ОПОРА продовжує розповідати про важливі законодавчі ініціативи, які реєструються або розглядаються парламентом на поточному тижні. 

Цього разу в нашу рубрику “Законопроєкт тижня” потрапив законопроєкт, який спрямований на запобігання виникненню і поширенню коронавірусу.

Що відбулося: 

16 березня в парламенті зареєстрований законопроєкт (№3219) про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19). 17 березня він ухвалений у парламенті. 

Що передбачає законопроєкт:

Адміністративна відповідальність за порушення обсервації

Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних норм і правил, а також невиконання рішень місцевого самоврядування щодо карантину передбачає накладення штрафу на громадян від від 17 тисяч до 34 тисяч гривень, на посадових осіб – від 34 тисяч до 170 тисяч гривень.

Кримінальна відповідповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням 

Порушення правил та норм, встановлених для запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, – карається штрафом від 17 тисяч до 51 тисячі гривень або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 3 років. Якщо це призвело до загибелі людей – позбавленням волі на строк від 5 до 8 років. 

Відпустка за власний рахунок на період карантину

У разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину, термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати не включається у її загальний строк. Загалом відпустка за власний рахунок не може тривати більше 15 календарних днів на рік і якщо вона триває більше, то це було порушенням законодавства. Тепер це питання врегульовано. 

Звільнення від податку на додану вартість операцій на ввезення в Україну ліків та медичного обладнання

Звільняються від податку на додану вартість операції з ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для запобігання виникненню та поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).

Звільнення від сплати мита на ліки та медичне обладнання

Звільняються від сплати ввізного мита лікарські засоби, медичні вироби та/або медичне обладнання, які необхідні для запобігання виникненню та поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). При цьому митне оформлення таких товарів здійснюється першочергово. 

Оперативні закупівлі для протидії коронавірусу

Закон дозволяє оперативну закупівлю робіт та послуг без тендерних процедур, необхідних для ліквідації та недопущення епідемії коронавірусу, через переговорну процедуру, скорочену до одного дня.

Карантин включено до переліку форс-мажорних обставин

Законопроєкт включає карантин, встановлений Кабінетом Міністрів, у перелік форс-мажорних обставин, на підставі яких Торгово-промислова палата України видає сертифікат про такі обставини суб’єктам господарювання. Форс-мажорні обставини об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами. 

Відтермінування подачі декларацій для представників органів державної та місцевої влади

Законопроєкт встановлює, що особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у 2020 році подають декларації за минулий рік до 1 червня. При цьому вони звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання декларації чи повідомлення про зміни майнового стану, якщо на території їхнього проживання встановлено карантинно-обмежувальні заходи. 

Хто автор законопроєкту:

Група народних депутатів з усіх депутатських фракцій та груп парламенту на чолі з Головою Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайлом Радуцьким. 

Передісторія:

Із 12 березня по 3 квітня в Україні запроваджено карантин у навчальних закладах, діє заборона на проведення всіх масових заходів та запроваджено низку інших заходів з протидії поширенню коронавірусу.