За пів року роботи Верховної Ради 9 скликання найбільшу кількість голосувань пропустили депутати від фракцій «Опозиційна платформа — За життя», ВО «Батьківщина», «Слуга народу» та позафракційні. Так, найбільше голосувань пропустив Вадим Рабінович з «Опозиційної платформи — За життя» (74%). На другому та третьому місцях також його колеги по фракції Вадим Столар (68,9%) та Денис Ісаєнко (61,8%).

У списку «прогульників» також опинилися Олександр Дубінський («Слуга народу»), Анжеліка Лабунська («Батьківщина»), Юлія Тимошенко («Батьківщина»), Любов Шпак («Слуга народу»), Віталій Данілов («Батьківщина»), Ігор Кісільов («Опозиційна платформа — За життя»), Олег Волошин («Опозиційна платформа — За життя»), Дмитро Шенцев (позафракційні) і Юрій Солод («Опозиційна платформа — За життя»). 

Варто зазначити, що відповідно до ухвалених у жовтні змін до законодавства відвідуваність народними депутатами пленарних засідань вимірюється участю їх у голосуваннях. Тобто, якщо депутат не голосує, то він не присутній на засіданнях. Таким чином Верховна Рада відмовилася від письмової реєстрації депутатів. До тих обранців, які не будуть брати участь у голосуваннях, тепер будуть застосовуватися фінансові санкції. Така процедура діє щодо тих депутатів, які пропустили більше 30% голосувань у парламенті. 

За перші пів року роботи парламенту відбулося 1 мільйон 163 тисяч 115 натискань на кнопку. У 40,7% випадків депутати голосували “за”, у 27,9% — “утримувалися”, у 5,1% — “проти”. У 15,5%  випадків депутати не голосували, у 10,8% були відсутні. 

Найбільше “за” голосують народні депутати “Слуги народу” (44%), на другому місці — “Батьківщина” (43%), на третьому — група “Довіра” (38,6%). Найменше кнопку “за” натискають у партіях “Голос” (31,4%) та “ОПЗЖ” (32,8%). 

Найбільше “проти” голосують “Голос” (7,3%) та “Слуга народу” (6,7%). Найменше “проти” голосують у депутатській групі “За майбутнє” (0,5%) та групі “Довіра” (0,6%). 

Найбільше утримуються при голосуваннях “Голос” (37,2%) та “Слуга народу” (33%). Найменше при голосуваннях утримуються депутати “ОПЗЖ” (12,9%).

Повний аналіз ОПОРИ читайте за посиланням

За коментарями звертайтесь:

Андрій Савчук, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА 

044 591 44 44