Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як минув 2021 рік для народних депутатів-мажоритарників від Луганщини. 6 парламентарів зареєстрували 236 законопроєктів. Лідером за кількістю зареєстрованих законопроєктів став Сергій Вельможний. Найбільше виступав у Верховній Раді Сергій Шахов, а найменше — Олексій Кузнєцов.

21 липня 2019 року відбулися позачергові вибори народних депутатів України.  Луганська область, відповідно до виборчої системи, поділена на 11 територіальних виборчих округів (ТВО №105-114). Водночас, згідно з постановою Центральної виборчої комісії від 2 липня 2019 року № 1430 «Про деякі питання організації та проведення голосування громадян України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в окремих регіонах України», вибори відбулися лише на 6 виборчих округах (ТВО №105-107 та ТВО №112-114). За результатами волевиявлення громадян кандидати від партії «Наш край» здобули переконливу перемогу у трьох округах:  Сергій Шахов — ТВО № 114, Олександр Сухов — ТВО №107, Сергій Вельможний — ТВО №112. В інших трьох округах перемогли представники різних політичних сил, зокрема у ТВО №105 перемогла висуванка партії «Опозиційний блок» Вікторія Гриб, у ТВО №113 переміг Олександр Лукашев, представник політичної партії «Опозиційна платформа — За життя», а у ТВО №106 переміг Олексій Кузнєцов, висуванець партії «Слуга народу».

Як голосували луганські мажоритарники в 2021 році

Протягом 2021 року депутати з Луганщини найчастіше голосували «за» — у 49,8% випадків. У 28,5% випадків вони натискали на кнопку «утримався». Найменше луганські мажоритарники голосували «проти» — 3,6%. Крім цього, у 5,0% випадків депутати були відсутні, а ще у 13,1% — не натискали жодної кнопки. Слід зазначити, що мажоритарники Луганщини зайняли перше місце за голосуваннями «за» з показником 49,8%. Найменше голосували «за» нардепи-мажоритарники з Волинської області — 28,2.

Наводимо персональну статистику голосування депутатів-мажоритарників від Луганщини:

Вікторія Гриб, ТВО №105, позафракційна. За 2021 рік народна депутатка 3480 разів натискала на кнопку «за» — це 61,2% від усіх голосувань. 1419 разів (24,9%) вона «утримувалася». Кнопку «проти» депутатка натискала 54 рази (0,9%). Під час 3,3% голосувань, а саме 185 разів, парламентарка не натискала жодної кнопки, а у 9,7% випадків була відсутня на засіданнях Ради (549 голосувань).

Олексій Кузнєцов, ТВО №106, фракція «Слуга народу». У парламенті депутат найчастіше натискав кнопку «утримався». Так, з усіх голосувань він 3241 разів (57%) утримувався від голосування, а у 39,6% випадків (2249 разів) натискав «за». Варто зазначити, що Олексій Кузнєцов за два роки роботи  у Верховній Раді України натискав кнопку «проти» 80 разів (1,4% випадків).  Окрім цього, в 0,5% випадків (30 разів) парламентар не проявляв жодної позиції та не голосував. До того ж депутат пропустив 87 голосувань (1,5%).

Олександр Лукашев, ТВО №113, фракція «Опозиційна платформа — За життя».  Народний обранець у 2021 році найчастіше голосував «за» — у 49,3% випадків або ж 2803 рази. Значно менше він натискав на кнопку «утримався» — у 15,3% випадків (871 раз). Олександр Лукашев пропустив 13,1% голосувань, а ще у 16,1% випадків (912 разів) не натискав жодної кнопки та 354 рази або ж у 6,2% випадків голосував «проти».

Сергій Шахов, ТВО №114, депутатська група «Довіра». Якщо порівнювати з іншими депутатами-мажоритарниками Луганщини, то Сергій Шахов найчастіше не проявляв жодної позиції та не голосував. Народний депутат не голосував рекордну кількість разів, а саме 2450 разів (43,1 % випадків). Сергій Шахов натискав кнопку «за» у 50,4% випадків або ж 2866 разів. Також у 3,8% випадків (215 разів) голосував «утримався», а у 0,2% випадків (14 разів) голосував «проти». Депутат Сергій Шахов пропустив 2,5% усіх голосувань.

