ОПОРА у рубриці “Законопроєкт тижня” продовжує інформувати про важливі законодавчі ініціативи, які реєструються чи розглядаються на поточному тижні у Верховній Раді. У цій рубриці ми не оцінюємо сам законопроєкт, лише інформуємо про його зміст.

21 березня в парламенті зареєстрований проєкт Постанови про засудження подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу Президента України. Ініціаторами цього документа стали 130 депутатів з фракції “Слуга народу” на чолі з її лідером Давидом Арахамією. 

Проєкт буде розглянутий на позачерговому засіданні парламенту, яке заплановане на 30 березня 2021 року. 

У пояснювальній записці йдеться, що “20 березня 2021 року біля Офісу Президента України відбулися масові протести на підтримку засудженого за вчинення кримінального правопорушення Сергія Стерненка. Біля входу в будівлю зібралося понад 1000 активістів. Учасники акції протесту обстріляли будинок з піротехніки і намагалися проникнути всередину приміщення, розбивши декілька вікон та пошкодивши вхідні двері. Окрім цього, учасники погрому залили стіни та бруківку фарбою, а також намагалися підпалити будівлю. Поліція намагалася зупинити протиправні дії учасників протесту та відтіснити їх від входу в Офіс Президента, однак протестувальники з метою провокування правоохоронців на жорсткі дії та для створення ілюзії  розгону нібито мирної акції,  почали кидати в поліцейських фаєри, у зв'язку з чим  правоохоронці змушені були відступити”. 

Проєктом постанови передбачено, що МВС, СБУ та ДБР мають:

  • забезпечити швидке, повне та неупереджене розслідування та надати юридичну оцінку  цих подій;
  • вивчити обставини на предмет організації та/або участі у реалізації зазначених подій будь-яких політичних партій України та/або пов’язаних з ними осіб;
  • визначити ступінь вини учасників, організаторів та замовників події у завданні матеріальної шкоди державному майну України та забезпечити притягнення винних осіб до відповідальності відповідно до законодавства України;
  • інформувати про перебіг розслідування Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності. 

Крім цього, проєкт постанови передбачає, що Державне управління справами має протягом 3 днів підготувати інформацію про розмір шкоди будівлі Офісу Президента, порядку та джерел  фінансування реставраційних та ремонтних робіт, а також після встановлення осіб учасників подій у співпраці з іншими органами державної влади, вжити заходів, спрямованих на відшкодування завданої майнової шкоди. 

Нагадаємо, що 23 лютого Приморський суд Одеси визнав громадського активіста Сергія Стерненка винним у розбої, незаконному позбавлення волі і незаконному носінні вогнепальної зброї та засудив його до 7 років позбавлення волі. Сам Сергій Стерненко та його прихильники вважають вирок суду несправедливим та політично вмотивованим. 20 березня у день народження активіста на вулиці Банковій у Києві, біля Офісу Президента України, відбулася акція на його підтримку. У ході акції, були розмальовані стіни та двері будівлі Офісу Президента. 

За фактом пошкодження будівлі Офісу Президента поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «хуліганство». Санкція передбачає до 7 років позбавлення волі.