Як працювали мажоритарники

Рівненську область у Верховній Раді України представляють 5 народних депутатів-мажоритарників: Олександр Ковальчук, фракція «Слуга народу», виборчий округ № 152; Роман Іванісов, позафракційний, виборчий округ  № 153; Олександр Аліксійчук, фракція «Слуга народу», виборчий округ № 154; Віктор М’ялик, позафракційний, виборчий округ № 155; Сергій Литвиненко, фракція «Слуга народу», виборчий округ № 156.

Відвідуваність пленарних засідань

Пленарні засідання є основною формою діяльності Верховної Ради України. Народні депутати зобов'язані відвідувати засідання, що діляться на чергові та позачергові. Згідно з частиною 1 статті 26 Регламенту Верховної Ради України перед відкриттям кожного пленарного засідання у залі засідань Верховної Ради народний депутат реєструється за допомогою електронної системи шляхом натискання кнопки «за». У разі якщо народний депутат не зареєструвався за допомогою електронної системи, але протягом пленарного засідання здійснював голосування з питань порядку денного пленарного засідання за допомогою електронної системи, він вважається таким, який зареєструвався за допомогою електронної системи.

Ми проаналізували та порівняли показники відвідуваності депутатів-мажоритарників. За серпень 2019 - березень 2020 року відбулось 85 пленарних засідань та 3707 голосувань. 

За фактом участі в голосуваннях безперечними лідерами є народні обранці Олександр Ковальчук та Віктор М’ялик. Мажоритарники взяли участь у 99% та 90% голосувань відповідно. Інші народні депутати також сумлінно відвідують засідання парламенту, а їхня присутність на голосуваннях коливається від 70% до 86%. Так, Олександр Аліксійчук був присутній на 86 % голосувань, Сергій Литвиненко – на 74%, а Роман Іванісов – на 70%. 

Виступи 

Відповідно до Закону України «Про статус народного депутата України» обранці мають право на виступ на пленарному засіданні Верховної Ради. Для цього головуючий засідання надає слово промовцям. Депутати можуть виступити як з місця, так і взяти слово з трибуни. Для виступу з трибуни депутати записуються за допомогою електронної системи. 

Під час нашого аналізу виступів народних депутатів до уваги бралися лише сутнісні, факт передачі слова депутатами за виступ не рахувався.

На жаль, депутати-мажоритарники Рівненщини неактивно використовують це право, для прикладу, Олександр Ковальчук за серпень 2019 – березень 2020 року виступав лише 5 разів, Сергій Литвиненко – 2, а Олександр Аліксійчук – 1. Решта депутатів не скористались правом виступу. 

Запити

Для реалізації своїх повноважень народні депутати мають право надсилати звернення та запити до органів влади, підприємств, установ та організацій. Депутатське звернення – це пропозиція органам влади чи підприємству дати роз'яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції. Тоді як депутатський запит – це вже вимога дати офіційну відповідь з питань, віднесених до компетенцій адресатів. На відміну від звернення, запит має бути озвучений на пленарному засіданні парламенту  та оприлюднений на веб-сайті Верховної Ради України. 

Ми проаналізували як часто депутати-мажоритарники Рівненщини використовують цей інструмент, а також чи відповідають ці запити проблемам виборців. 

Найбільше депутатських запитів подали Сергій Литвиненко та Роман Іванісов: по 10 запитів кожен. З 10 запитів, які подав Сергій Литвиненко – 7 стосувались проблематики округу, зокрема це запити:

  • щодо недопущення закриття Соснівської районної лікарні у смт Соснове, Березнівського району Рівненської області;
  • щодо термінового реагування та вжиття необхідних заходів у зв’язку із випадком масового отруєння харчовими продуктами у місті Березне Рівненської області,
  • щодо вжиття необхідних заходів стосовно ситуації з харчовим отруєнням у місті Березне Рівненської області;
  • щодо можливої загрози навколишньому середовищу внаслідок вирубки лісових насаджень в порушення «Санітарних правил в лісах України», що має місце у Костопільському, Мащанському, Моквинському, Базальтівському, Злазненському, Мидському лісництвах;
  • щодо будівництва зовнішніх електромереж для електропостачання житлового масиву в селі Одринки по вулицям: Зарічна, Лісова, Поліська, Бар’якова, Ткачів ріг, Коротка, Коростської сільської ради Сарненського району Рівненської області;
  • щодо термінового вжиття необхідних заходів стосовно ситуації з вибухами у гранітному кар’єрі, що знаходиться у селі Вири Сарненського району Рівненської області;
  • щодо перегляду необгрунтовано підвищених тарифів на водопостачання для мешканців м. Сарни Рівненської області та передачі на баланс міста господарств з водопостачання. 

