ОПОРА у рубриці “Законопроєкт тижня” продовжує інформувати про важливі законодавчі ініціативи, які реєструються чи розглядаються на поточному тижні у Верховній Раді або підписані Президентом України. У цій рубриці ми не оцінюємо сам законопроєкт, лише інформуємо про його зміст.

Тиждень з 31 травня по 4 червня - пленарний. Депутати працюють в сесійній залі, ще частина одного дня відведена для роботи в комітеті, іншого - для запитань до Уряду. розглядають У цьому огляді ми зупинимося законопроєкті про “деолігархізацію”. 

Реєстрацію в парламенті цього законопроєкту Президент Володимир Зеленський анонсував під час своєї прес-конференції 20 травня, яка була присвячена результатам його перших 2 років перебування на посаді. 

2 червня в Верховній Раді зареєстрований президентський законопроєкт №5599 про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів). Цей законопроєкт дає визначення, що таке “олігарх”, містить критерії, за якими певна особи може вважатися олігархом, передбачає створення реєстру олігархів та обмеження для осіб, які до нього потрапили. 

Відповідно до проєкту закону олігарх -  це особа, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті та одночасно відповідає одному з трьох наступних критеріїв:

  1. бере участь у політичному житті;
  2. має значний вплив на засоби масової інформації;
  3. є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  4. підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (станом на 1 січня 2021 року це 2 мільярди 189 мільйонів гривень - ред. ОПОРА).

Рішення про визнання особою олігархом приймає Рада національної безпеки та оборони України на підставі подання Кабінету Міністрів України, члена Ради національної безпеки і оборони України, Національного банку України, Служби безпеки України або Антимонопольного комітету України. Особам, які потрапляють в реєстр буде заборонено:

  1. здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій;
  2. бути покупцем (бенефіціаром покупця) у процесі приватизації об'єктів великої приватизації.

Особи, які включені до Реєстру, будуть зобов'язані подавати декларацію про доходи.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 6 місяців з дня набрання ним чинності. Закон втрачає чинність через 10 років з дня введення його в дію.