У процесі реформи децентралізації паралельно працює обидва підходи – підготовка змін до Конституції України та підготовка змін і напрацювання нового законодавства та підзаконних актів. Другий шлях наразі більш успішний, а зміни до Конституції, імовірно, варто очікувати вже після місцевих виборів восени 2020 року. Про це під час прямого ефіру ОПОРИ розповів народний депутат Віталій Безгін від  партії «Слуга народу» 8 травня в програмі «Депутатський день».

За словами голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталія Безгіна, це завжди питання, який з планів працює: зі змінами до Конституції України чи без них. «Насправді реальність в тому, що працює паралельно обидва плани - і план А, і план Б. Тобто, є шлях через зміни до Конституції і, власне, шлях, який без них. Той шлях, що був планом Б фактично зараз є більш успішним, як ми бачимо», - зазначив він.

За його словами, президент вже підписав законопроєкт №2653, таким чином він набуває чинності: «Тобто, для того, щоб закріпити новий адміністративно-територіальний устрій до місцевих виборів залишається ухвалити Закон про райони, який Міністерство подасть у Верховну Раду до кінця травня. Він має бути протягом червня проголосований в обох читаннях. І це забезпечує вибори на новій адмін-тер основі».

А з приводу напрацювання змін до Конституції, то, на думку народного депутата, карантин загальмував роботу. Проте він сподівається, що в травні або червні буде внесено подання до Верховної Ради. «В чому ризики, в чому небезпека? В тому, що навіть якщо по строках вдасться повернутися на друге читання з висновком КСУ, в нас для того, щоб вийти на 300 голосів є фактично три дні - з 2 по 4 вересня. І в чому я бачу певну небезпеку? В тому, що це, власне, перші дні роботи після канікул. А політика це така трохи іноді нестабільна штука, і хто знає, що буде з тими голосами. Навіть якщо проект буде компромісним між усіма, а він, власне, таким і є, зокрема і з органами місцевого самоврядування», - поділився думками Віталій Безгін.

Він також зазначив, що до виборів восени реалістично вирішити питання за допомогою законів, а вже після виборів продовжити працювати більш складним шляхом: «Я думаю, що зараз такий план, щоб закріпити адмін-тер устрій і внести зміни в суміжні закони, як то місцевого самоврядування і місцеві державні адміністрації. Плюс ухвалити Закон про райони, який змінить функціонал районних рад, оскільки навряд до Конституційних змін ми зможемо від них відмовитись. Це така програма мінімум до виборів, а все інше вже вирішувати доведеться після».

Повну відеоверсію інтерв’ю дивіться на Facebook-сторінці ОПОРИ:

Відео також доступне для перегляду на YouTube-каналі ОПОРИ:

Нагадаємо, під час ефіру передачі «ОПОРА Live» 7 травня радник Міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря також зазначав, що необхідно сформувати спроможність територіальних громад по всій території України, створити менші, але більш укрупнені нові райони, щоб вибори 25 жовтня 2020 року відбулись на новій територіальній основі.

Щоп’ятниці Громадянська мережа ОПОРА запрошує на прямі ефіри в рамках програми «Депутатський день» народних депутатів від різних політичних сил. У форматі міні-інтерв’ю ми розпитуємо народних обранців про важливі теми, наприклад, реформування парламенту, зміни до виборчого законодавства, підготовка до місцевих виборів тощо. Також кожен четвер дивіться трансляції програми «ОПОРА Live», де гостями стають стейкхолдери з різноманітних структур, які також дають відповіді на питання про виборчі процеси та реформування країни. Переглянути всі прямі ефіри, а також відеозаписи по завершенні трансляцій можна на сторінках ОПОРИ у Facebook та YouTube.