Олександр Сухов, ТВО №107, депутатська група «Довіра». У Верховній Раді депутат найчастіше голосував «за»: це відбувалось 2 538 разів або ж 44,6% від усіх голосувань в парламенті. Дещо менше парламентар тиснув кнопку «утримався», а саме у 39% випадків (2217 разів). Також депутат не проявляв жодної позиції та не голосував у 10,7% випадків (606 разів). Щодо відсутності, то парламентар пропустив 2,7% голосувань. Олександр Сухов тиснув кнопку «проти», а саме 173 рази, що складає 3 % від усіх голосувань.

Сергій Вельможний, ТВО №112, депутатська група «Довіра». Народний обранець у 2021 році найчастіше голосував «за», а саме у 53,7% випадків або ж 3 055 разів. Набагато менше натискав кнопку «утримався» — 30,7% випадків (1746 разів). Сергій Вельможний пропустив 0,7% голосувань, ще у 5 % випадків (284 рази) не натискав жодну кнопку та 565 разів або ж 9,9% випадків голосував «проти».

Найчастіше протягом двох років роботи парламенту проти лінії групи голосував Сергій Шахов — у 40,5% випадків. На другому місці — Олександр Сухов (32,9% голосувань). У решти луганських депутатів цей показник менший. Так, у Сергія Вельможного — 29,2%, Олександра Лукашева — 27%, Олексія Кузнєцова — 5,8%. Вікторія Гриб — позафракційна, тому оцінити ії діяльність за цим параметром неможливо.

Зазначимо, що відсоток голосувань депутатів всупереч позиції фракції чи групи визначається за допомогою сайту rada4you.org (Вони голосують для тебе) Громадянської мережі ОПОРА. При визначенні відсотка голосувань «проти лінії фракції» (депутатської групи) враховувалися результати голосувань народних депутатів за весь період роботи парламенту IX скликання. Методологія вебплатформи передбачає, що за умови, коли більше 50% членів фракції проголосували «за» щодо певного законопроєкту, голосування окремого депутата «проти», «утримався» чи «не голосував» вважаються голосуванням «проти лінії фракції».

Які законопроєкти ініціювали депутати-мажоритарники Луганщини в 2021 році

Одна з найважливіших функцій Верховної Ради України — законодавча. Народний депутат має право законодавчої ініціативи, а також зобов’язаний працювати у профільних комітетах та вдосконалювати проєкти законів, зареєстровані в українському парламенті. Так, кожен депутат-мажоритарник Луганщини входить до того чи іншого парламентського комітету, а саме:

  • Вікторія Гриб входить до Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг;
  • Олексій Кузнєцов — Голова підкомітету з питань прав і свобод осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях України та внутрішньо переміщених осіб Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин;
  • Олександр Сухов — член Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури;
  • Сергій Вельможний — член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики;
  • Сергій Шахов — голова підкомітету з питань цивільного захисту населення, попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру та подолання негативного впливу на довкілля, завданого збройним конфліктом на території Донецької та Луганської областей Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.
  • Олександр Лукашев — перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;

За два роки роботи Верховної Ради IX скликання мажоритарники Луганщини стали співавторами 236 законопроєктів, з яких лише 16 стали чинними законами. Щодо їх проблематики, то народні обранці реєстрували ініціативи у таких сферах:

  • безпека та оборона (1 законопроєкт);
  • галузевий розвиток (64 законопроєктів);
  • гуманітарна політика (14 законопроєктів);
  • державне будівництво (11 законопроєктів);
  • економічна політика (80 законопроєктів);
  • правова політика (50 законопроєктів);
  • соціальна політика (16 законопроєктів).

Тепер детальніше розглянемо ініційовані законопроєкти кожного депутата-мажоритарника.

Лідером із законотворчої діяльності серед депутатів регіону можна вважати Сергія Вельможного, який подав аж 67 законопроєктів. На другому місці — очільник партії «Наш край» Сергій Шахов, який розробив 46 проєктів законів. Третє місце розділили  Олександр Сухов та Олексій Кузнєцов із кількістю 37 законопроєктів. На четвертому місці — Вікторія Гриб, яка подала 27 законопроєктів. Найменше законопроєктів подав Олександр Лукашев, у послужному списку якого всього 22 законопроєктів.

