Що відбулося

30 березня на позачерговому засіданні Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт (№2571-д) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності. За це рішення проголосувало 267 депутатів.

Про що законопроєкт

Відшкодування збитків власникам та колишнім власникам банків, інтереси яких були порушенні через виведення установи з ринку, можливі лише у грошовій формі.

Законом вносяться зміни до Цивільно-процесуального кодексу України. Зокрема, стаття 5, яка стосується способів захисту, що застосовуються судом, була доповнена таким пунктом: 

“Єдиним способом захисту прав осіб, які є (були) учасниками банку та права і інтереси яких були порушені  внаслідок виведення банку з ринку на підставі протиправного (незаконного) індивідуального акта Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства фінансів України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, рішення Кабінету Міністрів України, є відшкодування завданої шкоди у грошовій формі”.

Визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування

Законом вносяться зміни до Цивільно-процесуального кодексу України. Зокрема, стаття 5, що стосується способів захисту, які застосовуються судом, була доповнена таким пунктом: 

“Визнання протиправним (незаконним) індивідуального акту/рішення не може бути підставою для застосування засобів захисту у вигляді визнання недійсними, нечинними, протиправними та скасування будь-яких рішень, правочинів або інших дій/визнання протиправною бездіяльності, прийнятих, вчинених або допущених у процедурі виведення неплатоспроможного банку з ринку/ліквідації банку”.

Хто автор

 

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. 

Важлива інформація

Ухвалення цього Закону разом із Законом про вільний ринок землі є однією з умов МВФ для надання Україні фінансової допомоги.

Також цей Закон називають “антиколомойським”, оскільки він спрямований на те, щоб не дозволити колишнім власникам повернути націоналізований Приватбанк.