14 листопада був останнім днем подачі документів для реєстрації кандидатом у народні депутати. Зокрема, у 223 окрузі подали документи двоє двійників кандидата у народні депутати від ВО “Свобода” Юрія Левченка. Також в останній день подав документи лідер руху “Кияни передусім!” Віктор Пилипишин (шляхом самовисування) та його двійник.

Громадянська мережа ОПОРА взяла коментар з цього приводу у Юрія Левченка, який також балотувався по 223 округу на останніх виборах 2012 році: “Це очевидно замовлення влади, щоб відібрати голоси у єдиного представника від опозиції, бо таким чином у них з’являється хоча б примарний шанс втримати ситуацію у цьому окрузі. Для них настільки очевидна їхня поразка, що у них немає жодної підтримки. Тому тільки такими шляхами вони можуть зараз діяти. Ми будемо робити все можливе, щоб цих двійників не зареєстрували, бо це є спотворення виборчого процесу і права людей на їхнє волевиявлення.

В ефірі 5 каналу свою позицію також озвучив член Центральної виборчої комісії Андрій Магера: “Формально, з юридичної точки зору, кожний громадянин може подати документи для реєстрації кандидатом у народні депутати шляхом самовисування. На перший погляд, жодного порушення закону немає. Разом із тим, не треба забувати про принципи виборчого процесу, серед яких, зокрема, є й такий, що виборці повинні формувати свою волю без обману. Тобто, йдучи на виборчу дільницю та заповнюючи виборчий бюлетень, вони повинні чітко знати, який це саме Іваненко і який це саме Петренко. І очевидно, що у цьому аспекті варто було б силовим органам з цієї точки зору подивитися на цю проблему – чи є там підстави для реагування чи немає.”

Громадянська мережа ОПОРА визнає за кожним право висувати свою кандидатуру на виборах народних депутатів, але водночас застерігає від застосування технології “двійників”, яка вводить виборців у оману і маніпулює їхнім правом голосу.