13 квітня на позачерговому засіданні Верховної Ради народні депутати розглянули 13 постанов, які передбачали скасування Закону, яким запроваджено вільний ринок землі. 

Кожна з постанов у середньому отримала 60-70 голосів, крім постанови, яку подав депутат від фракції “Голос” Ярослав Железняк (отримала 8 голосів). За його словами, він та його фракція підтримують ринок землі, а постанова зареєстрував для того, щоб продемонструвати високу підтримку Верховною Радою вільного ринку землі.

Загалом депутати зареєстрували 13 таких постанов. Автори 10 з таких постанов представляють фракцію “Батьківщина” (Юлія Тимошенко, Вадим Івченко, Іван Кириленко, Сергій Тарута, Михайло Волинець, Валентин Наливайченко, Андрій Пузійчук, Володимир Кабаченко, Костянтин Бондарєв, Олексій Кучеренко). Ще одну постанову зареєстрував Ярослав Железняк з фракції “Голос”, а також позафракційний депутат Антон Поляков, який балотувався від партії “Слуга народу”, а потім покинув її лави. Ще одна постанова зареєстрована позафракційною Оксаною Савчук.

Це питання стоїть останнім серед 8 інших питань, які включені до порядку денного позачергового засідання парламенту, яке розпочнеться о 14:00 13 квітня. Серед інших питань також внесення змін до Державного бюджету України та Закони, спрямовані на протидію коронавірусу. 

Нагадаємо, що  Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" був ухвалений парламентом 31 березня 2020 року. Тоді за його ухвалення проголосувало 259 депутатів. 

Його вдалося ухвалити внаслідок досягнуто компромісу між різними політичними силами. Суть Закону полягає в тому, що ринок землі в Україні має запрацювати з 1 липня 2021 року (раніше мав запрацювати з 1 жовтня 2020 року) після чого ще два роки тільки фізичні особи зможуть купувати землю, і не більше 100 гектарів.