Під час пандемії коронавірусу і оголошеного в Україні карантину депутати Верховної Ради намагаються працювати в максимально активному і ефективному режимі із застосуванням технічних можливостей, які надає їм XXI століття. Це стосується як законотворчої діяльності в комітетах парламенту, так і під час роботи з виборцями в округах. Традиційні зустрічі в громадських приймальнях, на підприємствах чи під час публічних заходів замінили на онлайн-приймальні у соціальних мережах та Skype-зустрічі, а робота в комітетах над напрацюванням законопроєктів перейшла в режим відеоконференцій. Документообіг у парламенті стає спрощеним і максимально електронним, цифровий підпис депутата - не менш важливий, ніж традиційний. Лише голосування під куполом Верховної Ради залишаються незмінними. 

Громадянська мережа ОПОРА дослідила, як українські парламентарі працюють і комунікують у новому форматі із використанням сучасних технічних можливостей.

Способи комунікації депутата з виборцями і апаратом Ради

Основною платформою для спілкування народних обранців з виборцями став Facebook: тут і обговорення ініціатив, і звітування про голосування, і звітування про свою благодійну діяльність. Приблизно кожні 9 з 10 депутатів Верховної Ради мають хоча б одну сторінку у Facebook – персональний профіль або ж офіційну сторінку народного депутата, дуже часто є обидва варіанти, хоча інформація зазвичай просто дублюється.
У період карантину парламентарі активно працюють онлайн і, звісно, діляться цим у соціальних мережах:

Народний депутат Роман Лозинський зазначав:  «Поки Парламент на карантині депутати все ж таки мусять працювати. Саме для того кожному з народних обранців видали планшет-ноутбук. Тільки з нього ми можемо зайти в свій віддалений онлайн кабінет для того аби підписувати запити, звернення, працювати з законопроектами...Під час роботи з виборцями, коли ми на деякий час їдемо в регіони, ми можемо скласти свій депутатський офіс, впродовж дня зустрічатись з людьми, спілкуватись з ними, а ввечері підписувати документи, реєструвати законопроекти без потреби бути фізично в Києві».

Хоча депутати відчувають втрату ефективності в роботі через карантинні заходи, але діджиталізація все ж дає можливості працювати тим, хто хоче. 

«Вся робота переважно відбувається онлайн. Реєструємо законопроєкти за допомогою віртуального кабінету народного депутата. Не скажу, що ефективність не змінилася, але серйозних втрат у нашу добу комп’ютеризації й доступу до інтернету особливо немає. Всі, кому не критично бути в офісах, користуються віртуальними програмами», — у інтерв’ю для Громадського Радіо каже народний депутат Ярослав Юрчишин. 

Отже, за допомогою закритої інформаційної системи парламенту кожен депутат має можливість створити власний законопроєкт, стати співавтором законопроєкту іншого депутата, офіційно зареєструвати його в системі і на завершальному етапі підписати документ електронно-цифровим підписом. За подібною схемою підписуються запити і звернення депутатів, а через певний час в системі відображаються відповіді на них. 

Онлайн-засідання комітетів Верховної Ради України

Одним з найважливіших видів роботи депутата парламенту, крім голосування за законопроєкти в залі засідань і роботи з виборцями, є робота в комітетах Верховної Ради, де і відбувається основна законотворча діяльність – шукаються правильні ідеї та формулювання конкретних норм майбутніх законів.  

30 березня 2020 року депутати Верховної Ради ухвалили Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про комітети Верховної Ради України», за яким отримали можливість здійснювати свою роботу у режимі відеоконференцій. Відповідно до внесених змін комітети здійснюють свою роботу у формі засідань, які можуть проводитися у режимі відеоконференції з можливою одночасною трансляцією на офіційному веб-сайті Верховної Ради України, за попередньою згодою більшості від затвердженого Верховною Радою України кількісного складу комітету.

Плани роботи, розклади засідань та порядки денні таких засідань комітетів повідомляються членам відповідних комітетів ВР секретаріатами комітетів через єдину автоматизовану систему роботи з документами у Верховній Раді України. Акти комітетів, протоколи і стенограми їх засідань розміщуються на офіційному веб-сайті Верховної Ради України. 

Порядок денний засідання комітету, що проводиться у режимі відеоконференції, та заплановані для розгляду на такому засіданні проекти актів надсилаються членам відповідного комітету секретаріатом комітету невідкладно, але не пізніш як за 24 години до початку засідання з використанням єдиної автоматизованої системи роботи з документами у Верховній Раді України.

Голосування на засіданні комітету, що проводиться у режимі відеоконференції, члени комітету здійснюють особисто і відкрито шляхом підняття рук та висловлення своєї позиції «за», «проти» чи «утримався».

Ми проаналізували засідання Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики, яке було проведено в програмі Zoom і викладено на Youtube-сторінку Комітету. Варто зазначити, що засідання проходило конструктивно завдяки професійній модерації головуючої, яка по черзі надавала слово всім бажаючим висловитись, вдало підбирала аргументи для зменшення напруги під час дискусії. За результатами обговорення питання проводилось голосування, під час якого головуюча запитувала особисто кожного присутнього на засіданні члена Комітету про його\її позицію. Отримавши відповідь кожного депутата: «за», «проти» чи «утримався», секретар Комітету озвучував результати голосування. Рішення приймались простою більшістю голосів. Звісно, на якість проведення засідання Комітету в режимі відеоконференції дуже впливає дисциплінованість учасників, яким періодично доводиться вимикати чи вмикати мікрофон, щоб не заважати виступати чи доповідати іншим депутатам. Дуже важливо не відволікатись  від ходу дискусії на сторонні справи - телефонні дзвінки, розмови з помічниками і таке інше, тому що це значно затягує час роботи.

Чимало депутатів розповіли у соцмережах про свій онлайн-досвід такої роботи. Зокрема, Олексій Жмеренецький зазначив: «Карантин карантином, а робота комітетів продовжується онлайн. Сьогодні провели перше засідання нашого Антикорупційного комітету через відео-зв'язок. А уся Верховна рада на 100% перевела своє діловодство у цифрове середовище. Ми видали робочі планшети депутатам і запустили відповідне програмне забезпечення десь за місяць до епідемії, але коронавірус змусив ВРУ почати користуватись виключно цифровими засобами і на 100% відмовитись від папірців, таким чином реалізувавши принцип digital by default». 

Народний депутат Олег Бондаренко написав: «Сьогодні, 14 квітня 2020 року, в режимі відеоконференції з метою запобіганню поширення коронавірусної хвороби на Україні, відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування, за участі Голови Держлісагентства України Андрій Заблоцький, заступників Міністерство енергетики та захисту довкілля України Володимира Головатенка та Ірини Ставчук...».

Парламентар Ігор Васильєв повідомив: «Напрацьовуємо законодавчі зміни, що реалізуємо одразу після карантину. Хоча онлайн засідання комітетів передбачені тільки на час карантину, впевнений, цю практику можна застосовувати і в спокійні часи».

Народний депутат Ігор Фріс теж розповів для своїх підписників, як працюють народні обранці в цей період: «Коли питають, як працює ВРУ на карантині. Сьогодні в режимі відеоконференції. Засідання комітету з правової політики». 

Крім засідань Комітетів Верховної Ради у формат відеоконференцій перейшли і засідання підкомітетів парламенту, різноманітних робочих груп по напрацюванню законопроєктів. До таких відеоконференцій, крім депутатів, є ще можливість долучати працівників профільних міністерств та експертів.

Народна депутатка Юлія Грішина поділилася своїми враження від таких засідань: «Сьогодні вперше провели засідання підкомітетів (з питань раннього розвитку та дошкільної освіти, з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях, з питань вищої освіти) у новому он-лайн форматі! Жодних труднощів не виникло, все відбулось, як завжди, планово, конструктивно та вчасно. З вдалим початком, колеги! Продовжуємо роботу».

Народний депутат Олександр Горобець зауважив: «Сьогодні відбулося засідання підкомітету з питань нафтової, нафтотранспортної галузі та нафтопродуктозабезпечення Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. У зв’язку з карантином формат заходу досить незвичний – у режимі відеоконференції до народних депутатів приєдналися представники Мінекоенерго, Держекоінспекції, Держенергоефективності, а також профільних асоціацій…» 

Засідання депутатських фракцій онлайн

Деякі парламентські партії не стоять осторонь «карантинних» тенденцій і проводять засідання своїх депутатських фракцій онлайн, зокрема і за допомогою програми відеоконференцій ZOOM. Наприклад, 6 квітня вперше онлайн-засідання фракції провела «Європейська Солідарність». Про це стало відомо з повідомлення, розміщеного на партійній сторінці: «Онлайн засідання фракції «Європейська Солідарність»: найцікавіші моменти. Спеціально для наших підписників! Ділимось найцікавішими моментами першого онлайн засідання фракції «Європейської Солідарності» в нашій в історії…»

Також про новий досвід розповіла народна депутатка Ірина Геращенко: «Відтепер засідання фракції виглядає ось так. «Європейська Солідарність» - онлайн. Готуємо нашу реакцію на перевищення Урядом своїх повноважень і порушення Конституції постановою про обмеження прав і свобод українців…».

Фракція політичної партії «Слуга народу» як повідомляли ЗМІ, проводить свої засідання у традиційному офлайн-форматі.

Решта партій, якщо використовують віддалений спосіб роботи фракції, то не афішують це через свої офіційні сайти чи сторінки в соцмережах. Однак, з відео депутата Романа Лозинського про його роботу на карантині стало зрозуміло, що фракція партії «Голос» також використовує онлайн-засоби комунікації для узгодження своїх позицій.

Онлайн-приймальні депутатів

Варіантів для онлайн-звернення громадян до парламентарів дуже багато і депутати використовують їх вже давно. Останні декілька місяців більш актуальні стали різноманітні месенджери особисто депутата або ж його помічників – Telegram, Facebook, Viber. Виборці можуть досить швидко отримати фідбек на своє звернення в соціальних мережах, звернувшись безпосередньо до депутата у Facebook або Instagram. Наприклад, народні депутати Богдан Яременко, Соломія Бобровська, Ярослав Юрчишин, Оксана Савчук, Олександр Федієнко, Олена Шуляк, Віталій Безгін, Олександр Аліксійчук та інші не тільки інформують, але і консультуються зі своїми підписниками щодо тих чи інших законодавчих ініціатив.

Народна депутатка Галина Васильченко 4 рази здійснювала прийом виборців онлайн у квітні і поширювала інформацію про це у Facebook. Таким чином, в певний день і час люди можуть поспілкуватись з депутаткою чи її помічниками через Skype або зателефонувати через відеозв'язок на Viber чи Telegram. Крім того, депутатка самостійно відповідає на запитання громадян під своїми повідомленнями, в межах своєї компетенції. 

Народна депутатка Яна Зінкевич нагадує користувачам Facebook про можливість надіслати свої офіційні звернення у паперовому або електронному варіанті. 

Іноді парламентарі створюють додаткові сервіси для отримання специфічної інформації від виборців. Наприклад, народний депутат Іван Юнаков через спеціально створений сайт www.dovgobudam.net проводить консультації з громадськістю щодо  проблемних об’єктів житлової нерухомості. На своїй сторінці обранець розповідає про мету такої ініціативи:

 «Дорогі друзі! Сайт-анкета проблемних об'єктів житлової нерухомості https://www.dovgobudam.net/ вже працює у штатному режимі. Також вже зібрана команда аналітиків, яка вивчає кожен кейс окремо. На основі анкет буде сформовано базу «довгобудів», виявлені проблеми, які не дають завершити ті чи інші об'єкти, будуть запропоновані варіанти рішень для кожного такого об'єкту (або для групи об'єктів)…» 

Прекрасним засобом для подачі онлайн-звернення громадян до народного депутата може стати також і звичайна google-форма, створена без додаткових капіталовкладень. Наприклад, цим інструментом користується парламентар Олександр Бакумов. 

Освітня робота у період карантину: передача досвіду та освоєння нових технологій

Деякі депутати Верховної Ради активно беруть участь в освітніх проектах, передаючи свій досвід і знання школярам та студентам. Звісно, все це відбувається в режимі відеозв’язку, а тому можливість долучитись до навчального процесу має значно більша кількість молодих людей, ніж якби це відбувалось в класичному, так би мовити офлайн-форматі. 

