На засіданні парламенту 31 травня можуть висловити недовіру Уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій. Про це під час брифінгу 30 травня заявила Людмила Денісова.

У коментарі виданню Lb.ua Голова профільного Комітету з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській та АРК, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець підтвердив, що підписи за відставку вже збирають, втім до Комітету жодних документів не надходило.

Відповідно до частини 1 статті 10 Закону «Про правовий режим воєнного стану» у  період дії воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, судів, органів прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, розвідувальних органів та органів, підрозділи яких здійснюють контррозвідувальну діяльність.

Також стаття 4 Закону «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» передбачає, що повноваження Уповноваженого не можуть бути припинені чи обмежені у разі закінчення строку повноважень Верховної Ради України або її розпуску (саморозпуску), введення воєнного або надзвичайного стану в Україні чи в окремих її місцевостях.

Нагадаємо, що в Україні з 24 лютого діє правовий режим воєнного стану. Указом Президента України його продовжили до 23 серпня 2022 року.