Сьогодні, 14 травня об 11:29 Верховна Рада України прийняла в цілому Проект Закону про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку (№1565).

За це рішення проголосували 256 народних депутатів, жоден з присутніх у сесійній залі нардепів не голосував проти. Так, «За» цей законопроект проголосували 107 народних обранців з фракції «Блоку Петра Порошенка», 59 – з «Народного фронту», 26 – з «Самопомочі», 18 – з «Радикальної партії», 2 – з «Опозиційного блоку», 1 – з «Батьківщини», 11 – з депутатської групи «Відродження», 11 – з групи «Воля народу» та 21 позафракційний народний депутат.

Прийняття законопроекту №1565 надає власникам квартир у багатоквартирних будинках – їх співвласникам – можливість стати справжніми господарями своїх домівок – вирішуючи проблемні питання в роботі ОСББ та дозволяючи приймати рішення без ОСББ.

Дотепер рішення щодо обслуговування багатоквартирного будинку приймали органи місцевого самоврядування через посередництво, здебільшого, неефективних ЖЕКів (винятки становлять будинки, де створено ОСББ та ЖБК), а  власники житла, які перш за все зацікавлені у його збереженні та модернізації, а також якісних комунальних послугах, залишалися осторонь. Проект закону р. н. 1565 формує платоспроможний попит в особі «клієнта» на житловому ринку. Він врегульовує питання ефективного управління співвласниками багатоквартирним будинком, а також чітко визначає усі права та обов’язки власників квартир щодо спільного майна.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, закликаючи депутатів підтримати законопроект №1565 підкреслив: «Це – надзвичайно важливий,  збалансований з експертним середовищем законопроект. Він руйнує монополію ЖЕКів. Я вважаю, що ми не маємо морального права провалити цей закон». Результати голосування підтвердили, що народні обранці всерйоз налаштовані розпочати реформування житлово-комунальної сфери України.

Варто зазначити також, що проект закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» вирішує проблеми в роботі ОСББ – скасовує штучний поділ співвласників на повноправних членів і неповноправних «нечленів» ОСББ, усуває поняття «балансоутримувач» і передбачає, що будинок переходить в управління ОСББ з моменту створення об’єднання, не очікуючи «передачі», врегульовує питання самостійного забезпечення об’єднанням утримання багатоквартирного будинку.

Підкреслимо, що прийняття даного закону в різних редакціях протягом кількох років домагалися громадські активісти з усієї України. Координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА зазначила: «ОСББ надто довго чекали цього законопроекту. Якби його або хоча би одну із його попередніх версій прийняли кілька років тому, ми мали би зовсім іншу ситуацію у жилому фонді, а також набагато нижчі показники споживання енергоресурсів багатоповерхівками. Звичайно, краще пізно, ніж ніколи».

Також наголосила, що законопроект №1565 «запускає», хоча й не завершує, реформу у сфері управління житлом та енергозбереження. «Попереду ще дуже багато робити – як необхідних змін у законодавчій базі щодо житлово-комунальних послуг, стандартів енергоефективності, створення справжнього фонду підтримки енергозбереження, так і у роботі з людьми – донесення інформації про їхні права та обов"язки. Але процес десовєтизації, декомунізації, демонополізації у житлово-комунальній галузі розпочато. Сподіваємося, ці зміни будуть незворотними, а дії усіх гілок влади – більш скоординованими», – підкреслила.

Громадянська мережа ОПОРА закликає Президента України невідкладно підписати Проект Закону про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку (№1565).