У свою чергу Роман Іванісов подав 5 депутатських запитів, які стосувались проблем округу або були підготовлені за зверненнями виборців: 

  • щодо неналежного, на думку громадськості, розслідування кримінальних проваджень у будівельній сфері регіону;
  • щодо незаконного виділення земельних ділянок сільськогосподарського призначення на території ради невідомими особам;
  • щодо організації Віталієм Суховичем корупційних схем у сфері лісового і мисливського господарства Рівненської області;
  • щодо перевірки діяльності Віталія Суховича і ліквідації організованих корупційних схем у сфері лісового і мисливського господарства Рівненської області;
  • щодо відсутності належних умов для здобуття якісної середньої освіти у сільській місцевості області.

Олександр Аліксійчук  загалом подав 8 депутатських запитів, 4 з яких стосувались проблем його виборчого округу, зокрема:

  • щодо розподілу медичної субвенції (щодо неотримання субвенції для відшкодування витрат Дубенської центральної районної лікарні за надання послуг населенню міста Дубно);
  • щодо викорінення корупційних схем і ризиків (щодо діяльності посадових осіб Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області);
  • щодо вирішення питання зменшення скидів у річку Іква;
  • щодо вирішення проблеми інвесторів будівництва.

Віктор М’ялик, обраний по виборчому округу № 155  подав 8 запитів, 7 з яких стосувались проблематики округу, а саме:

  • щодо катастрофічного стану автомобільної дороги загального користування державного значення Т-18-17 на ділянці с. Городець – с. Антонівка Володимирецького району Рівненської області;
  • щодо вирішення питання збереження ощадної каси в с. Кам’яне Рокитнівського району Рівненської області;
  • щодо передачі Державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина № 3 МОЗ України» у комунальну власність Вараської міської територіальної громади;
  • щодо прискорення спрямування коштів субвенції з державного бюджету до бюджету
    смт. Володимирець Рівненської області;
  • щодо можливого підроблення рішення Висоцької сільської ради Дубровицького району Рівненської області;
  • щодо надання КНП «Дубровицька ЦРЛ» статусу багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого рівня;
  • щодо фінансування завершення будівництва Озерецької ЗОШ I-II ступенів Володимирецької районної ради Рівненської області.

Найменше депутатських запитів подав Олександр Ковальчук  – лише 1, який не стосувався проблематики округу. 

Варто зазначити, що при аналізі були враховані унікальні запити, подані народними депутатами (один і той самий запит, поданий до декількох різних відомств було враховано як один).

Робота в комітетах

Участь в засіданнях комітетів відноситься до обов'язків народних депутатів. Саме на засіданнях профільних комітетів відбуваються фахові дискусії щодо проєктів нормативно-правових актів, стратегій розвитку профільних галузей, наприклад, економіки, культури, політики тощо. 

Усі мажоритарники Рівненщини входять до парламентських комітетів та добросовісно відвідують їхні засідання. 

Найвищі показники відвідуваності у Олександра Ковальчука – 94% присутності або 29 засідань з 31, Віктора М’ялика – 93% присутності або 25 засідань з 27, Сергія Литвиненка  – 90% присутності або 27 засідань з 30. 

Високий показник відвідуваності має Олександр Аліксійчук – 89 % присутності або 24 засідання з 27. Найменший показник відвідуваності у Романа Іванісова – 77% присутності або 24 засідання з 31, проте варто зазначити що 6 засідань комітету депутат пропустив у зв’язку з хворобою. 

Законотворча діяльність

Одним з основних показників роботи депутатів є участь у розробці нормативно-правових актів: законів та постанов.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала активність народних обранців у реєстрації законопроєктів та проєктів постанов, яка частина зареєстрованих актів вже стала чинною та скільки поправок подали депутати. Законопроєкти та проєкти постанов розглядалися  нами окремо, адже закон – це нормативний акт вищої юридичної сили, що регулює суспільні відносини та встановлює певні правила та стандарти поведінки, а постанова - це акт парламенту, який випливає з установчих, контрольних та інших функцій Верховної Ради. Постанови врегульовують внутрішні питання організації роботи парламенту, кадрові призначення та інше.