Наприклад, народний депутат Ярослав Юрчишин 9 квітня прочитав онлайн-лекцію для понад 400 слухачів VI «Всеукраїнської школи майбутнього парламентаря» на тему «Яким треба бути, щоб займатися політикою». 

Також Освітній центр Верховної Ради проводить онлайн-зустрічі для школярів з народними депутатами. Наприклад, Павлом Бакунцем та Святославом Юрашем, а також вперше провів імітаційну онлайн-гру «Засідання Комітету Верховної Ради України» для учнів 9-11 класів та студентів 1-2 курсів з народною депутаткою Наталією Піпою

Крім того, самі депутати теж активно займаються освітою. Народний депутат, кримський татарин Ахтем Чийгоз завдяки сучасним технологіям в період карантину не припиняє вивчати українську мову. Крім того, активно веде власну сторінку у Facebook..

Також парламентарі, їхні помічники та працівники Апарату Ради та комітетів мають можливість дізнатись більше про можливості віддаленої роботи завдяки Програмі РАДА, яка надала спікеру та керівництву Апарату Верховної Ради рекомендації стосовно можливих технологічних, методичних та регламентних рішень для організації онлайнових засідань комітетів. На основі цих рекомендацій спільно з Управлінням комп’ютерних систем Апарату були розроблені сценарії таких засідань та проводяться тренінги для членів комітетів та співробітників їхніх секретаріатів. Крім того, народні депутати і помічники-консультанти також беруть участь і в інших тренінгах, де вчаться  готувати електронні депутатські запити і звернення. 

Депутатські відеозвернення у соціальних мережах

Парламентарі все частіше використовують відеозвернення та загалом формат відео для спілкування з виборцями. Записують відео на вулицях, у кабінетах, в автомобілях і активно поширюють їх через свої сторінки у соціальних мережах Facebook, Youtube та Instagram. Це можуть бути роз’яснення тих чи інших законодавчих ініціатив, донесення до виборця своєї позиції з певних питань, привітання зі святами або прохання підтримати власну благодійну ініціативу. Можливо, така любов до відео пов’язана не тільки з розвитком технологій, а також з тим, що середній вік депутатів IX-го скликання значно нижчий, ніж у попередніх скликаннях парламенту. 

Такий формат спілкування використовують, зокрема:

  • народний депутат Микола Бабенко, який розповідає своїм підписникам у Facebook про власну позицію щодо щойно прийнятого закону про відкриття ринку землі,
  • народний депутат Володимир Ар’єв, який звертається до влади щодо необхідності загасити пожежі навколо Києва,
  • народний депутат Володимир Арєшонков, який інформує своїх виборців про відміну виїзних прийомів громадян у своєму виборчому окрузі під час карантину,
  • народний депутат Зіновій Андрійович, який закликає підприємців свого виборчого округу допомогти медичним закладам у боротьбі з коронавірусом. 
Висновок

Депутати українського Парламенту в більшій чи меншій мірі, з власної волі чи вимушено, все активніше використовують Інтернет для повсякденної роботи законодавця під час карантину. 90% депутатів мають особисту або ж офіційну сторінку парламентаря у соціальній мережі Facebook. Також депутати активно використовують Telegram та Youtube канали, багато хто ділиться інформацією в Instagram. Карантинні заходи активізували впровадження електронного документообігу та засобів віддаленої роботи, таких як відеоконференція та громадська приймальня депутата онлайн. Комітети Верховної Ради проводять свої засідання віддалено. Засідання комітетів та робочі зустрічі з експертами проводяться за допомогою сервісу відеоконференцій ZOOM з подальшою можливістю збереження матеріалу на Youtube-каналах для майбутнього ознайомлення всіх зацікавлених осіб. Віддалено проводяться прес-конференції та брифінги, все частіше депутати роблять прямі включення в телевізійні шоу та телепередачі з дому. 

Сумнівно, що після завершення карантину депутати захочуть відміняти вимушені нововведення. Еволюція тільки поглиблюватиме використання новітніх технологій у законотворчій діяльності. Щодо комунікації, то депутати стають ближчими до виборців, хоча і знаходять фізично далеко від них. 

Ірина Кантарія, Громадянська мережа ОПОРА

Анатолій Бондарчук, Громадянська мережа ОПОРА

Довідково: Проєкт «Депутат від А до Я» реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.