Спостерігачі ОПОРИ зафіксували у місті Суми кілька виборчих дільниць, які недоступні для маломобільних груп населення.

Зокрема, до виборчої дільниці № 590968 (розташована по вулиці Шишкіна, 12; 1514 зареєстрованих виборців) ведуть кілька сходинок. Пандусом дільниця не обладнана.  У цьому ж приміщенні розташована виборча дільниця № 590967 (для голосування зареєстровані 1865 виборців).

Проблеми з доступністю все ще існують у приміщенні школи № 29 (вулиця Заливна, 25). Тут розташовано 4 великих виборчих дільниці  - № 591015, № 590930, № 590931 та № 590932. Дві з цих дільниць розташовані на 2 поверсі. Ліфту у приміщенні немає. Проте, варто зазначити, що вхід до школи пандусом обладнаний.

Виборча дільниця № 590911 (знаходиться по вулиці Охтирській, 33; зареєстровано для голосування 1984 виборці) знаходиться на першому поверсі, проте, щоб до неї дістатись, потрібно подолати поріг з 8 сходинок. Пандусу поблизу сходинок також немає.

Виборча дільниця № 590935 (проспект Михайла Лушпи, 18; 1821 виборець зареєстрований для голосування) обладнана пандусом, проте останній має такий кут, що піднятись ним досить важко.

Приміщення для голосування виборчої дільниці № 590972 (вулиця Садова, 31; 2019 виборців зареєстровані для голосування) знаходиться у напівпідвальному приміщенні. Для того, щоб до нього дістатись, також необхідно подолати кілька сходинок.

Виборча дільниця № 590928 (проспект Михайла Лушпи, 36) має поріжок із трьох сходинок. Пандус тут також відсутній. На дільниці може голосувати 2115 виборців.

Виборча дільниця № 590919 розташована у Будинку культури за адресою вулиця Миру, 28 на другому поверсі. Східці пандусами не обладнані. Крім того, на вході у Будинок культури кілька пар дверей, для відкриття яких необхідно докласти зусилля. Тут може голосувати 2198 виборців.

Виборча дільниця № 590965 по вулиці Металургів, 71 також розташована на другому поверсі. Тут може голосувати 2258 виборців.

Така ж проблема на виборчій дільниці № 590958 (вулиця Новомістенська, 30; 2146 зареєстрованих виборців) - кілька сходинок і відсутність пандусу.

Нагадаємо, що відповідно до статті 62 Виборчого кодексу України, з метою створення належних умов для особистого голосування виборця з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) такий виборець в приміщенні для голосування забезпечується розумним пристосуванням (допоміжними засобами) у порядку та випадках, визначених Центральною виборчою комісією. Подібні положення зафіксовані також у пункті 3 Додатку 2 до Постанови ЦВК «Про вимоги до приміщень виборчих комісій та приміщень для голосування, нормативи облаштування приміщень дільничних виборчих комісій і приміщень для голосування, перелік та норми забезпечення виборчих комісій транспортними засобами, засобами зв’язку, обладнанням, інвентарем, іншими матеріальними цінностями, види послуг і робіт, закупівля яких може здійснюватися окружними та територіальними виборчими комісіями за рахунок коштів Державного бюджету України, відповідного місцевого бюджету для організації підготовки і проведення відповідних виборів»: приміщення територіальних виборчих комісій повинні відповідати встановленим законодавством України вимогам щодо санітарних і технічних норм, державним будівельним нормам, зокрема щодо безперешкодного доступу для осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) та інших маломобільних груп населення, а також бути забезпечені безперебійним електропостачанням, обладнані засобами протипожежної безпеки.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.