ОПОРА починає опрацьовувати дані районних ТВК у Києві щодо виборів міського голови, які вдалося отримати у Державному архіві Києва.

У чому проблема

6 листопада 2020 року Київська міська територіальна виборча комісія оголосила результати виборів голови громади міста Києва. Відповідно до озвучених даних протоколу ТВК, чинний мер Віталій Кличко виграв вибори у першому турі, набравши понад 50% голосів виборців. Всього у виборах міського голови Києва 25 жовтня 2020 року взяли участь 722 805 тисяч громадян, з них 365 161 киянин віддав свій голос Кличку.

Встановлення результатів голосування було досить тривалим – 12 днів з дня голосування, тобто максимально довго, як дозволяє законодавство.

За даними екзит-полу соціологічної групи «Рейтинг», на виборах мера Києва лідирував Віталій Кличко з 47,8% голосів. Аале за такого результату мав відбутися другий тур, тобто повторне голосування. Відповідно до результатів екзит-полу Студії Савіка Шустера і телеканалу Україна 24, також мав би бути другий тур (45,93% за Кличка). А ось за інформацією партії «Удар», Кличко перемагав уже у першому турі з 50,9% голосів.

Тривалий період встановлення результатів виборів, а також відсутність у відкритому доступі даних щодо голосування, зокрема з протоколів районних ТВК, породжує підозру про можливі маніпуляції при підрахунках. Також нещодавно пресслужба Київської міської прокуратури повідомила про направлення до суду обвинувального акта стосовно голови однієї з дільничних виборчих комісій у Дарницькому районі міста Києва за фактом підробки та використання підробленої виборчої документації.

ОПОРА задалася питанням, а чи все вірно було підраховано та записано у протокол про підсумки голосування? Маємо надію, що порушень виборчого законодавства не трапилося, але повинні це перевірити.

Тож представники ОПОРИ звернулися до Київської міської ТВК із запитом і попросили надати копії усіх протоколів про підсумки голосування з виборів Київського міського голови, складених районними в місті Києві територіальними виборчими комісіями; а у випадку передачі виборчої документації до архівних установ копію актів про приймання-передавання документів на зберігання до архівної установи та копії номенклатур переданих справ. Однак відповіді ТВК ОПОРА не отримала.

Паралельно звернулися до Державного архіву м. Києва, куди, ймовірно, могла бути передана виборча документація, та до районних архівних відділів. Архів Києва відреагував і попри обмеження через карантинні заходи, а також затримки із формуванням справ та підбором документів представника ОПОРИ запросили до читальної зали архіву для ознайомлення з документами.

Похід на архів

8 червня 2021 року заява ОПОРИ про «надання дозволу на копіювання власними технічними засобами протоколів Голосіївської, Дарницької, Деснянської, Дніпровської, Оболонської, Печерської, Подільської, Святошинської, Солом’янської та Шевченківської районних у місті Києві ТВК про підсумки голосування (у тому числі з позначкою «Уточнений»)» надійшла до Державного архіву м.Києва. Наприкінці місяця ОПОРІ повідомили, що для нас підготують справи з Деснянської, Оболонської, Святошинської, Солом’янської та Шевченківської районних у місті Києві ТВК. А от протоколи з Голосіївської, Дарницької, Дніпровської, Печерської, Подільської районних ТВК на зберігання до архіву не надходили.

Тож, сьогодні, 22 липня, візит представника ОПОРИ до читальної зали архіву відбувся. Там на Олексія чекали стоси паперів, які він успішно відкопіював. Рухаємося далі: одні дані опрацьовуємо, а пошук інших продовжуємо.

Що далі

Звичайно, наступний етап роботи – це оцифрування фотокопій протоколів районних ТВК. ОПОРА розпочинає цей масив роботи власними силами. Та даних насправді настільки багато, що без допомоги ніяк. Тож незабаром попросимо долучитися до процесу.

 

ОНОВЛЕННЯ

26  липня, ОПОРА отримала відповідь на свій запит до Київської МТВК. У листі Київська міська територіальна виборча комісія повідомляє, що станом на 29.06.2021 року запитувані протоколи про підсумки голосування з виборів Київського міського голови передані на архівне зберігання до Державного архіву міста Києва, та знаходяться там на стадії впорядкування і схвалення ЕПК Державного архіву міста Києва. Тож ОПОРА звертається з повторним запитом до архіву міста Києва з надією отримати протоколи всіх 10 районних комісій для копіювання та подальшого опрацювання. Деталі тут.