Реєстрація законопроєктів та їх прийняття

Найактивнішим законотворцем став Олександр Аліксійчук, який зареєстрував у Верховній Раді України 21 законопроєкт. Жоден з них не стосувався проблем округу, однак 7 законопроєктів  відносяться до сфери відання комітету, в якому працює депутат. Наразі  жоден із законопроєктів не став чинним, щоправда 1 проєкт отримав позитивний висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради України (далі - ГНЕУ), 4 проєкти - позитивний висновок головного комітету. Зареєстровані законопроєкти стосувались питань щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України, внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу), внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації дорожнього будівництва та удосконалення законодавства у сфері містобудівної діяльності, внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення системи горизонтального вирівнювання та покращення фінансової спроможності місцевих бюджетів тощо. 

11 законопроєктів зареєстрував народний депутат, обраний по виборчому округу № 152  Олександр Ковальчук. Жоден з поданих закопроєктів не стосувався проблем округу, однак 9 відносяться до сфери відання комітету, в якому працює депутат. 5 з поданих народним обранцем проєктів стали чинними законами, 1- отримав позитивний висновок ГНЕУ, 7 - позитивні висновки головних комітетів. Зареєстровані законопроєкти стосувались змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів» щодо міжнародних екологічних вимог для деяких транспортних засобів,  змін до Митного кодексу України щодо тимчасового порядку застосування статей 470 та 481, змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців тощо. 

По 9 законопроєктів зареєстрували народні депутати Віктор М’ялик та Сергій Литвиненко. Кожен із депутатів зареєстрував по 2 проєкти законів, які стосувались проблем округу.  На жаль, жоден законопроєкт депутатів не став чинним, жодна законодавча ініціатива не отримала позитивний висновок ГНЕУ. Проте 2 законопроєкти, які зареєстрував Сергій Литвиненко, отримали позитивні висновки головних комітетів, а також 4 проєкти законів стосувались сфери відання комітету, в якому працює депутат. У свою чергу 1 законопроєкт Віктора М’ялика отримав позитивний висновок головного комітету та ще 2 проєкти законів стосувались сфери відання комітету, в якому працює депутат. 

Найменшу кількість законопроєктів у Верховній Раді зареєстрував Роман Іванісов - лише 2. Проте, 1 проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питання сумісництва працівників патронатної служби Верховної Ради України» став чинним актом.

Реєстрація проєктів постанов та їх прийняття

Найбільшу кількість постанов ініціював народний депутат Олександр Аліксійчук, загалом - 4 постанови, 3 з яких були підтримані парламентом, а саме: Проєкт Постанови «Про проведення парламентських слухань на тему: «Захист інвестицій в житлову нерухомість та шляхи вирішення проблем постраждалих інвесторів» (8 квітня 2020 року), Проєкт Постанови «Про відставку Прем'єр-міністра України Гончарука О.В.» та проєкт Постанови «Про звільнення з посад членів Кабінету Міністрів України». 

3 проекти постанов подав Сергій Литвиненко, з них лише 1 був  підтриманий  парламентом, а саме: Проєкт Постанови «Про висловлення недовіри Генеральному прокурору Рябошапці Р.Г».

По 2 проекти постанов ініціювали народні депутати Віктор М’ялик та Роман Іванісов. Парламентом було підтримано проєкт Постанови «Про висловлення недовіри Генеральному прокурору Рябошапці Р.Г.» Романа Іванісова та Проєкт Постанови «Про відставку Прем'єр-міністра України Гончарука О.В.» Віктора М’ялика.

Подання поправок до законопроєктів

Лідером серед кількості поданих та врахованих поправок до законопроєктів серед мажоритарників Рівненщини є Олександр Ковальчук. Так, з 118  поправок депутата – 81 врахована повністю. 106 поправок подав Сергій Литвиненко, з них 5 були враховані. Роман Іванісов подав 99 поправок, з яких 7 - враховані. Олександр Аліксійчук подав 94 поправки, яких 2 - враховані. Найменше поправок до законопроєктів подав Віктор М’ялик – 19, з яких 1 була врахована. 

Наскільки активні депутати, обрані за списком

За списками політичних партій по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу до парламенту потрапили декілька депутатів з Рівненщини: Дмитро Соломчук (фракція «Слуга народу»), Олександр Салійчук (фракція «Слуга народу») та Соломія Бобровська (фракція «Голос»). 

Відвідуваність пленарних засідань

Найбільший відсоток присутності на пленарних засіданнях у Олександра Салійчука - 99% голосувань. Соломія Бобровська та Дмитро Соломчук були присутніми у 89% та 86 % голосувань відповідно. 

Виступи

На жаль, серед депутатів, роботу яких ми аналізуємо у цьому розділі, правом депутатського виступу у період з серпня 2019 до березня 2020 включно скористалася лише Соломія Бобровська. Депутатка виступала у стінах парламенту аж 29 разів, що є найвищим показником не тільки серед депутатів-списочників, а й серед усіх депутатів від Рівненщини. 

