У 2021 році Кабінет Міністрів України розпорядженням №468-р розподілив більше, ніж 1,5 мільярди субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій різних регіонів України. Вінниччина отримала 80 млн грн на 51 об’єкт. Найбільше коштів було спрямовано на заклади освіти, ЖКГ та інфраструктуру, а також медичні заклади.

Що не так з цьогорічним розподілом

Народні депутати мають значний вплив на розподіл субвенцій, який є непрозорим. Так, більшість складу Комісії для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції (24 з 26 членів) складають народні депутати, які є членами Бюджетного комітету. До цього процесу не залучені представники Міністерства розвитку громад та територій, яке відповідає за регіональний розвиток. Це створює умови, коли члени комісії, обираючи об'єкти для фінансування, можуть керуватися не економічною доцільністю, а політичними інтересами.

У відкритому доступі відсутні критерії, на основі яких ухвалюються рішення щодо вибору об'єктів, які варто фінансувати. При виділенні коштів не враховується ні кількість населення, ні стан соціально-економічного розвитку, ні стратегії розвитку громад та областей. У свою чергу субвенція стає інструментом, за допомогою якого уряд забезпечує лояльність мажоритарників до рішень та політики, яку він реалізує. Це проявляється у тому, що більше коштів субвенцій отримують ті місцеві громади, які знаходяться в межах мажоритарних округів депутатів, які підтримують урядові ініціативи.

У 2020 році Кабмін частково врахував рекомендації ОПОРИ та Рахункової палати щодо підвищення прозорості розподілу субвенцій та ухвалив низку новаторських змін, які забезпечили більш рівномірний розподіл коштів. Проте вже у лютому 2021 ці зміни були скасовані. Уряд фактично відновив попередню редакцію “Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій”. Із поверненням до старих правил у 2021 році субвенції на соцеконом розвиток знову були нерівномірно розподілені між регіонами.

Ключовою тенденцією розподілу субвенцій у 2021 році стало те, що більшість округів отримало рівно по 10 мільйонів гривень або практично наближену до цієї цифри суми. Це ще раз засвідчує, що при виділенні коштів не враховувався стан соціально-економічного розвитку регіонів, кошти спрямовуються на основі політичної доцільності - приблизно однакові суми в округи.

Якою є «доля» Вінниччини у процесі розподілу субвенцій?

Вінницька область знаходиться у п’ятірці лідерів по фінансуванню. Так, найбільше коштів було спрямовано до Дніпропетровської (160 млн грн), Одеської (109,99 млн грн), Харківської (109,84 млн грн) областей, м. Київ (133,56 млн грн) та Вінницької (80 млн грн). Найменше ж отримали Херсонська (39,99 млн грн), Чернігівська (40 млн грн), Чернівецька (40 млн грн) та Сумська (42 млн грн) області.

Тематика субвенцій: заклади освіти – в пріоритеті

У межах Вінниччини профінансовано 51 об’єкт, серед яких найбільше коштів виділено на заклади освіти: 24,5 мільйони на 19 об’єктів. Майже 24 мільйони отримали 13 об’єктів ЖКГ та інфраструктури, а 21 було спрямовано на 11 об’єктів, що стосуються медичних закладів. Близько 6 млн грн спрямовано на 2 об’єкти соціально-культурної сфери. Ще 4,5 на 5 дитячих та спортивних майданчиків. А найменше, 20 мільйонів, на ремонт дороги.

Серед 19 об’єктів-закладів освіти найбільше коштів виділено на реконструкцію будівлі ДНЗ № 8 та спортивної зали СЗШ І—ІІІ ступенів № 1 – більше 5 млн гривень. Також близько 2 млн виділено на реконструкцію Сутисківського ДНЗ «Пролісок». Усі вони знаходяться на території округу №14 депутатки Ірини Борзової («Слуга народу»). Інша частина коштів в основному покриває капітальні ремонти навчальних закладів, більшість з яких, а саме 11 об’єктів, знаходяться на окрузі №17 Миколи Кучера («Довіра»). Фінансування на капітальні ремонти КЗ «Широкогребельський ЗЗСО І—ІІІ ступенів» та ЗОШ І—ІІІ ст в с. Дружелюбівка отримав і округ №13 Петра Юрчишина («За майбутнє») – більше 500 тисяч гривень на кожний об’єкт. По 1 капітальному ремонту освітніх об’єктів було профінансовано і в округах №16 Геннадія Вацака та №15 Лариси Білозір («Довіра»). В окрузі Геннадія Вацака 1, 6 млн грн отримав ДЮСШ Ямпільської міської ради, а в окрузі Лариси Білозір 300 тисяч спрямовано на заміну вікон у будівлі Шаргодської районної гімназії.

З-поміж 13 профінансованих об’єктів ЖКГ та інфраструктури на Вінниччині найбільший обсяг коштів було спрямовано на реконструкцію будівлі для розміщення «Вінницького інноваційно-технологічного парку» в окрузі №11 Максима Пашковського («Слуга народу») – 10 млн грн.

По 4 об’єкти, що отримали фінансування, розташовані в межах округів №13 Петра Юрчишина («За майбутнє») та №17 Миколи Кучера («Довіра»). В окрузі Петра Юрчишина близько 5,6 млн грн було направлено на придбання 6 тракторів КИЙ 14102М, а ще 200 тисяч – на реконструкцію та нове будівництво водопровідних мереж Хмільницького району. 1,9 млн, виділений на округ Миколи Кучера («Довіра») покриває нове будівництво водогонів в межах сіл Гайсинського та Теплицького районів, а також капітальний ремонт освітлення площі по вул. Будівельників в м. Ладижин. 4,2 млн грн на округ №15 Лариси Білозір («Довіра») стосувались реконструкції адміністративної будівлі Чернівецької селищної ради в центр надання адміністративних послуг та офісні приміщення та реконструкції частини адміністративної будівлі під Центр надання адміністративних послуг м. Шаргород. По 1 субвенції на ЖКГ було спрямовано і в округах №14 Ірини Борзової («Слуга народу») та №16 Геннадія Вацака («Довіра»). В окрузі Ірини Борзової 1 млн грн виділено на нове будівництво водопровідної мережі с. Кудіївці Жмеринського району. А в окрузі Геннадія Вацака – 800 тисяч спрямовано на капітальний ремонт благоустрою території сільського парку с. Студена, Піщанського району.

Ще 11 субвенцій спрямовано на медичні заклади. Найбільше фінансування знову в окрузі № 11 Максима Пашковського («Слуга народу») – 10 млн грн на придбання діагностичного комп’ютерного томографа для КП «Подільський регіональний центр онкології Вінницької обласної ради». Ще 3 субвенції на медичні заклади – в окрузі №15 Лариси Білозір («Довіра»). Так, 1,6 млн грн виділено на ремонт та реконструкцію будівлі поліклініки в смт Вапнярка Тульчинського району та хірургічного корпусу КП «Тульчинська центральна районна лікарня». А 1,7 млн покриває придбання спеціалізованого автомобіля екстреної (швидкої) медичної допомоги для КНП «Томашпільська центральна районна лікарня». Інші 7 медичних субвенцій – на округ №16 Геннадія Вацака («Довіра»). 7,5 млн покривають придбання обладнання для медичних закладів в межах округу депутата.

Серед інших субвенцій на Вінниччину п’ять – це дитячі і спортивні майданчики. 2 субвенції на будівництво таких отримав округ №13 Петра Юрчишина («За майбутнє»): 1,3 млн на будівництво мультифункціонального майданчика для занять ігровими видами спорту в НВК м. Хмільник та 100 тисяч на будівництво спортивного майданчика в с. Безименне Хмільницького району. 1,3 млн спрямовано на округ №14 Ірини Борзової («Слуга народу») для будівництва мультифункціонального майданчика в КЗ “ЗЗСО I—III с. Журавне” Хмільницької міської ради. Ще по 800 тисяч виділено на округи №15 та №17 депутатів групи «Довіра» Лариси Білозір та Миколи Кучера. Кошти спрямовані на ремонт спортивного майданчика в смт Муровані Курилівці Могилів-Подільського району та ремонт покрівлі (заміна покриття) будівлі спортивного комплексу с. Тростянчик Гайсинського району відповідно.

