В І кварталі 2021 року більша частина Facebook-комунікації депутатів, обраних в округах Закарпаття, стосувалася участі в засіданнях Верховної Ради України та роботи над законопроєктами. Разом з цим, про взаємодію з органами державної влади та місцевого самоврядування інформували лише 3 депутати з 6.

Нещодавно Громадянська мережа ОПОРА оприлюднила результати дослідження комунікацій закарпатських депутатів в ІІ половині 2020 року, і ми вирішили продовжити це дослідження і вивчити комунікації цих парламентарів в мережі Facebook в І кварталі 2021 року.

Так, в січні-березні 2021 року нами виявлено 78 повідомлень, які стосувалися реалізації депутатом власних повноважень: 56 з них, або 71% - комунікації з виборцями, 16, або 21% - комунікації з органами місцевого самоврядування, 6 комунікацій, або 8% - комунікації із зацікавленими сторонами.

Найактивніше розповідав про власну депутатську діяльність, як і в попередній період, Михайло Лаба, на сторінках якого ми виявили 52 повідомлення. Роберт Горват, Владіслав Поляк розмістили по 7 повідомлень, Валерій Лунченко - 6, Віктор Балога - 4, Василь Петьовка - 2 повідомлення.

Характерною тенденцією залишається досить низький рівень повідомлення про депутатську діяльність в порівнянні з проробленою роботою. Парламентарі, за винятком Михайла Лаби, лише точково розповідали про роботу над законопроєктами, чи свої голосування в сесійній залі. Питання депутатських запитів та звернень також не мають належного висвітлення. Разом з тим, частка повідомлень, які стосуються створення та голосування законів підвищилася в порівнянні з ІІ половиною 2020 року і становить 55%. Також з позитивних тенденцій можна відзначити наявність консультацій з органами державної влади та зацікавленими сторонами щодо внесення змін до законодавства, про які інформував Михайло Лаба. Комунікація щодо співпраці з органами державної влади зосереджена, переважно, на сприянні депутатів в залученні коштів на вирішення місцевих проблем.

Комунікація з виборцями

Найчастіше закарпатські депутати, обрані в одномандатних виборчих округах в мережі Facebook  комунікували з виборцями. Така комунікація складає 71% або 56 повідомлень. Таку комунікацію використовували всі 6 депутатів. Найчастіше депутати розповідали про участь у засіданнях Верховної Ради України - 41% повідомлень, про суспільно важливі питання - 23%, про підготовку законопроєктів - 20%. Значно менше комунікували про роботу в окрузі - 9%. По одному повідомленню (1,7%) стосувалося роботі в комітеті, поданню депутатського запиту/звернення, проведення особистого прийому громадян та звітування.
 

Комунікація з органами державної влади

Комунікація з органами державної влади в І кварталі 2021 року зафіксована в 3 депутатів, а саме: Михайла Лаби (14 повідомлень),  Василя Петьовки та Владіслава Поляка - по одному повідомленню. Найчастіше парламентарі інформували про участь в публічних заходах органів державної влади та місцевого самоврядування - 6 разів та консультації щодо залучення бюджетних коштів - 5 випадків. Три комунікації стосувалися участі у сесіях місцевих рад, одна - щодо підготовки депутатського звернення.

Найбільше народні обранці приділяли увагу інформуванню про роботу з органами місцевого самоврядування - 6 разів, з представниками міністерств - 3 рази, обласної ради - 2 рази, по одному випадку - з представниками Закарпатської ОДА, районних рад, Фонду держмайна та АТ “Укрзалізниця”.

Комунікація зі стейкхолдерами

З 6 закарпатських мажоритарників лише Михайло Лаба інформував про свою взаємодію із зацікавленими сторонами. Таких повідомлень зафіксовано 6, з них 5 стосувалися консультацій щодо розробки та внесення поправок до законопроєктів № 4643-Д, 4644-Д щодо розмитнення авто з іноземною реєстрацією та щодо законодавчого регулювання процедури виготовлення, розливання та зберігання самогону. Одна комунікація стосувалася зустрічі депутатської групи  міжпарламентських зв’язків з Королівством Норвегія із Послом Королівства Норвегія в Україні Еріком Сведалом.

Висновки та рекомендації

Традиційною залишається проблема недостатньої комунікації закарпатських парламентарів з виборцями щодо реалізації депутатських повноважень. Винятком виглядає Михайло Лаба, проте, стверджувати, що він в повній мірі інформує про реалізацію депутатських повноважень не доводиться.

Парламентарі не в повній мірі інформували про зареєстровані ними законодавчі акти, результати засідань Верховної Ради України, комунікацію з органами місцевого самоврядування та зацікавленими сторонами. Практично не роз’яснювали позиції щодо власних голосувань, поданих депутатських запитів та звернень, позицію щодо конкретних резонансних законопроєктів, роботу в комітетах, проведення прийому громадян тощо.

Натомість, варто зазначити, що в порівнянні з минулим періодом, депутати набагато більше говорили саме про парламентську роботу, що є позитивною тенденцією.

Щоб покращити комунікацію парламентарям варто було б запровадити методику інформування щодо власної діяльності. Гарною практикою є підбиття підсумків пленарних засідань/пленарних тижнів, роз’яснення поданих законодавчих ініціатив, ініціювання та проведення обговорень щодо них, інформування про засідання комітету, подані запити та звернення тощо. Окремої уваги заслуговує використання сучасних електронних інструментів для проведення публічних консультацій та інформування про роботу. В цьому аспекті допоміжними можуть стати розроблені ОПОРОЮ платформа “ПОРАДА” та чат-бот “Депутат на долоні”.

Довідково: проєкт «Депутат на зв'язку» реалізується Рівненською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» за підтримки Програми USAID РАДА, яка виконується Фондом Східна Європа.