По 10 мільйонів гривень у кожен виборчий округ отримала Буковина у 2021 році. Найбільшу суму коштів спрямовано на дитячі та спортивні майданчики, найменше - на медичні заклади, ремонт доріг та соціально-культурну сферу.

19 травня 2021 року Розпорядженням №468-р Кабінет Міністрів України виділив 1 мільярд 677 мільйонів 376 тисяч 194 гривні на субвенції соціально-економічного розвитку окремих територій. Здебільшого, кошти спрямовувались на медичні та освітні заклади, а найменше профінансовано ремонти доріг та соціально-культурні об’єкти та сфери.

Субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій – це кошти з державного бюджету місцевим, які спрямовані на розвиток актуальних і важливих об’єктів громади.

Проблемні аспекти розподілу

Субвенції розподіляються непрозоро. Цей процес відбувається у «ручному режимі», а ключовий вплив на визначення переліку об’єктів, які будуть фінансуватися, мають народні депутати, а не незалежна конкурсна комісія, якої немає. У підсумку, виборчі округи депутатів, які лояльні до уряду та підтримують його політику, отримують значно більше коштів, ніж округи опозиційних депутатів. Фактично, Уряд створив умови, коли депутати можуть на власний розсуд вирішувати, скільки та на який округ чи об'єкт будуть спрямовані бюджетні кошти, і більше того – використовувати ці кошти для власних піар-кампаній. Ключовою тенденцією розподілу субвенцій у 2021 році стало те, що більшість округів отримало рівно по 10 мільйонів гривень або практично наближену до цієї цифри суми. Це ще раз засвідчує, що при виділенні коштів не враховувався стан соціально-економічного розвитку регіонів, кошти спрямовуються на основі політичної доцільності.

Скільки отримала Буковина

У 2021 році Чернівецька область отримала 29 субвенцій на загальну суму 40 мільйонів гривень. Це 2,5 % від усіх коштів розподілених по Україні. До слова, у 2015 році Буковина отримала 16 субвенцій на суму 36,8 млн гривень, у 2016 - 93 субвенції на суму 72,6 млн гривень. Найбільш “прибутковими” стали 2017 та 2018 роки. Так, для прикладу, у 2017 році розпорядженням Кабінету міністрів України до Чернівецької області було спрямовано 427 субвенцій на суму понад 250 мільйонів гривень, а у 2018 році - 543 субвенції на суму 252,4 млн гривень. У 2019 році кількість виділених субвенцій не дуже зменшилась, проте отримала Чернівецька область майже вдвічі менше, ніж у 2018,  а саме 464 субвенції на суму 114,6 мільйонів гривень. У 2020 році до Чернівецької області надійшло лише 9 субвенцій на суму 39,9 млн грн.

Як розподілялися кошти

Найбільше у розрізі місцевих бюджетів отримав обласний. Так, до обласного бюджету спрямовано субвенцію у сумі 10 мільйонів гривень (25 % від усіх спрямованих коштів). Найменше отримала Кам’янецька сільська територіальна громада, а саме 300 000 грн (0,3 % від усіх спрямованих коштів).

Розподіл субвенцій у розрізі бюджетів громад

Назва громади

Кількість субвенцій

Кількість коштів

(млн грн)

Обласний бюджет

1

10

Сокирянська міська територіальна громада

2

5

Кадубовецька сільська територіальна громада

3

4,4

Кіцманська міська територіальна громада

4

2,2

Сторожинецька міська територіальна громада

2

2,1

Вижницька міська територіальна громада

1

1,8

Неполоковецька селищна територіальна громада

3

1,7

Волоківська сільська територіальна громада

1

1,5

Карапчівська сільська територіальна громада

1

1,5

Ванчиковецька сільська територіальна громада

1

1,4

Чернівецька міська територіальна громада

1

1,4

Глибоцька селищна територіальна громада

1

1,3

Великокучурівська сільська територіальна громада

1

1

Селятинська сільська територіальна громада

1

0,9

Вашківецька міська територіальна громада

1

0,8

Кам’янська сільська територіальна громада

1

0,8

Новоселицька міська територіальна громада

1

0,7

Рукшинська сільська територіальна громада

1

0,6

Берегометська селищна територіальна громада

1

0,5

Кам’янецька сільська територіальна громада

1

0,3

Таким чином 19 громад з чотирьох виборчих округів Чернівеччини у 2021 році отримують субвенції на соціально економічний розвиток. Отже, кожен депутат-мажоритарник отримав субвенцію у свій округ.

Чернівецьку область у парламенті представляють 4 народні обранці-мажоритарники, які входять до фракції «Слуга народу»:

  • Олена Лис ВО № 201;
  • Максим Заремський ВО №202;
  • Георгій Мазурашу ВО № 203;
  • Валерій Божик ВО № 204

У свої округи депутати отримали однакові суми субвенцій, а саме по 10 мільйонів гривень. Відрізняється лише кількість субвенцій. Так, для прикладу у 201 округ спрямовано одну субвенцію, у 202 – 13, а 203 та 204 округи отримали 9 та 6 субвенцій відповідно.

Про проблеми та чому кошти розподілились саме так, читайте у нашому блозі “Всім по 10 мільйонів: чому депутати отримали однакові кошти на округи”.

 

Які об’єкти фінансуються за рахунок соцеконому

Щодо напрямків залучення коштів, то найбільше субвенцій на Буковині спрямовано на дитячі та спортивні майданчики. Так, для цього передбачено 13 субвенцій на суму 16,1 мільйонів гривень (40,5% від усіх спрямованих коштів соцеконому). Вдвічі менше, а саме 7 субвенцій на суму 13,7 млн грн піде на ЖКГ та інфраструктуру (34,3% від усіх коштів). Заклади освіти отримали 6 субвенцій на суму 8,4 млн гривень. У свою чергу, медична та соціально-культурна сфера отримали 2 субвенції на суму 1 мільйон 200 тисяч гривень. На ремонт доріг спрямована одна субвенція на суму 400 000 гривень. 

Щодо сфер залучення коштів в округи, то у ВО № 201 спрямовано 1 субвенцію на суму 10 мільйонів гривень. За ці кошти буде реконструйовано спортивні майданчики багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей з добудовою Буковинського палацу водних видів спорту.

У ВО № 202 виділено 13 субвенцій, 4 з них (5,1 млн грн) спрямовані на дитячі та спортивні майданчики, а саме:

  • Будівництво багатофункціонального спортивного майданчика в с. Банилів Підгірний;
  • Будівництво спортивного майданчика з штучним покриттям для Мілієвського ЗЗСО ім. Д. Ю. Загула І—ІІІ ступенів;
  • Капітальний ремонт спортивного майданчика в с. Шипинці Кіцманської територіальної громади;
  • Придбання спортивного майданчика для Суховерського ЗЗСО І—ІІ ступенів.

Ще 3 субвенції (1,6 млн грн) профінансують ЖКГ та інфраструктуру:

  • Капітальний ремонт підвісної кладки через річку Сірет в с. Панка Чернівецького району Чернівецької області;
  •  Капітальний ремонт благоустрою в с. Ошихліби Кіцманської територіальної громади (оригінальна цитата з постанови);
  • Капітальний ремонт будинку культури в с. Берегомет Чернівецького району Чернівецької області.

Півтора мільйони гривень витратять на освітні заклади, а саме:

  • Нове будівництво водозабірної свердловини для Селятинського ЗДО в с. Селятин Путильського району Чернівецької області;
  • Капітальний ремонт котельні Реваківського ЗЗСО І—ІІІ ступенів в с. Реваківці, Чернівецького району, Чернівецької області;
  • Капітальний ремонт дошкільного навчального закладу в с. Долішній Шепіт, Берегометської територіальної громади.

На медичні заклади у 2021 році виділено 1 субвенцію на суму 800 тисяч гривень. За ці кошти планують Реконструкцію та капітальний ремонт ІІ корпусу КНП Вашківецької міської ради «Вашківецька лікарня реабілітації та паліативної допомоги з поліклінічним відділенням»  у місті Вашківці, Вижницького району Чернівецької області. Також по одній субвенції на суму 800 тис. грн (по 400 тис. на кожну) спрямовано на ремонт доріг та соціально-культурну сферу. Так, планується капітальний ремонт вулиці Ювілейної в с. Валява Кіцманської територіальної громади, а у селі Пядиківці Чернівецького району Чернівецької області відбудеться капітальний ремонт місцевого клубу.

Свої 10 мільйонів гривень 203 ВО використає наступним чином: 8 субвенцій у сумі 9 млн 300 тис. гривень спрямовано на дитячі та спортивні маданчики, а ще одна субвенція у сумі 700 тисяч гривень на ЖКГ та інфраструктуру. Таким чином у 2021 році буде профінансовано:

  • Капітальний ремонт спортивного майданчика Філії «Круп’янський НВК» опорного закладу «Великобудський НВК»;
  • Капітальний ремонт спортивного майданчика Йорданештського закладу загальної середньої освіти І—ІІІ ступенів Карапчівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області;
  • Будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям по вул. Головній в селі Черленівка Ванчіківецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області
  • Капітальний ремонт спортивного майданчика Чернівецької ЗОШ № 31;
  • Будівництво (капітальний ремонт) спортивного майданчика Глибоцького ліцею смт Глибока;
  • Будівництво спортивного майданчика з штучним покриттям с. Снячів Сторожинецького (Чернівецького) району Чернівецької області;
  • Капітальний ремонт спортивного майданчика Михальчанського ліцею Кам’янської сільської ради;
  • Капітальний ремонт спортивного майданчика Багринівської загальноосвітньої школи І—ІІІ ступеню Кам’янецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області
  • Капітальний ремонт нежитлової будівлі (зал дзю-до)  місто Новоселиця Чернівецький район Чернівецька область;

У 204 ВО найбільше коштів виділили на заклади освіти. Так, 3 субвенції на суму 6,8 млн грн спрямовано на:

  • Капітальний ремонт з впровадженням енергозберігаючих технологій закладу дошкільної освіти № 2 «Барвінок» міста Сокиряни;
  • Капітальний ремонт зовнішньої каналізації на території дошкільного закладу села Романківці Дністровського району Чернівецької області;
  • Придбання шкільного автобуса для Кадубовецького закладу загальної середньої освіти І—ІІІ ст.  с. Кадубівці Чернівецького району Чернівецької області.

Ще дві субвенції на суму 1,4 млн грн спрямовано на сферу ЖКГ та інфраструктуру. А одна субвенція на суму 1,6 млн грн - на дитячі та спортивні майданчики:

  • Капітальний ремонт громадського будинку села Рукшин Дністровського району Чернівецької області;
  • Капітальний ремонт огорожі навколо стадіону та парку в с. Кадубівці Чернівецького району Чернівецької області;
  • Капітальний ремонт спортивного майданчика зі встановленням штучного покриття на території Кадубовецького Закладу загальної середньої освіти І—ІІІ ст. с. Кадубівці Чернівецького району Чернівецької області.



Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА досліджувала розподіл субвенцій у 2021 році. Із детальним звітом можна ознайомитись за посиланням.