Війна триває вже понад три місяці. За цей час країна значно змінилася, але законодавча діяльність триває, парламент працює, а депутати продовжують взаємодіяти з (потенційними) виборцями. Особливо це стосується обранців від мажоритарних округів, пов’язаних із конкретними територіями. Чим вони займалися та про що пишуть у своїх соцмережах?

Полтавщину представляють у Верховній Раді вісім депутів-мажоритарників. Із них шестеро — представники партії «Слуга народу» (Андрій Боблях, Максим Березін, Анастасія Ляшенко, Костянтин Касай, Олексій Мовчан та Дмитро Нальотов). Двоє інших представляють у парламенті депутатські групи «Довіра» (Олег Кулініч) та «За майбутнє» (Юрій Шаповалов).

Дмитро Нальотов (ВО №144, місто Полтава) мало інформує виборців про свою діяльність. На сторінці нардепа у Facebook після початку війни опублікований усього один допис — репост із його особистої сторінки про те, що росію слід позбавити коштів на війну.

Особиста сторінка депутата також містить небагато повідомлень. Наприклад, парламентар писав про демонтування вказівників у перші дні війни і просив закрити небо над Україною. Що стосується висвітлення його власної діяльності, то Дмитро Нальотов розмістив лише один допис наприкінці травня про роботу гуманітарного штабу у місті Полтава.

Інший депутат, до округу якого входить частина міста Полтава, навпаки, дуже активно веде соціальні мережі, розміщуючи дописи чи не щодня. Це Андрій Боблях (ВО №145). Хоча переважно він репостить повідомлення зі сторінок Президента чи інших офіційних осіб, трапляються і дописи самого депутата щодо ситуації в Україні.

Офіційна сторінка Андрія Бобляха також активна, дописи стосуються різних аспектів війни. Цікаво, що на сторінці є лише один репост — у ньому згадано про допомогу, яку надав цей депутат.

Юрій Шаповалов (ВО №146) із початку війни публікував дописи про ситуацію в місті Кременчук та про роботу Верховної Ради. Наприклад, 17 березня нардеп повідомив про отримання комплектів Starlink для Кременчука.

Також Юрій Шаповалов повідомляв про передання допомоги для територіальної оборони.

Водночас на сторінці депутата є дописи, схожі на політичний піар за рахунок державного бюджету. Наприклад, 20 березня нардеп опублікував повідомлення про продовження ремонту травматологічного відділення лікарні, кошти на який депутат «вибив» із держбюджету.

Найактивнішою серед мажоритарників Полтавщини у соціальних мережах є депутатка від ВО №148 Анастасія Ляшенко. Більшість повідомлень на її сторінці — коментарі про війну чи репости подій та новин. Також депутатка розповідає про свою роботу — зокрема, організацію волонтерського штабу, на базі якого видають гуманітарну допомогу.

Олег Кулініч (ВО №147) із початку війни повідомляв у соцмережах про свою роботу у Верховній Раді. Багато його дописів присвячені національній та міжнародній політиці. Цікаво, що наприкінці лютого політик репостив дописи спікера парламенту, а не Президента.

Депутат писав також і про передання допомоги Збройним Силам, Національній поліції та лікарням.

На сторінці Костянтина Касая (ВО №149) є лише кілька дописів, в основному вони пов’язані зі святами та пам’ятними датами. Перший допис після початку війни — вітання з 8 березня. Лише 6 квітня депутат опублікував повідомлення про надання гуманітарної допомоги мешканцям Карлівської громади. Особиста сторінка нардепа закрита.

Натомість у Facebook можна знайти дописи, де Костянтину Касаю дякують за надану гуманітарну допомогу.

Сторінка Олексія Мовчана (ВО №150) надзвичайно активна з початку війни. Тут є дописи про загальну ситуацію, репости подій, новини про події в Україні. У перші дні війни депутат розміщував інформацію про збір допомоги в містах Кременчук та Горішні Плавні.

Писав депутат і про свою діяльність під час війни.

На сторінці Олексія Мовчана є дописи про допомогу, надану за його сприяння під час війни. Наприклад, 13 березня він повідомив про передачу нічних прицілів, 22 березня — гуманітарної допомоги від польської організації, 21 травня — допомоги для Кременчука та району, 8 червня — допомоги  ешканцям Глобинської громади тощо.

«Найтихішим» серед мажоритарників регіону у соціальних мережах є Максим Березін (ВО №151). На його сторінці — лише дописи інших людей, жодного повідомлення від самого депутата немає.