Запити

Інструментом депутатського запиту найчастіше користувалась Соломія Бобровська (фракція «Голос»). Так, народна депутатка направила 15 запитів, 4 з яких стосувались проблем округу, зокрема:

  • депутатський запит щодо реалізації державного фінансового контролю за діяльністю адміністрації Дермансько-Острозького Національного природного парку;
  • депутатський запит щодо освоєння коштів Державного фонду регіонального розвитку під час будівництва дошкільного навчального закладу в місті Рівне;
  • депутатський запит щодо внесення до списку осіб, які підпадають під дію закону про декомунізацію Богомолова Михайла Михайловича;
  • депутатський запит щодо неправомірної діяльності Директора Дермансько-Острозького Національного природного парку. 

Дмитро Соломчук та Олександр Салійчук подали однакову кількість депутатських запитів -  по 6 кожен. Проблем округу стосувалися 2 запити Дмитра Соломчука та 1 запит  Олександра Салійчука. Зокрема, Дмитро Соломчук подав запити щодо:

  • створення багатопрофільного закладу охорони здоров'я інтенсивного лікування першого ступеня на базі КЗОЗ «Дубровицька центральна районна лікарня»;
  • критичного стану комунального закладу «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Рівненської обласної ради.  

У свою чергу Олександр Салійчук направив запит щодо:

  • оскарження рішення Рівненської обласної ради щодо надання у користування мисливських угідь строком на 25 років Рівненській гарнізонній організації Товариства військових мисливців та рибалок Західного регіону України.

Варто зазначити, що при аналізі були враховані унікальні запити, подані народними депутатами (один і той самий запит, поданий до декількох різних відомств було враховано як один).

Робота в комітетах

Щодо роботи депутатів-списочників у профільних комітетах, то всі народні обранці добросовісно відвідують засідання. Проте, варто зазначити, що беззаперечним лідером у відвідуваності комітету є Соломія Бобровська, яка не пропустила жодного з 19 засідань комітету та має 100% присутність. Дмитро Соломчук також має високий показник відвідуваності засідання комітету - 90% випадків  або  27 засідань з 30. Найменший показник серед депутатів, роботу яких аналізуємо, у Олександра Салійчука - 83 % випадків присутності або 25 відвіданих засідань з 30. Тобто, можна зазначити, що навіть мінімальний показник відвідуваності серед депутатів – 83% випадків присутності теж загалом високий.

Реєстрація законопроєктів та їх прийняття

Лідером-законотворцем серед депутатів від Рівненщини, обраних за списками політичних партій, стала Соломія Бобровська. Так, в період з серпня 2019 по березень 2020 включно, народна депутатка зареєструвала 20 законопроєктів, з яких 2 отримали позитивний висновок ГНЕУ,  2 - позитивний висновок головного комітету, 1 акт став чинним Законом, а саме Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції». Соломія Бобровська реєструвала проєкти законів, які стосувались змін до Закону України «Про оборону України» щодо організації оборони держави, змін до деяких законів України (щодо запровадження стандартів Ради Європи для молодіжних центрів і децентралізації роботи з молоддю), змін до законодавчих актів щодо початку реформування системи спеціальних органів України, змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються відносин у сфері перевезення живих тварин, а також окремих питань карантину (інших ветеринарно-санітарних положень) тощо.

Олександр Салійчук зареєстрував у Верховній Раді 8 законопроєктів, 4 з яких стосувались сфери відання комітету, в якому працює народний обранець. На жаль, наразі жоден законопроєкт не став чинним законом, однак 4 проєкти - отримали позитивний висновок головних комітетів.  Олександр Салійчук реєстрував проєкти законів щодо змін до Господарського процесуального кодексу України щодо підвідомості спорів, що виникають у сфері земельних відносин та спорів щодо нерухомого майна,  внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції, змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель тощо. 

Дмитро Соломчук зареєстрував 7 законопроєктів, з яких 2 стосувались сфери відання комітету, в якому працює депутат. Серед поданих народним обранцем проєктів 1 отримав позитивний висновок головного комітету.  Дмитро Соломчук реєстрував законопроєкти щодо внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур, внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої процедури, внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо удосконалення системи оподаткування у сфері земельних відносин і сільського господарства тощо.

Реєстрація проєктів постанов та їх прийняття

Найбільшу кількість проєктів постанов серед депутатів-списочників ініціювала Соломія Бобровська, а саме  - 10, з яких 2 стали чинними. Зокрема, це проєкти постанов:

  • «Про Заяву Верховної Ради України про невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України - Автономна Республіка Крим та
    м. Севастополь»;
  • «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуванням нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років».

Дмитро Соломчук ініціював 2 проєкти постанов, Олександр Салійчук – 1. Проте жоден з проєктів не став чинним актом.

Подання поправок до законопроєктів 

Найбільшу кількість поправок до законопроєктів подав Олександр Салійчук, а саме 115 поправок, з яких 3 були враховані повністю. Дещо менше поправок подав Дмитро Соломчук, а саме  - 78 поправок, з яких 2 було враховано. Найменшу кількість поправок, серед депутатів, роботу яких ми аналізуємо у цьому розділі, подала Соломія Бобровська – 22 поправки, з яких жодна не була врахована. 

Найактивніші депутати Рівненщини

Для того, щоб дізнатись, хто з депутатів від нашої області має найкращі показники роботи, ми розділили роботу парламентаря на п’ять компонентів:

  • Законотворча діяльність (враховуємо кількість поданих законопроєктів, проєктів постанов, поправок до законопроєктів та яка з них кількість підтримана парламентом).
  • Участь у голосуваннях (враховуємо сумлінність відвідування сесій Верховної Ради України).
  • Робота в комітетах (враховуємо сумлінність відвідування засідань профільних комітетів, у яких працюють депутати). 
  • Виступи у Верховній Раді України (враховується кількість сутнісних виступів у стінах парламенту: з трибуни або з місця, за результатами визначається, кого з депутатів можна назвати «парламентським оратором»). 
  • «Піклування» про округ (враховується кількість поданих депутатських запитів, які стосуються проблем округу чи області). 

Законотворча діяльність

Найкращим законотворцем став Олександр Ковальчук (фракція «Слуга народу»). Загалом депутат подав 11 закопроєктів, 1 проєкт постанови, з яких 5 законопроєктів стали чинними актами та 1 постанова була підтримана парламентом. Окрім цього, депутат подав 118 поправок до законопроєктів, з яких 81 була врахована повністю. 

На другому місці – Олександр Аліксійчук (фракція «Слуга народу»), який подав 21 законопроєкт,  4 проєкти постанов та 92 поправки. На жаль, жоден законопроєкт не став чинним актом, проте 3 з 4 проєктів постанов були підтримані парламентом та 2 з 92 поправок були враховані повністю. 

Замикає трійку лідерів Соломія Бобровська (фракція «Голос»). Депутатка подала 20 законопроєктів, 10 проєктів постанов та 22 поправки. Результати законодавчих ініціатив такі: 1 чинний закон із 20  поданих проєктів, 2 з 10 проєктів постанов підтримані парламентом та, на жаль, жодна правка не врахована. 

Участь у голосуваннях

Найсумлінніше сесії Верховної Ради України відвідує Олександр Салійчук (фракція «Слуга народу»), у якого 99% випадків участі у голосуваннях у стінах парламенту. На другому місці – Олександр Ковальчук  (фракція «Слуга народу»). –  97% випадків участі у голосуваннях. Третє місце – Віктор М’ялик (депутатська група «За майбутнє»), який брав участь у 90% випадків голосувань. 

Робота в комітетах

Беззаперечним лідером за відвідуваністю профільного комітету є Соломія Бобровська (фракція «Голос»), яка не пропустила жодного засідання. На другому місці – Олександр Ковальчук (фракція «Слуга народу»), який був присутній на 29 засіданнях  з 31 (94 %). На третьому  місці – Віктор М’ялик (депутатська група «За майбутнє»), який відвідав 25 засідань комітету з 27  (93 %). 

«Парламентський оратор»

Найчастіше у стінах парламенту виступала Соломія Бобровська (фракція «Голос»): 29 разів за 8 місяців роботи Верховної Ради України. На другому місці – Олександр Ковальчук (фракція «Слуга народу»), який виступав у стінах парламенту 5 разів. Третє місце посідає Сергій Литвиненко (фракція «Слуга народу»), який 2 рази звертався до народних депутатів. 

«Піклування» про округ

Найбільшу кількість запитів, які стосуються проблем округу подали Сергій Литвиненко (фракція «Слуга народу») та Віктор М’ялик (депутатська група «За майбутнє»). Так, з 10 запитів Сергія Литвиненка 7 стосувались локальних чи місцевих проблем. Віктор М’ялик теж подав 7 запитів у інтересах свого округу, загальна кількість запитів депутата - 8. На третьому місці - Роман Іванісов (позафракційний). Народний обранець  подав 10 депутатських запитів, 5 з яких були спрямовані на вирішення локальних проблем виборчого округу № 153. 

Довідково: Проєкт «Депутат від А до Я» реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.