Передвиборча кампанія в окрузі №179, де 15 березня 2020 року відбудуться проміжні вибори народного депутата, супроводжувалась достатньо високою конкуренцією між кандидатами, які були представлені в різних сегментах агітації і мали достатні ресурси для її проведення.

Про це під час онлайн-брифінгу 13 березня розповіли голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська та старший аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев.

Як розповів Олександр Клюжев, найбільш активні передвиборчі кампанії проводили 7 з 37 кандидатів у народні депутати України: Микола Музиченко (самовисування), Тетяна Єгорова-Луценко (самовисування), Кирило Оксень (самовисування), Вікторія Пташник (“Європейська Солідарність”), Тетяна Лазуренко, Юлія Світлична (самовисування) та Ігор Швайка (ВО “Свобода”). 

“У останні дні передвиборчої кампанії масово розповсюджували листівки на свою підтримку Дмитро Авакін (самовисування) та Ольга Коваленко (“Жінки за майбутнє”), хоча раніше вони не проводили агітацію. Звертає увагу на себе той факт, що інтенсивну кампанію забезпечив кандидат-самовисуванець Кирило Оксень, який ймовірно так і не відкрив рахунок виборчого фонду”, - сказав він.

ОПОРА відзначає передвиборчу кампанію як достатньо інтенсивну, незважаючи на рішення кандидатки від найбільшої парламентської партії “Слуга народу” Вікторії Алєксєйчук відмовитись від балотування.

Найбільшу кількість зовнішньої політичної реклами розмістила кандидатка Юлія Світлична. Вікторія Пташник найактивніше серед кандидатів розповсюджувала в окрузі друковані матеріали передвиборної агітації і розміщувала політичну рекламу на радіостанціях регіону. Юлія Світлична, за оцінками спостерігачів, була лідером за обсягами політичної реклами на телеканалах, в інтернеті, друкованих ЗМІ округу й області. Варто зазначити, що прихована політична реклама чи “джинса” масово не розміщувались у друкованих засобах масової інформації. Виявлені у друкованих ЗМІ матеріали із ознаками прихованої агітації найчастіше висвітлювали діяльність Юлії Світличної. 

Найбільшу кількість безпосередніх зустрічей із виборцями, за орієнтовними оцінками ОПОРИ, у звітний період провели Юлія Світлична, Вікторія Пташник, Тетяна Єгорова-Луценко та Ігор Швайка.

Також ОПОРА відзначає вагому роль передвиборної агітації кандидатів у народні депутати України в соціальних мережах. До прикладу, у період з 02 до 08 березня 2020 року найбільшими рекламодавцями у Facebook були кандидатки Вікторія Пташник та Юлія Світлична. Також кандидати в народні депутати використовують інші соціальні мережі та локальні групи в них, інформуючи виборців округу про свої передвиборчі програми та політичні позиції. 

Як зазначила Ольга Айвазовська, постійне зростання ролі соціальних мереж та інтернет-ресурсів на виборах засвідчує про те, що необхідно законодавчо врегулювати активності кандидатів і партій у цьому сегменті агітації. Під час повторного розгляду Виборчого кодексу парламент комплексно не опрацьовував проблематику, а тому ОПОРА закликає народних депутатів України повернутися до діалогу щодо законодавчого врегулювання агітації в інтернеті та за допомогою соціальних мереж. Особливу увагу необхідно приділити питанню підзвітності витрат на проведення такої агітації.

За словами Олександра Клюжева, позитивною характеристикою виборчого процесу є відсутність переконливих фактів підкупу виборців чи інших форм матеріального стимулювання громадян. Незважаючи на достатньо конфліктну взаємодію між низкою конкурентів, кандидати утримались від застосування технологій підкупу. Саме ці технології найбільш негативно впливають вільне волевиявлення громадян.

У звітний період спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували випадки розміщення або розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних. Ці інциденти стосувалися передвиборчої кампанії самовисуванця Кирила Оксеня, якому ЦВК 12 березня оголосила попередження за порушення строків відкриття рахунків виборчих фондів. Цей кандидат де-факто належить до найактивніших протягом усього виборчого процесу, але його витрати не були офіційними і не будуть відображені у фінансовій звітності.

Питання прозорості витрат та джерел походження фінансових ресурсів кандидатів залишається ключовим для дотримання стандартів демократичного виборчого процесу. Напередодні завершення етапу проведення передвиборної агітації ЦВК оголосила попередження за порушення термінів відкриття рахунків виборчих фондів 16 кандидатам: Світлані Агеєвій, Ірині Бондар, Олегу Голтвянському, Віталію Горбі, Валентину Захарову, Анні Князевій, Ігорю Леоненку, Ігорю Найді, Дмитру Огурцову, Кирилу Оксеню, Олексію Пристаю, Яні Світличній, Ларисі Сергієнко, Олені Скоморощенко, Галині Харгаліс, Денису Шейбуту. З одного боку, невідкриття рахунків виборчих фондів засвідчує спрямованість окремих кандидатів проводити нелегальну агітацію. З іншого, відсутність виборчого фонду може бути побічним доказом наявності фактору “технічних” кандидатів у виборчому процесі.

Кандидатка в народні депутати України Вікторія Пташник заявила 10 березня 2020 року про перешкоджання доступу журналістів телеканалу “Прямий” на зустріч виборців з її конкуренткою Юлією Світличною і оприлюднила відео щодо інциденту. Кандидатка Юлія Світлична та її представники назвали інцидент політичною провокацією і заперечили факт перешкоджання діяльності журналістів. Спостерігачі ОПОРИ не були присутні на місці події, натомість Національна поліція України вивчає її обставини.

До спостерігачів ОПОРИ надходила інформація про випадки зловживання адміністративними ресурсами у виборчих інтересах та про інші порушення законодавства, які також оприлюднювали виборчі конкуренти у ЗМІ та соціальних мережах. Організація закликає всіх кандидатів звертатися до Національної поліції України та публічно надавати достатні докази, які підтверджують порушення з боку конкурентів.

Таким чином, день голосування на проміжних виборах народного депутата України в ОВО №179 наближається в умовах високої конкуренції та за відсутності підтверджених грубих порушень виборчого законодавства. ОПОРА закликає виборчі комісії та правоохоронні органи рішуче реагувати на порушення законодавства в останні дні передвиборчої кампанії. Кандидати в народні депутати України не лише повинні забезпечити взаємний контроль, а й свідомо підходити до документування та підтвердження можливих порушень з боку конкурентів. 

Проміжний звіт ОПОРИ за результатами незалежного спостереження на проміжних виборах народного депутата України в ОВО №179