованим був народний депутат Ігор Копитін, показник голосувань проти лінії фракції якого дорівнює всього 2,9%.

Законотворчість: 134 унікальні законопроєкти, економічна політика в пріоритеті

Протягом 2021 року 6 депутатів Миколаївщини 179 разів долучалися до написання законодавчих ініціатив. У результаті було зареєстровано 134 унікальні законопроєкти. Оскільки проєкти законів можна подавати як самостійно, так і у співавторстві, то ОПОРА окремо проаналізувала кількість зареєстрованих законопроєктів, ініціаторами яких були миколаївські нардепи. Для порівняння: всього за минулий рік у Верховній Раді було зареєстровано 1163 унікальні законопроєкти, де частка авторства/співавторства миколаївських депутатів становить майже 12%. Варто зазначити, що 2019 рік для мажоритарників регіону поки що був найбільш продуктивним — половина від загальної кількості поданих ними законопроєктів (365) зареєстровані саме протягом минулого року.

Майже третина (51) зареєстрованих миколаївськими мажоритарниками законопроєктів стосувалась економічної політики. 26% (46) законодавчих ініціатив стосувалися правової політики, а 23% (42) — галузевого розвитку. Менше депутатів цікавили державне будівництво — 9% (17), безпека і оборона — 6% (10), гуманітарна політика — 4% (8) та соціальна  політика — 3% (5). Тематика зареєстрованих законопроєктів майже збігається із показниками депутатського корпусу в цілому: парламент найбільше працював в економічній (28,6%), правовій (23,7%) політиці та сфері галузевого розвитку (21,9%). Також на регіональну тематику зареєстрованих законопроєктів може впливати членство народних депутатів у відповідних Комітетах Верховної Ради. Депутати часто долучаються до написання законопроєктів відповідно до сфери діяльності комітету, де вони є спеціалістами з певної галузі. Мажоритарники Миколаївщини представлені в п’яти Комітетах Верховної Ради: аграрному, транспортному, бюджетному, комітетах з правової політики та нацбезпеки. Тому, крім загальних тенденцій діяльності парламенту, економічна політика стала пріоритетною сферою для мажоритарників Миколаївської області.

Найбільше законопроєктів у Ігоря Негулевського

Серед миколаївських мажоритарників найбільше законопроєктів зареєстрував голова підкомітету з питань автомобільного транспорту Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури Ігор Негулевський — 70 законодавчих ініціатив. Найбільше депутат працював у сфері правової політики — 30% законопроєктів (21), економічної політики — 22,9% (16) та галузевого розвитку — 18,6% (13). Менше законопроєктів депутата стосуються гуманітарної політики та державного будівництва — по 6 ініціатив, соціальної політики — 7% (5), безпеки та оборони — 4,3% (3).

Народний депутат від 132 виборчого округу Максим Дирдін подав 36 законопроєктів. Більшість із них (14 або 38,9%) стосувалися сфери діяльності комітету депутата — правової політики. Також депутат долучався до ініціатив у сфері галузевого розвитку — 22,2% (8), економічної політики — 19,4% (7) та державного будівництва — 13,9% (5). По одному законопроєкту Дирдін подав щодо безпеки і оборони та гуманітарної політики.

Народний депутат Ігор Копитін, голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, зареєстрував 23 законопроєкти. 43,5% (10) ініціатив стосувались економічної політики, 21,7% (5) — сфери роботи комітету депутата. Так само 21,7% (5) проєктів перебувають у площині правової політики. Менше законопроєктів торкаються галузевого розвитку — 8,7% (2) та державного будівництва — 4,4% (1).

Олександр Гайду за 2021 рік подав 21 законопроєкт. Депутат працює в аграрному комітеті, тому 43% (9) законопроєктів стосувалися галузевого розвитку. Також багато ініціатив депутат подав у сфері економічної політики — 38% (8). По два законопроєкти парламентар подав у напрямку державного будівництва та правової політики.

