Громадянська мережа ОПОРА оновила Всеукраїнську мапу контактів приймалень парламентських партій та депутатів-мажоритарників у населених пунктах України https://rada.oporaua.org/map/. Нині вона містить інформацію про 413 приймалень, проте їхня кількість буде зростати в результаті оновлень. 

За допомогою інтерактивної мапи можна дізнатись адресу розташування приймальні, її графік роботи, а також контактний телефон та електронну адресу. 

“Мапа приймалень суттєво спростить виборцям пошук інформації про те, як можна сконтактувати з народними депутатами. Адже не завжди їхні контакти є у відкритому доступі або їх не так легко знайти навіть підкованим користувачам інтернету. В ОПОРУ постійно пишуть або телефонують виборці, які не можуть знайти ту чи іншу інформацію про депутатів. Тому ми й вирішили оновити цей інструмент”, - прокоментував ідею оновлення Мапи приймалень аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА Андрій Савчук. 

Для зручності користувачі можуть отримати гіперпосилання безпосередньо на приймальню депутата чи партії, переглянути дані у вигляді таблиці, а також завантажити дані у форматі xlsx.

Депутатські приймальні

Наразі на мапі можна знайти 234 приймальні 133 депутатів-мажоритарників. Найбільшу кількість приймалень мають депутати: Анатолій Гунько зі “Слуги народу” (Чернігівщина) – 7, Валерій Колюх зі “Слуги народу” (Київщина), Тарас Батенко з групи “Партія “За майбутнє” (Львівщина), Сергій Нагорняк зі “Слуги народу” (Черкащина), Володимир Іванов зі “Слуги народу” (Херсонщина) та Ольга Василевська-Смаглюк зі “Слуги народу” (Київщина) – по 6.

Приймальні партій

У свою чергу, серед 179 приймалень парламентських партій, найбільшу кількість таких офісів має ВО “Батьківщина” – 109. На другому місці “Європейська Солідарність” з інформацією про 27 приймалень, на третьому – “Слуга народу” з інформацією про 15 приймалень. На четвертій позиції “Опозиційна платформа – За життя” з інформацією про 14 приймалень. Далі йдуть депутатська група “Партія “За майбутнє” та партія “Голос”, які мають по 7 приймалень, що відображені на Мапі. 

Методи збору інформації 

Щоб отримати інформацію про адреси приймалень парламентських партій, ОПОРА надіслала в їхні офіси офіційні інформаційні запити. Запити були направлені до 5 партій, які мають свої фракції у Верховній Раді (“Слуга народу”, “Опозиційна платформа – За життя”, ВО “Батьківщина”, “Європейська Солідарність”, “Голос”) та до 2 партій, які створили  депутатські групи (“Партія “За майбутнє” та “Довіра”).

Змістовну відповідь надали лише ВО “Батьківщина” та “Європейська Солідарність”. У “Партії “За майбутнє” у відповідь на запит повідомили, що з переліком обласних приймалень партії можна ознайомитись на офіційному сайті. Інші політичні сили запит проігнорували. Крім цього, інформація про приймальні партій збиралася через запити до обласних організацій згаданих партій та через пошук інформації з відкритих джерел. 

Подібним чином збиралась й інформація про приймальні депутатів мажоритарників. ОПОРА надсилала запити народним депутатам, комунікувала з їхніми помічниками, а також шукала інформацію у відкритих джерелах. Наприклад, на сайтах депутатів чи на їхніх сторінках у соціальних мережах. 

Вся інформація про громадські приймальні, які міститься на Мапі, була перевірена шляхом телефонних дзвінків або особистих візитів представників ОПОРИ в регіонах. 

Оновлення даних

ОПОРА продовжить збір інформації про адреси приймалень народних депутатів та парламентських партій. 

Також ОПОРА пропонує депутатам та парламентським партіям надсилати інформацію про свої громадські приймальні, якщо хочете, щоб ця інформація з'явилася на Мапі, на електронну адресу організації: [email protected]

Шаблон таблиці доступний за посиланням https://bit.ly/2UDd424

Цей онлайн-інструмент підготовлений завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Думки і твердження, висловлені у матеріалі, можуть не співпадати з позицією USAID та уряду США.