З вересня 2019 року по березень 2020 року народні депутати-мажоритарники Івано-Франківської області сумарно скерували 121 запит, в яких порушувалось 39 проблемних питань. З них 83% мали локальний характер, 5% частково стосувалися проблематики області, а 12% запитів не мали чіткої локальної прив’язки до Прикарпаття. Троє мажоритарників надавали перевагу індивідуальним запитам щодо локальних проблем, ще троє - колективним, а один з обранців жодного разу не скористався можливістю подати депутатський запит.

Відповідно до законодавства, народний депутат України є представником всього народу, навіть якщо він обраний у одномандатному мажоритарному окрузі. Тому до сфери його відповідальності входять інтереси не лише певної локальної групи виборців, а всіх виборців загалом. Проте, на відміну від депутатів списочників, у мажоритарників все ж існують певні додаткові політичні зобов’язання, які вони брали на себе перед виборцями своїх округів. Тому цілком природним є як те, що депутат переймається не лише проблемою свого округу, так само як те, що діяльність депутата-мажоритарника має локальну специфіку.

Для представництва інтересів виборців округу обранці часто використовують такий інструмент є депутатський запит - це вимога народного депутата або народних депутатів до Президента України, до органів Верховної Ради України, до Кабінету Міністрів України, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, дати офіційну відповідь з питань, віднесених до їх компетенції. Часте використання депутатського запиту для врегулювання локальних проблем пов’язано з тим, що далеко не всі проблеми округу чи області потребують врегулювання на законодавчому рівні, що також дає депутату можливість оперативно реагувати на місцеві проблеми.

Аналітики Громадянської мережі ОПОРА у рамках реалізації проєкту «Регіональний порядок денний для народних депутатів» дослідила, як парламентарі використовують депутатський запит для врегулювання проблем з локальною специфікою і які проблеми порушують в запитах мажоритарники Івано-Франківщини.

Локальна проблематика, яка консолідувала депутатів

Найбільша консолідація депутатів Івано-Франківщини відбулась довкола вирішення двох проблем регіону – це  капітальний ремонт дороги Надвірна-Бистриця та проблеми з виплатою заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров'я Надвірнянського та Богородчанського районів. Авторами депутатських запитів, спрямованих на подолання зазначених проблем, стали 6 депутатів-мажоритарників та двоє депутатів-списочників, які є членами міжфракційного об’єднання «Прикарпаття».  Мажоритарники Оксана Савчук, Зіновій Андрійович, Едуард Прощук, Олександр Матусевич, Ігор Фріс, Володимир Тимофійчук та Олена Вінтоняк і Роман Мулик (обрані за партійними списками) просили передбачити фінансування на капітальний ремонт вищезазначеної дороги, а також пропонували її включити до Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки із запланованим обсягом фінансування 400 млн грн. Для подолання проблеми дефіциту коштів на виплату заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров'я Надвірнянського та Богородчанського районів вищезгадані парламентарі у депутатському запиті просили передбачити медичну субвенцію для місцевих бюджетів у розмірі 26 млн грн при перерозподілі видатків державного бюджету на 2019 рік, передбачених для Міністерства охорони здоров’я.

Проблема капітального ремонту дороги Гвізд-Молодків та дороги Росільна-Надвірна Надвірнянського району об’єднала Оксану Савчук, Зіновія Андрійовича, Олександра Матусевича, Ігоря Фріса, Володимира Тимофійчука, Олену Вінтоняк та Романа Мулика. Вони звертали увагу органів центральної виконавчої влади на необхідність передбачити у держбюджеті 60 млн грн на капітальний ремонт дороги Гвізд-Молодьків протяжністю 5,6 км і 30 млн грн на капітальний ремонт дороги Росільна-Надвірна протяжністю 8,4 км.

Троє депутатів з міжфракційного об’єднання «Прикарпаття» – мажоритарники Оксана Савчук і Зіновій Андрійович та списочник Василь Мокан – переймалися питанням фінансування V ювілейного Міжнародного фестивалю мистецтв «Карпатський простір» у 2020 році. У колективному запиті ці парламентарі порушували питання виділення державного фінансування фестивалю у розмірі 7 млн грн.

Депутатів Оксану Савчук та Зіновія Андрійовича об’єднували також проблеми фінансування  будівництва моста через річку Бистриця Солотвинська і своєчасної виплати заробітної плати педагогічним та медичним працівникам міста Івано-Франківська. У депутатських запитах парламентарі порушували питання необхідності виділення 150 млн грн на будівництво моста і транспортної розв'язки  вулиць Хіміків-Надрічна, а також виділення 121,8 млн грн освітньої та медичної субвенцій для м. Івано-Франківськ.

Індивідуальні запити стосовно локальної проблематики

Оксана Савчук у індивідуальних запитах порушувала питання дорожньої інфраструктури, спортивної інфраструктури, закладів освіти та фінансування закладів освіти і охорони здоров’я. Зокрема, в індивідуальних запитах парламентарка звертала увагу органів центральної виконавчої влади на необхідність передбачити видатки у Державному бюджеті України на 2020 рік на будівництво моста через річку Бистриця Солотвинська та транспортної розв'язки в районі вулиць Хіміків-Надрічна в місті Івано-Франківську. У запиті до Кабінету Міністрів України Оксана Савчук пропонувала розглянути можливість співфінансування басейну у Івано-Франківську в розмірі 50 млн грн (загальна вартість 93 млн грн). Народна депутатка у запитах також звертала увагу на необхідності виділення з державного бюджету освітньої та медичної субвенцій в повному обсязі для міста Івано-Франківська, щоб забезпечити належне виконання делегованих державою повноважень. Проблематика закладів освіти відображена у запитах «щодо включення навчально-виховного комплексу загальноосвітньої школи № 6 в мікрорайоні «Опришівці» м. Івано-Франківськ, в програму фінансування соціальних об'єктів» та «щодо включення дитячого садочка в мікрорайоні «Каскад» м. Івано-Франківськ у програму фінансування соціальних об'єктів».

Локальними пріоритетами у індивідуальних запитах Зіновія Андрійовича були проблеми місцевого самоврядування, водопостачання та газопостачання населених пунктів, дорожньої інфраструктури, будівництва закладів освіти та фінансування закладів охорони здоров’я. Зокрема перед органами центральної виконавчої влади депутат порушував питання необхідності включення жителів військового містечка в кількості 1418 осіб до розрахунку горизонтального вирівнювання податкоспроможності Делятинської об'єднаної територіальної громади. У сфері дорожньої інфраструктури парламентар переймався питаннями капітального ремонту аварійного мостового переходу в селищі Ланчин та державного фінансування капітального ремонту дороги Надвірна-Ланчин. Серед порушеної у депутатських запитах проблематики присутні проблеми газифікації сіл Білі Ослави, Чорні Ослави, Чорний потік, Надвірнянського району та реконструкції водогону по вулицях Грушевського-Мазепи у м. Надвірна (депутат пропонував заходи з реконструкції включити до державної програми «Питна вода України»). Зіновій Андрійович також звертався до органів центральної виконавчої влади з прохання розглянути можливість співфінансування з державного бюджету завершення будівництва спортивного плавального басейну (в складі реконструкції Надвірнянської ДЮСШ), збудованого на 5%. Обранець порушував питання державного фінансування у розмірі 25 млн грн на завершення будівництва дитячого садка в селі Білі Ослави Надвірнянського району, а також державного фінансування на завершення будівництва загальноосвітньої школи в селищі Битків Надвірнянського району, яка збудована на 80%.

У запитів до НКРЕКП Зіновій Андрійович звертав увагу на високі ставки оплати за приєднання до електричних мереж для побутових споживачів, встановлені АТ «Прикарпаттяобленерго», та просив НКРЕКП суттєво зменшити ці ставки. Крім того, депутат перед Кабінетом Міністрів України і Міністерством фінансів порушував питання необхідності вирішення проблеми з ПДВ Надвірнаводоканалу, Водотеплосервісу та Рожнятівводгоспу. Запитом щодо фінансування вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, санаторного лікування дітей з активними формами туберкульозу, парламентар висловлював занепокоєння загрозою закриття дитячих протитуберкульозних санаторіїв у зв’язку з тим, що у Бюджетному кодексі не передбачені видатки на фінансування санітарно-курортної допомоги, які здійснюються з обласних бюджетів. Крім того, депутат просив збереження хоча б одного регіонального дитячого протитуберкульозного санаторію, як самостійної юридичної особи з державним фінансуванням в межах медичної субвенції.

Володимир Тимофійчук у депутатських запитах переймався проблемами ремонту навчальних закладів і поліпшенням їхньої матеріально-технічної бази. Крім того, обранець звертався до Генерального прокурора щодо неналежного проведення досудового розслідування, скасування постанови про закриття кримінального провадження та притягнення до відповідальності винних осіб. Даний запит є реакцією депутата на звернення громадянина, який не погоджувався з результатами досудового розслідування в кримінальному провадженні та закриттям цього провадження, в якому він є заявником. Стосовно проблематики навчальних закладів, то у депутатських запитах Володимира Тимофійчука відображено питання необхідності розблокування 10 млн грн на фінансування капітального ремонту Красноїльської школи у Верховинському районі та продовження фінансування ремонтних робіт у 2020 році (кошторисний обсяг фінансування 30 млн грн). Крім того, депутат у своїх запитах просив органи центральної виконавчої влади посприяти у вирішенні проблеми з придбанням твердопаливного котла для Верховинського НВК, вартість якого становить майже 400 тис грн.

Мажоритарних Ігор Фріс, Олександр Матусевич та Едуард Прощук під час врегулювання локальних проблем області депутатськими запитами надавали перевагу колективним запитам. Андрій Іванчук протягом досліджуваного періоду з депутатськими запитами до органів влади не звертався.

Запити, в яких частково відображена локальна проблематика

До цієї категорії запитів відносяться ті,  в яких поруч з проблематикою загальнонаціонального рівня присутня чітка згадка про вплив проблеми на область або якщо у запиті зазначено, що він є реакцією народних депутатів на звернення виборців регіону.

До цієї категорії належить депутатський запит Оксани Савчук щодо вжиття заходів реагування з метою забезпечення у повному обсязі освітньою та медичною субвенціями місцеві бюджети. У ньому, крім пропозицій загальнодержавного характеру, парламентарка наголошувала на необхідності збільшити (на загальну суму 459,6 млн грн) обсяг додаткової дотації місцевим бюджетам Івано-Франківської області для утримання закладів освіти та охорони здоров’я. Також реакцією на звернення виборців є запит Оксани Савчук до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення соціального захисту пільгових категорій населення сіл, які приєднуються до територіальних громад міст обласного значення, в якому вона просить розробити і затвердити порядок передачі паперових та електронних справ отримувачів субсидій, соціальних допомог, пільг з районних державних адміністрацій до виконавчих органів міських рад. Реакцією на звернення виборців є також запити, які стосуються функціонування системи охорони здоров’я, зокрема запит щодо затвердження переліку лікарських засобів для лікування рідкісних (орфанних) захворювань і запит щодо покращення соціального забезпечення, поліпшення якості життя дітей, хворих на цукровий діабет.

Запит Зіновія Андрійовича щодо пільг при розмитненні авто для учасників бойових дій на сході України має загальнонаціональний характер, але виник на підставі звернення «Всеукраїнського об’єднання воїнів АТО Прикарпаття». Цим запитом парламентар звертався до прем’єр-міністра з пропозицією врахувати при розробці нового законопроекту щодо розмитнення авто з іноземною реєстрацією, встановлення пільгового розмитнення для учасників бойових дій на сході України.

Від депутатського звернення, яке є формою подання пропозицій, депутатський запит відмінний тим, що він є вимогою до органів влади, установ та організацій усіх форм власності. Цей інструмент дає можливість оперативно реагувати на проблеми і звертатись з вимогою до органів державної влади і місцевого самоврядування щодо врегулювання проблем, які входять до їх компетенції. На відміну від законотворчого процесу, депутатський запит є формою оперативного реагування обранця на проблеми, з якими часто до нього звертаються виборці. Це ефективний спосіб отримати інформацію або здійснення контролю за вирішенням певної проблеми, часто локального або навіть й приватного характеру. Разом з тим, депутатський запит як інструмент має обмежені можливості впливу на вирішення системних проблем, які потребують законодавчого врегулювання. Проте він достатньо успішно використовується як самодостатня форма депутатської діяльності для виконання доручень виборців. Аналіз діяльності депутатів-мажоритарників Івано-Франківщини показує наскільки активно прикарпатські обранці використовують таку можливість у представництві місцевих інтересів у здійсненні ними депутатської діяльності. На практиці цей інструмент не завжди дає очікуваний результат, оскільки залежить від рівня відповідальності і належного виконання своїх обов’язків органами державної влади і місцевого самоврядування, проте дозволяє публічно озвучувати проблеми, які потребують вирішення.

Нагадаємо, що у лютому і березні ОПОРА проводила огляд активності мажоритарників Івано-Франківської області. 

Довідково:

Оксана Савчук – позафракційна, голова підкомітету з питань безпеки дорожнього руху та безпеки на транспорті Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури, обрана у 83-му виборчому окрузі;

Ігор Фріс – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації Комітету Верховної Ради України з питань правової політики , обраний у 84-му виборчому окрузі;

Едуард Прощук – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, обраний у 85-му виборчому окрузі;

Олександр Матусевич – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, обраний у 86-му виборчому окрузі;

Зіновій Андрійович – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, водних ресурсів Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, обраний у 87-му виборчому окрузі;

Андрій Іванчук – член депутатської групи «ДОВІРА», наразі не включений до складу жодного з комітетів Верховної Ради України, обраний у 88-му виборчому окрузі;

Володимир Тимофійчук – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, обраний у 89-му виборчому окрузі.

 

Проєкт «Регіональний порядок денний для народних депутатів» реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа