Проведений громадянською мережею ОПОРА аналіз показує, що субвенції на соціально-економічний розвиток на Сумщині у 2021 році були розподілені нерівномірно. Деякі округи (наприклад, 162) отримали 21 субвенцію, коли інші (159 округ) не отримали жодної. Переважно кошти субвенцій на Сумщині спрямовувались на поліпшення стану ЖКГ та інфраструктури і на освітню сферу.

Сумська область представлена у Верховній Раді шістьма депутатами-мажоритарниками. Серед них обрані від партії «Слуга Народу» Тетяна Рябуха (округ 157), Ігор Васильєв (округ 158), Максим Гузенко (округ 161) та Микола Задорожній (округ 162). Мешканців округу 160 представляє Ігор Молоток («За майбутнє»), а 159 – Андрій Деркач (позафракційний). Двоє зі згаданих депутатів мають стосунок до формування бюджетної політики: Микола Задорожній є членом комітету з питань бюджету, а Ігор Молоток – головою підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати. Відповідно до наказу Міністерства фінансів України №119 від 23 лютого 2021 року вони обидва входять до складу Комісії для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції.

Проблемні аспекти розподілу субвенцій

Субвенції розподіляються непрозоро. Цей процес відбувається у «ручному режимі», а ключовий вплив на визначення переліку об’єктів, які будуть фінансуватися, мають народні депутати, а не незалежна конкурсна комісія, якої немає. У підсумку, виборчі округи депутатів, які лояльні до уряду та підтримують його політику, отримують значно більше коштів, ніж округи опозиційних депутатів. Фактично, уряд створив умови, коли депутати можуть на власний розсуд вирішувати скільки та на який округ та об'єкт будуть спрямовані бюджетні кошти і більше того – використовувати ці кошти для власних піар-кампаній. Ключовою тенденцією розподілу субвенцій у 2021 році стало те, що більшість округів отримало рівно по 10 мільйонів гривень або практично наближену до цієї цифри суми. Це ще раз засвідчує, що при виділенні коштів не враховувався стан соціально-економічного розвитку регіонів, кошти спрямовуються на основі політичної доцільності - приблизно однакові суми в округи.

Розподіл субвенцій за регіонами

Субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій цього року було розподілено розпорядженням Кабміну від 19 травня 2021 року № 468-р. Відповідно до положень цього акту, Сумська область отримала 45 субвенцій загальним обсягом 42,1 мільйонів гривень (3,9% від загальної кількості виділених субвенцій та 2,5% від всіх виділених коштів). Відповідно, за кількістю виділених субвенцій Сумщина перебуває на 13 місці серед областей України, а за їх загальним обсягом – на 22 місці. При цьому, обсяг субвенцій для Сумської області останнім часом демонструє суперечливу динаміку – різке зростання, а потім помітний спад. Так, у 2015 році Сумщина отримала більше 22 мільйонів гривень субвенцій, у 2016 – 128 мільйонів, у 2017 – 192 мільйона, у 2018 – майже 125 мільйонів. У 2019 році обсяг субвенцій ще більше впав, до 100 мільйонів, а в 2020 становив майже 40 мільйонів гривень.

З огляду на порівно невелику кількість населення Сумської області (трохи більше одного мільйона осіб), на кожного її мешканця у середньому припадає 40 гривень субвенції (18 місце за цим показником серед областей України). Проте, проведений Громадянською мережею ОПОРА аналіз свідчить, що розподіл цих коштів за округами відбувається доволі нерівномірно. Зокрема, найбільший обсяг субвенцій (11 мільйонів гривень або 26% всіх виділених на область коштів) було отримано громадами 162 виборчого округу (депутат від округу – Микола Задорожній). Цей округ відзначився також і найбільшою кількістю виділених субвенцій – 21.

До бюджетів громад 160 виборчого округу (депутат-мажоритарник – Ігор Молоток) надійшло лише 5 субвенцій, але їх загальний обсяг становив 9,5 мільйонів гривень. 5 субвенцій загальним обсягом 8,95 мільйона гривень було виділено також і на 161 виборчий округ, за яким було обрано Максима Гузенка. У 158 окрузі Ігоря Васильєва 8,2 мільйона гривень було передано у рамках 11 субвенцій. Нарешті, до бюджету громади 157 округу (депутат від округу – Тетяна Рябуха) було виділено 2 субвенції (1,9 мільйона гривень). Бюджети громад 159 виборчого округу (депутат – Андрій Деркач) не отримали жодної субвенції на соціально-економічний розвиток.

Напрямки використання субвенцій

Переважна частина виділених на Сумщину субвенцій (45,5% від загального обсягу) стосуються поліпшення стану ЖКГ та інфраструктури. Серед найбільш значних можна згадати, зокрема, реконструкцію скверу у Шостці за 5 мільйонів гривень, будівництво водогону в селі Попівка (1,6 мільйонів гривень), капітальний ремонт фонтану в Сумах (1,5 мільйона гривень) тощо.

17 субвенцій (25% загального обсягу фінансування) було виділено для закладів освіти. Зокрема, обидві субвенції 157 округу стосуються ремонту покрівлі школи (1,2 мільйона гривень) та обладнання харчоблоку школи (0,68 мільйона гривень). Також було направлено по 1 мільйону гривень на будівництво дитячого садка в селищі Степанівка та ремонт школи у Ворожбі.

Три субвенції (6,7% від загальної кількості) на Сумщині були спрямовані на будівництво дитячих майданчиків. Зокрема, 5 мільйонів гривень буде виділено на будівництво спортивного майданчика у селищі Дубов’язівка, 0,94 мільйона – на спорудження футбольного майданчика в Лебедині, а 0,1 мільйона – на ігровий майданчик у Старому Селі (Сумський район).

Незважаючи на карантинні заходи та загальноукраїнські тенденції, на фінансування медичних закладів на Сумщині було спрямовано лише 6,9% від загального обсягу виділених субвенцій (2,9 мільйона гривень). При цьому всі кошти були направлені до бюджетів громад двох округів – 160 та 162. Наприклад, по 1 мільйону гривень було виділено для ремонту дитячої лікарні в Шостці та для купівлі медичного обладнання у Тростянці.

2,5 мільйона гривень було виділено на ремонт доріг та 1 мільйон на ремонт об’єктів культури у селищі Вороніж.

Звітування нардепів про субвенції

Депутати Сумщини також дуже по-різному підходять до висвітлення питань, пов’язаних з виділенням та освоєнням субвенцій на соціально-економічний розвиток. Зокрема, Микола Задорожній, незважаючи на членство у бюджетному комітеті, дуже мало звертається до теми субвенцій у своїх дописах. Тим не менш, іноді нардеп розповідає про рішення щодо субвенцій, ухвалені бюджетним комітетом.

Майже так само мало уваги питанням субвенцій приділяє і Тетяна Рябуха. Переважно її дописи стосуються можливих напрямків бюджетного фінансування та потреб у залученні коштів, які озвучуються під час особистого прийому громадян чи зустрічей з виборцями.

Максим Гузенко є одним із небагатьох депутатів Сумщини, який іноді комунікує питання виділення субвенцій. Зокрема, у своїх дописах він вказує на основні об’єкти, облаштування яких буде фінансуватись за рахунок субвенцій.

Відносно активно до поширення інформації про субвенції підходить Ігор Васильєв. У його дописах можна зустріти як плани щодо майбутнього розподілу субвенцій та обіцянки посприяти виділенню фінансування, так і звіти про реалізацію коштів субвенцій. З депутатом взаємодіють представники місцевих громад, які дякують за призначені субвенції. Також певна інформація про реалізацію проєктів, на які було виділено субвенції, міститься на сторінці регіонального осередку партії.

Найбільш повно питання субвенцій висвітлює Ігор Молоток. Він готує інформаційні відео, в яких розповідає про виділені для Сумщини субвенції та про процес освоєння коштів (наприклад, на реконструкцію скверу в Шостці). Відповідна інформація також міститься на офіційному сайті депутата та на його сторінці у соціальній мережі.

 

Теоретична довідка

Бюджетний кодекс визначає субвенцію як міжбюджетний трансферт для використання на певну мету в порядку, визначеному органом, який прийняв рішення про надання субвенції. У контексті сучасної бюджетної політики субвенціями найчастіше називають фінансову «допомогу» з центру до регіонів. Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій затверджено постановою Кабміну № 106 від 6 лютого 2012 року, відповідно до якого субвенції розподіляються за рішенням Комісії для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції. Комісія, у свою чергу, має складатись не менше, ніж на 50 % з членів Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.