Сергій Вельможний зареєстрував 67 законодавчих ініціатив. Найбільше з них, по 20 законопроектів, стосувалися сфери економічної політики та правової політики відповідно, ще 15 — галузевого розвитку. Крім цього, 5 законопроектів стосувалися сфери гуманітарної політики, 4 — соціальної політики, 3 — державного будівництва. Варто зазначити, що 5 із 67 законопроєктів підписані Президентом та стали чинними законами. 

Сергій Шахов став співавтором 46 законопроєктів.

 Тематика ініціатив така:

  • економічна політика (17 законопроєктів);
  • правова політика (8 законопроєктів);
  • галузевий розвиток (6 законопроєктів);
  • соціальна політика (3 законопроєкти);
  • державне будівництво (2 законопроєкти);
  • гуманітарна політика (1 законопроєкт);

Щодо результативності, то з 46 законодавчих ініціатив 3 стали чинними законами. 

Олексій Кузнєцов зареєстрував 37 законодавчих ініціатив. Більшість із них стосувалися економічної політики — 12, а правової політики — 11. Крім того, 7 ініціатив перебувають у сфері галузевого розвитку, 4 — державного будівництва, 2 — соціальної політики. Ще 1 проект стосувався гуманітарної політики. Щодо ефективності законотворчої діяльності, то 3 законопроєкти з 37 стали чинними законами. 

Вікторія Гриб впродовж 2021 року зареєструвала 27 законопроєктів, які стосувалися галузевого розвитку — 13 законопроєктів, економічної політики — 9, правової політики — 3, гуманітарної політики — 1, державного будівництва — 1. з усіх цих законодавчих ініціатив лише 2 підписані президентом та стали чинними законами України.

Олександр Сухов зареєстрував 37 законодавчих ініціатив. Більшість законопроєктів стосувались економічної політики — 17, правової політики — 8. Ще 6 ініціатив депутат подав у сфері галузевого розвитку, 3 — соціальної політики, 2 — державного будівництва, 1 — гуманітарної політики. Втім, лише 1 законопроєкт депутата набув статусу закону. 

Олександр Лукашев зареєстрував лише 22 законодавчі ініціативи. Найбільше, 6 законопроєктів парламентаря, стосувалися галузевого розвитку, ще 5  — гуманітарної політики. Також депутат подав по 4 законопроекти у сферах економічної та соціальної політики. Ще 3 законопроекти стосувалися правової політики. Варто зазначити, що тільки 2 законопроєкти, співавтором яких був парламентар, підписані президентом та стали чинними законами.

 

Хто і скільки виступає в парламенті серед луганських нардепів-мажоритарників

За 2021 рік народні депутати-мажоритарники Луганщини брали слово 325 разів. Сумарно їхні виступи тривали 6 годин 25 хвилин 45 секунд. 

Абсолютним лідером за цим показником став Сергій Шахов, який виступав 175 разів та говорив протягом 4 годин 27 хвилин 46 секунд. Під час своїх виступів депутат обговорював проєкти законів про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво, про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб», про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022-2026 роки, про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами — платниками єдиного податку. 

На другому місці Сергій Вельможний — 69 виступів тривалістю 50 хвилин 18 секунд. Цей депутат активно обговорював проєкти законів про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам, про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя.

Олександр Лукашев виступав 49 разів загальною тривалістю 45 хвилин 52 секунди. Слід вказати, що значну частину виступів (16) він зробив 18 березня 2021 року під час розгляду проєкту закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, а також 16-17 червня 2021 року під час розгляду проєкту закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (23 виступи). 

Вікторія Гриб мала 16 виступів тривалістю 17 хвилин 35 секунд. Під час своїх виступів вона брала участь в обговореннях проєктів законів про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів України, про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо реалізації соціальних заходів та інфраструктурних проектів, про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності, про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. 

Олександр Сухов виступав у стінах Верховної Ради України 13 разів та говорив протягом 3 хвилин 57 секунд.  Під час своїх виступів він обговорював проєкти законів про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам, про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення добору та підготовки прокурорів, про внесення змін до розділу II «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» щодо окремих аспектів дії перехідних положень.

Щодо Олексія Кузнєцова, то протягом двох років депутат виступав 3 рази та говорив лише протягом 17 секунд.