Херсонщина посіла четверте місце за рівнем підтримки ініціатив Президента Зеленського  серед усіх регіонів. Херсонські депутати мажоритарники жодного разу не голосували «проти» законодавчих ініціатив гаранта.

Ініціативи Володимира Зеленського найбільше підтримували народні депутати з Миколаївської – 95,6%, Чернівецької – 91,6% та Житомирської області – 88,5%. Найнижчий показник підтримки проєктів законів у представників Волинської та Донецької областей – трохи більше 34%.

«Проти» ініціатив Володимира Зеленського найчастіше голосували народні депутати з Луганської – 4,8%, Львівської – 4,7% та Донецької областей – 4,3%.

Для порівняння, ініціативи п’ятого президента Петра Порошенка найбільше підтримували Житомирська – 86,4%, Чернівецька – 85,4% та Вінницька – 83,7% області. Найнижчий рівень підтримки зі всієї країни демонстрували Донецька – 28,3%, Луганська – 27,2% та Харківська – 24,2% області.

Мажоритарники з Луганської – 4% та Донецької областей – 3,1% голосували «проти» законопроектів Петра Порошенка найбільше.

Що реєстрували у парламенті Порошенко та Зеленський

За два роки каденції п’ятий Президент України Петро Порошенко скерував до парламенту 81 законопроєкт – 69 з них стали законами. Майже половина 35 (43,2%) законотворчих ініціатив стосувалися міжнародних угод, 16 – правової політики (19,8%), тематиці безпеки й оборони було присвячено 13 законопроектів (16%). Інші ініціативи стосувалися – економічної політики 8 (9,9%), галузевого розвитку – 6 (7,4%). Найменше уваги було приділено законопроектам у сфері державного будівництва – 2 (2,5%) та гуманітарної політики – 1 (1,2%).

Володимир Зеленський за той самий період зареєстрував у півтора рази більше законопроектів. На початок травня було подано 133 проекти законів, 80 з яких уже стали чинними. Щодо тематик, майже половина ініційованих законопроєктів стосувалася міжнародних угод – 57 (42,9%), 40 (30,1%) законопроєктів стосувались правової політики, ще 21 (15,8%) – економічної. 9 (6,8%) проєктів законів стосувались безпеки та оборони, 3 (2,3%) – галузевого розвитку, 2 (1,5%) – державного будівництва та 1 (0,8%) – соціальної політики.

Як депутати Херсонщини підтримували законопроєкти Президента Петра Порошенка

Усі 5 обраних народних депутата Херсонщини VІІІ скликання представляли парламентську партію «Блок Петра Порошенка».

Андрій Гордєєв достроково припинив свої повноваження народного депутата у зв’язку з призначенням його на посаду голови Херсонської обласної адміністрації в 2016 році.

Серед Херсонських нардепів-мажоритарників найпослідовнішим прихильником політики екс-президента серед депутатів, обраних в одномандатних округах, був Сергій Хлань – 80% підтриманих законодавчих ініціатив. Трохи менше у Олександра Співаковського – 76%. А от Федір Негой та Іван Вінник голосували «За» майже однаково – 64% та 62% відповідно.

Нардепи з Херсонщини жодного разу не голосували «проти» законопроектів президента. У Олесандра Співаковського немає натискання на кнопку «утримався», хоча кожен з його колег це зробив двічі.

Яку підтримку має Президент  Володимир Зеленський від депутатів з Херсонщини

Серед 5 народних депутатів на Херсонщині 4 є представниками парламентської партії «Слуга Народу». 

Повноваження єдиного кандидата самовисуванця Ігоря Колихаєва достроково припинено у зв’язку з обранням його Херсонським міським головою.

Херсонщина дає високий рівень підтримки ініціатив Володимира Зеленського та посідає четверте місце серед всіх областей з результатом 85,4%.

Найбільшою лояльністю може похвалитися Володимир Іванов – 96%, Олексій Ковальов підтримав 91% від всіх законопроектів, Павло Павліш – 83%. Менш за все підтримувала пропозиції Володимира Зеленського  народний депутат Вікторія Вагнєр – 71%  голосувань «за».

Зазначимо, що не підтримка президентських ініціатив не обов’язково означає, що народний депутат проти законопроєкту. В більшості випадків, коли депутати не голосували «За» пропозиції Володимира Зеленського, вони або були відсутні (10,8% випадків) або не брали участі в голосуваннях (2,2%).

Утрималися від голосування нардепи тільки у 8 випадках, що складає – 1,6% від загальної кількості.

«Проти» – ніхто з народних обранців не голосував.