Ще дві субвенції фінансують об’єкти соціально-культурної сфери. Це субвенції на округи №15 Лариси Білозір («Довіра») та №18 Олега Мейдича («Батьківщина»). 4,7 млн грн в окрузі Олега Мейдича виділено на реконструкцію пам’ятного знаку (братської могили) та прилеглої території в м. Погребище Вінницької області. А 1, 2 млн в окрузі Лариси Білозір фінансують розроблення науково-проектної документації за об’єктом «Реставрація головного корпусу пам’ятки містобудування та архітектури державного значення «Палац» у  м. Тульчин.

Одна субвенція покриває ремонт доріг. Субвенція спрямована на округ №13 Петра Юрчишина («За майбутнє»): 200 тисяч на ремонт дорожнього покриття в с. Махнівка, Козятинського району.

Кошти на округи

Найбільший обсяг фінансування отримав округ №11 Максима Пашковського – 20 млн грн. друге місце за загальною сумою субвенцій зайняв округ №14 Ірини Борзової – 17 млн грн. Ці депутати входять до складу фракції «Слуга народу» у Верховній Раді. По 10 млн грн отримали округи №15, №16 та №17, де мажоритарниками є представники депутатської групи «Довіра» Лариса Білозір, Геннадій Вацак та Микола Кучер відповідно. Округ №13 Петра Юрчишина («За майбутнє») отримав 8,6 мільйонів. Найменше «пощастило» округу №18 Олега Мейдича з «Батьківщини»: на нього була спрямована найменша сума – 4,8 млн.

Кількість vs якість: чи всі кошти, виділені на округи, фінансують системні інфраструктурні об’єкти?

Із інформації, наведеної вище, щодо тематики субвенцій на Вінниччину можна зрозуміти, що відповідь на це питання – ні, не завжди. Адже іноді виділені кошти фінансують придбання тракторів, обладнання або встановлення майданчиків в округах депутатів. Поглянемо детальніше в розрізі округів.

Найбільша кількість профінансованих об’єктів (16) припадає на округ №17 Миколи Кучера («Довіра»). 11 субвенцій – на заклади освіти, ще 4 об’єкти – ЖКГ та інфраструктури та 1 майданчик. По 9 об’єктів профінансовано в округах №13 Петра Юрчишина («За майбутнє») та №16 Геннадія Вацака («Довіра»). В окрузі Петра Юрчишина 4 об’єкти стосуються ЖКГ та інфраструктури, по 2 – закладів освіти та дитячих та спортивних майданчиків та ще одна субвенція спрямована на ремонт доріг. У сфері ЖКГ та інфраструктури 5,6 млн гривень спрямовано на закупівлю 6 тракторів. 7 субвенцій, виділених на округ Геннадія Вацака покривають медичні заклади, ще по одній спрямовано на заклади освіти та об’єкти ЖКГ та інфраструктури. При цьому, слід зазначити, що попри найбільшу кількість профінансованих об’єктів, депутати мають посередній обсяг фінансування на округи. Так, для округів Геннадія Вацака та Миколи Кучера фінансування складає по 10 млн грн на округ, а Петра Юрчишина – 8,6 млн.

Натомість, найменша кількість субвенцій – у округів №11 Максима Пашковського («Слуга народу») та №18 Олега Мейдича («Батьківщина»). Округ Максима Пашковського отримав найбільший обсяг фінансування у Вінницькій області – 20 млн грн, які були спрямовані на 2 об’єкти: обладнання у медичний заклад та об’єкт ЖКГ та інфраструктури. Водночас, на округ Олега Мейдича було спрямовано найменше коштів – 4,8 млн грн, які покрили ремонт 1 об’єкта соціально-культурної сфери.

Таким чином, як бачимо, кількість субвенцій не завжди пропорційна виділеній сумі коштів, що іноді призводить до «розпорошення» коштів в межах округу і фінансування несистемних об’єктів, як наприклад майданчики, закупівля тракторів або дрібного обладнання.

Про те, як та на що розподілялись субвенції в межах всієї країни, читайте в загальному матеріалі ОПОРИ.