Ще один представник аграрного комітету, народний депутат по 131 виборчому округу Артем Чорноморов, також активно працював у сфері галузевого розвитку та економічної політики. Всього за минулий рік він зареєстрував 19 законопроєктів, із яких більше половини (10) подано у напрямку галузевого розвитку, а чверть (5) стосувалась економічної політики. Також 10,5% (2) ініціатив депутата припало на правову політику, по одному законопроєкту — на державне будівництво та безпеку і оборону.

Найменше долучався до законотворчої роботи член бюджетного комітету Олександр Пасічний. Нардеп зареєстрував за минулий рік 10 законопроєктів, половина з яких стосувалися економічної політики. По дві ініціативи було подано у сфері державного будівництва та правової політики, один — гуманітарної політики.

10% законодавчих ініціатив стали законами

Із 134 унікальних законопроектів, до написання яких долучилися миколаївські мажоритарники, прийнято та підписано Президентом 14. Прийняття законопроектів — довготривалий та багатоетапний процес. Показник результативності миколаївських нардепів нижчий, ніж у середньому в парламенті. Всього парламентарі ухвалили 15% ініціатив, авторами були народні депутати. Аналіз законотворчості за 2021 рік загалом демонструє порівняно низький рівень ухвалення законопроектів, ініційованих народними депутатами. Кращі показники ухвалення мають ініціативи Президента — 69% та уряду — 24%.

Половина поданих законопроєктів мажоритарників Миколаївщини (96) досі опрацьовуються в комітетах Верховної Ради. 12,3% (22) ініціатив готуються на друге читання, тобто були вже розглянуті та мають більші перспективи ухвалення. Очікують на розгляд 15,6% (28) законопроєктів, а знято з розгляду було 8,9% (16) ініціатив. Як бачимо, у 2021 році серед законопроєктів від нардепів Миколаївщини відсоток відхилених ініціатив є найменшим.

Водночас коефіцієнт прийнятих законопроєктів серед миколаївських мажоритарників різний. Так, народний депутат Максим Дирдін має найбільший відсоток прийнятих парламентом ініціатив — із 36 зареєстрованих законопроєктів ухвалено 5, що становить 13,9%. Також 13% (3) прийнятих законодавчих ініціатив має Ігор Копитін, по 10% мають народні депутати Ігор Негулевський та Олександр Пасічний. Законопроєктів Негулевського було прийнято 7 з 70 поданих, а Пасічного — 1 з 10. Один ухвалений законопроєкт має Артем Чорноморов, жодного прийнятого — в Олександра Гайду.   

Статус ініціатив

Олександр Пасічний

Олександр Гайду

Ігор Копитін

Ігор Негулевський

Артем Чорноморов

Максим Дирдін

Закон підписано

1

0

3

7

1

5

Готується на друге читання

5

3

2

5

1

6

Очікує розгляду

1

4

3

13

4

3

Опрацьовується в комітеті

3

10

14

41

9

19

Знято з розгляду або розгляд відкладено

0

4

1

4

4

3

Найбільше ухвалених законів у сфері галузевого розвитку

5 законопроектів, ініційованих миколаївськими мажоритарниками, стали чинними актами у сфері галузевого розвитку. До написання 3 із них долучався Максим Дирдін: №5109 (проєкт Закону про запобігання та протидію антисемітизму в Україні), №5009 (проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж) та №5495 (проєкт Закону про особливості надання електронних публічних послуг). Також у 2021 році було прийнято один законопроєкт у цій сфері, розроблений за співавторства Ігоря Негулевського, — №6192 (проєкт Закону щодо врегулювання питання соціального захисту постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19) медичних працівників закладів охорони здоров’я всіх форм власності). А у травні 2021 року прийнятий законопроєкт №5175 Артема Чорноморова щодо внесення змін до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку». 

До написання трьох ухвалених законопроєктів у сфері безпеки і оборони долучилися народні депутати Ігор Копитін та Максим Дирдін. Спільний законопроєкт депутатів №4626 (про Службу військового капеланства) Президент був підписав наприкінці 2021 року. Ухвалені проєкти законів №5232 (щодо вдосконалення порядку використання та застосування заходів примусу, бойової техніки та озброєння особовим складом Державної прикордонної служби України( та №5219 (про критичну інфраструктуру) ініційовані групами депутатів, серед яких був Ігор Копитін.

