27 законодавчих актів, 2 з яких стали чинними – таким є показник законотворчої активності народних депутатів, обраних у шести округах Закарпатської області, в березні-травні 2021 року. Також депутати співпрацювали щодо підготовки законодавчих актів, спільно подавши 7 документів.  Такі результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА.

Депутати від Закарпаття

Закарпаття в Верховній Раді України представляють 6 парламентарів, обраних в округах області. Роберт Горват (№68, Ужгород), Валерій Лунченко (№71, Хуст), Василь Петьовка (№72, Тячів) та Владіслав Поляк (№73, Виноградів) входять до депутатської групи “Довіра”, Віктор Балога (№69, Мукачево) представляє депутатську групу “За майбутнє”, Михайло Лаба (№70, Свалява) – фракцію “Слуга Народу.”

Участь у голосуваннях

Протягом звітного періоду депутати від Закарпаття демонстрували не найвищу дисциплінованість під час голосувань, в середньому пропускаючи 34% голосувань. При чому, з них були відсутні при розгляді 12,7% питань, а не голосували, будучи зареєстрованими на засіданні, у понад 21% випадків.

Найчастіше не брав участі в голосуваннях Віктор Балога, який був відсутній під час понад 40% голосувань та не голосував, будучи зареєстрованим у залі у 38,6% випадків. Відтак,  загалом, пропустив майже 80% питань, які розглядалися у сесійній залі. Натомість, найбільш дисциплінованим був Михайло Лаба, який брав участь у майже 94% голосувань.

Під час сесійних засідань у березні-травні 2021 року закарпатські мажоритарники найчастіше утримувалися (33% голосувань) та голосували “за” включені питання до порядку денного (31%). Натомість, майже не голосували “проти” – лише у 1,7% випадків.

Найчастіше натискав кнопку “утримався” Михайло Лаба (63,4% голосувань) та Роберт Горват (56,4% випадків). Натомість, найбільше питань підтримали Владіслав Поляк  (53%) та Василь Петьовка (майже 51% випадків). Найчастіше голосував “проти” Михайло Лаба (5,7% випадків), натомість, Роберт Горват жодного разу не тиснув кнопку “проти”.

Законотворчість

Протягом весни 2021 року законотворча активність представників закарпатських округів в парламенті була досить різною. Загалом, в березні-травні 2021 ними зареєстровано 27 законопроєктів, 7 з яких серед співініціаторів мають 2 і більше закарпатських депутатів. 2 законопроєкти, №5244 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення розподілу податку на доходи фізичних осіб між бюджетами за місцем отримання доходу та місцем проживання платників податку”, та №5245 “Про внесення змін до статті 64 Бюджетного кодексу України щодо встановлення розподілу податку на доходи фізичних осіб між бюджетами за місцем отримання доходу та місцем проживання платників податку" ініціювали одразу 4 закарпатських парламентарі – Роберт Горват, Валерій Лунченко, Василь Петьовка та Владіслав Поляк, які представляють депутатську групу “Довіра” в Верховній Раді України. Цими проєктами пропонується внести зміни до Податкового та Бюджетного кодексів та встановити порядок сплати (перерахування) податку до бюджету, за яким податок на доходи фізичних осіб, утриманий з виплачених фізичним особам доходів, буде сплачуватися податковим агентом  пропорційно у розмірі – 50% за місцем проживання та 50% – за місцем роботи такої фізичної особи. Такий підхід, на думку авторів, дозволить задовольнити інтереси громад у збільшенні  надходжень до місцевих бюджетів.

Роберт Горват виявився єдиним депутатом, який співініціював законопроєкти з усіма своїми закарпатськими колегами, натомість Михайло Лаба реєстрував спільні законодавчі ініціативи лише з Робертом Горватом.

Щодо тематики законодавчих ініціатив, то 12 законопроєктів з 27 стосувалися економічної політики, 11 – галузевого розвитку, 3 – правової політики, 1 – державного будівництва.

Цікаво, що Віктор Балога, Василь Петьовка та Владіслав Поляк не подали жодного законопроєкту зі сфери відання комітетів, до яких вони входять.

Щодо стану розгляду, то 2 законопроєкти, 5138-1 “Про внесення змін до п. 3 розділу Х "Перехідні та прикінцеві положення" Закону України "Про повну загальну середню освіту" щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу” (Василь Петьовка) та №5308, “Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом” (Михайло Лаба),  прийняті та підписані Президентом. 2 законопроєкти знято з розгляду, 1 – очікує розгляду, решта, 22 документи, опрацьовуються в комітеті.

Персональна законотворча активність депутатів

Найбільше законодавчих ініціатив в березні-травні 2021 зареєстрував Михайло Лаба  - 12, на 1 менше Роберт Горват – 11 ініціатив. Віктор Балога ініціював 6 законодавчих актів, Василь Петьовка – 5. Найменш активно реєстували законодавчі ініціативи Владіслав Поляк та Валерій Лунченко, які за звітний період ініціювали 3 і 2 законопроєкти відповідно.

З 11 законопроєктів, ініційованих Робертом Горватом, 7 відносилися до сфери економічної політики, 4 до сфери галузевого розвитку. 9 документів опрацьовуються в комітеті, 1 очікує розгляду, 1 – знятий з розгляду.

3 6 законопроєктів, зареєстрованих Віктором Балогою, 3 стосувалися галузевого розвитку, 2 – правової політики, 1 – економічної політики. 5 з 6 проєктів опрацьовуються в комітетах, а 1 знятий з розгляду.

3 12 законопроєктів, зареєстрованих Михайлом Лабою, по 5 стосувалися економічної політики та галузевого розвитку, 1 правової політики, 1 – державного будівництва. 11 з 12 проєктів опрацьовуються в комітетах, а 1 прийнятий та підписаний Президентом.

Обидва законопроєкти, ініційовані Валерієм Лунченком, стосувалися економічної політики і опрацьовуються в комітетах.

3 5 законопроєктів, зареєстрованих Василем Петьовкою, 4 стосувалися економічної політики та 1 галузевого розвитку. 2 з 5 проєктів опрацьовуються в комітетах, а 1 прийнятий та підписаний, 1 заслухано та знято з розгляду, 1 очікує розгляду.

Всі 3 законопроєкти, які ініціював Владіслав Поляк стосуються економічної політики та перебувають на стадії опрацювання в комітетах.

Виступи з трибуни

Лише 2 з 6 закарпатських парламентарів протягом весни 2021 року виступали в сесійній залі – Роберт Горват та Михайло Лаба.

Роберт Горват виступав 2 рази. 1 раз виступав з трибуни щодо проєкту Закону про внесення змін до статті 215 Податкового кодексу України щодо встановлення знижених ставок акцизного податку на алкогольні напої (пиво) для малих виробників пива. У своєму виступі він висловив позицію депутатської групи “Довіра” щодо підтримки законопроєкту, навів його переваги та звернувся до колег із закликом підтримати документ. Також парламентар 1 раз виступив з місця та передав слово іншому депутатові. Загальна тривалість – близько 2 хвилин.

Михайло Лаба виступав у сесійній залі 4 рази з місця, 2 рази під час години запитань до Уряду, 1 з яких звернувся до Прем’єр-міністра України з проханням передати для Закарпаття гелікоптер, звернути увагу на перехід Ужгород КПП – Нижнє – Вишнє – Нємецьке, та призначити директора Ужанського національного парку. Ще 1 виступ був передачею слова.

1 виступ щодо проєкту Закону про внесення змін до додатків № 3 та № 4 Закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо забезпечення діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України”, з пропозицією підтримати цей документ.

1 виступ щодо Постанови про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на припинення бездіяльності органів виконавчої влади у сфері протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та забезпечення неухильного виконання рішень Верховної Ради України, прийнятих у цій сфері та передав слово іншому депутату. Загальна тривалість всіх виступів 1 хв 42 с.