Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як працювала Верховна Рада у жовтні. Так, виявилось, що за цей місяць роботи 16 парламентарів пропустили більше третини голосувань, 2 лідери своїх фракцій є також лідерами за голосуванням проти лінії фракції, а навиступали в сесійній залі народні депутати в сумі більше, ніж на добу. 

Прогулюють, поки безкоштовно

У жовтні у Верховній Раді було 476 голосувань. Понад третину з них (більше 33,3%) без поважних причин пропустили 16 народних обранців. З них 6 парламентарів входять до фракцій “Опозиційна платформа – За життя”, 5 є членами “Батьківщини”. Ще по двоє представляють “Слугу народу” та є позафракційними. Одна парламентарка входить до фракції “Голос”. 

Так, найбільше голосувань у жовтні без поважних причин пропустив Віталій Данілов з ВО “Батьківщина”. Парламентар не відвідав 97% голосувань у парламенті. На другому місці за цим показником опинився ще один депутат з “Батьківщини” Сергій Тарута, що пропустив 80% голосувань. На третій позиції – Вадим Рабінович з “Опозиційної платформи – За життя”,  який не був присутній на 76% голосувань.

До цього списку також потрапили Дмитро Ісаєнко (“Опозиційна платформа – За життя”), Вадим Столар (“Опозиційна платформа – За життя”), Олександр Пузанов (“Опозиційна платформа – За життя”), Андрій Деркач (позафракційний), Андрій Одарченко (“Слуга народу”), Сергій Льовочкін (“Опозиційна платформа – За життя”), Микола Скорик (“Опозиційна платформа – За життя”), Юлія Тимошенко (“Батьківщина”), Євген Яковенко (“Батьківщина”), Олександра Устінова (“Голос”), Микола Бабенко (позафракційний), Олександр Дубінський (“Слуга народу”) та Костянтин Бондарєв (“Батьківщина”).

Якщо вони так продовжуватимуть відвідувати пленарні засідання, то в наступних місяцях можуть залишитися без заробітної плати, а також відшкодувань, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень. 

Нещодавно Верховна Рада ухвалила законопроєкт №1035-2. Згідно з текстом  документа депутату, який протягом місяця чергової сесії Верховної Ради України без поважних причин не брав особисту участь у більш ніж одній третині пленарних засідань або більш ніж половині засідань комітету, до складу якого він входить, не буде нараховуватися заробітна плата та не будуть відшкодовуватися витрати, пов'язані з виконанням депутатських повноважень. 

Нагадаємо, що щомісячні виплати народному депутату складаються із заробітної плати та коштів для відшкодування витрат на здійснення депутатських повноважень. Якщо говорити про конкретні суми, то це близько 40-50 тисяч гривень. 

Найбільше говорять у Раді

У жовтні народні обранці виступали у стінах парламенту 1 446 разів. Загальна тривалість всіх виступів – майже 27 з половиною годин.

У свою чергу, понад пів години у парламенті виступали: Сергій Власенко (“Батьківщина”) – 1 год 11 хв, Ірина Венедіктова (“Слуга народу”) – 50 хв, віцеспікерка парламенту Олена Кондратюк – 48 хв, Ірина Геращенко (“Європейська Солідарність”) – 45 хв, Руслан Князевич (“Європейська Солідарність”) – 41 хв, Вадим Івченко (“Батьківщина”) – 40 хв, Ніна Южаніна (“Європейська Солідарність”) – 40 хв, Сергій Кальченко (“Слуга народу”) – 38 хв, Тарас Батенко (група “За майбутнє”) – 34 хв, Олег Макаров (“Голос”) – 32 хв, Олексій Гончаренко (“Європейська Солідарність”) – 31 хв.

Голосують у розрізі позиції фракції 

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала голосування парламентарів з початку роботи Верховної Ради України IX скликання та виявила, хто з них найчастіше голосує проти лінії своєї фракції.

Петро Порошенко найменш синхронно голосує серед парламентарів з “Європейської Солідарності”. Показник його голосувань проти лінії фракції становить 64%.

У фракції “Опозиційна платформа – За життя” найбільше проти фракції голосує Юрій Загородній. Цей показник голосувань становить майже 60%. 

У фракції “Слуга народу” найбільше проти голосує Олександр Дубінський. Депутат має 55% голосувань проти лінії фракції. 

У депутатській групі “За майбутнє” найменш синхронно голосує Лариса Білозір. Вона у 52% випадків голосувала в розріз позиції групи. У Віктора Балоги відповідний показник становить 51%.

У фракції “Голос” найчастіше проти її лінії голосує Святослав Вакарчук. Депутат має 48% таких голосувань. 

У фракції “Батьківщина” найчастіше в розріз із фракцією голосує Костянтин Бондарєв, що  складає 39%. 

Що стосується депутатських фракцій, то найбільш консолідованою при голосуванні в парламенті за два перших місяці її роботи є “Слуга народу” (16% голосувань проти лінії фракції). На другому місці “Батьківщина” (23%), на третьому – “Голос” (23%), далі – “Опозиційна платформа – За життя” (25%). На п'ятому місці – “Європейська Солідарність” (26%), на шостому – група “За майбутнє” (27%).

Нагадаємо, що голосування проти фракції – це коли депутат голосує не так, як більшість фракції / групи, до якої входить. Наприклад, за умови, якщо більше 50% членів фракції проголосували “так” щодо певного законопроєкту, голосування окремого депутата “ні”, “утримався” або “не голосував” вважається голосуванням “проти фракції”.

 

А яким був перший місяць роботи парламенту у вересні читайте за посиланням.