За співавторства миколаївських мажоритарників розроблено два прийняті законопроєкти в напрямку економічної політики. До написання проєкту Закону №5308 долучились Ігор Негулевський та Олександр Пасічний — ця ініціатива стосувалася змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом. В економічній сфері Ігор Негулевський долучився до написання ухваленого проєкту Закону №5376 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні.

Не оминули зміни і сферу державного будівництва. За співавторства Ігоря Негулевського та Максима Дирдіна створено згодом ухвалений законопроєкт №6342 про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Також у вересні Верховна Рада прийняла законопроєкт №5867 (співавтор Ігор Негулевський) щодо внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо організаційних питань роботи Кримської платформи.

По одному законопроєкту за співавторства Ігоря Негулевського прийнято у сфері правової політики — №5141 (про внесення змін до Закону України про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів щодо гарантій прав українських та іноземних інвесторів), та гуманітарної політики — №4629-1 (про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти).

104 рази депутати використали своє право на депутатський запит

У 2021 році своїм правом на депутатський запит скористались усі мажоритарники Миколаївщини. Найбільше запитів у Ігоря Негулевського — 59. Депутат найчастіше звертався до керівників різноманітних за формою власності підприємств (48) і керівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування (10). Ще один запит скерований до Кабінету Міністрів України.

23 запити подав Артем Чорноморов. Із них 12 — до керівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, 6 — керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, 4 — КМУ, 1— Президенту України. 12 депутатських запитів у Максима Дирдіна. Найчастіше він звертався до КМУ (8) та керівників органів державної влади та ОМС (3). Один запит депутат скерував до Акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України».

Найменше запитів у трьох мажоритарників: Олександр Гайду має всього 5 запитів — двічі він звертався до Президента, по одному разу — до КМУ, керівника ДП «Радгосп "Виноградна Долина» та Фонду державного майна України. 3 запити подав Ігор Копитін: 2 — до Володимира Зеленського та 1 —до КМУ. Олександр Пасічний подав 2 запити до Кабінету Міністрів України. 

Обговорення в парламенті: 58 виступів загальною тривалістю близько години

Мажоритарники від Миколаївської області не надто активно користувалися своїм правом на виступ у стінах Верховної Ради. Показники кількості виступів та їх тривалості поставили Миколаївську область на 16 місце серед усіх регіонів країни. Сукупно мажоритарники виступили 58 разів загальною тривалістю 1 година 5 хвилин 34 секунди. Для порівняння: найбільше виступали мажоритарники Львівської області — близько 10 годин.

Серед миколаївських нардепів найбільшу кількість виступів має Артем Чорноморов — 29, із яких 15 відбулося з місця, а 14 — з трибуни. Тривалість виступів депутата становить 35 хвилин 3 секунди. Багато виступів (6) стосувалися законопроєкту депутата №3205-2 щодо Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Наступний нардеп за кількістю та тривалістю виступів — Максим Дирдін, який провів 19 виступів тривалістю 18 хвилин 54 секунди. Депутат 12 разів виступав із місця та 7 разів — із трибуни. Народний депутат Ігор Негулевський має шість виступів, які тривали 8 хвилин 58 секунд. Депутат 5 разів виступав з трибуни та один раз — із місця. Більшість виступів нардепа стосувалися законопроєктів.

Двічі виступав Ігор Копитін. Один раз — із трибуни щодо проєкту Закону про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності, а ще один раз — із місця під час години запитань до Уряду про виконання плану вакцинації населення України від коронавірусної хвороби COVID-19. Один виступ тривалістю 44 секунди має народний депутат Олександр Пасічний. Він виступив з місця щодо законопроєкту №1111 про фінансовий лізинг. Також один виступ, що тривав 6 секунд, має народний депутат Олександр Гайду. Він висловився у процесі розгляду поправок до законопроєкту №2194 про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин.