Громадянська мережа ОПОРА зняла мініфільм «Відкриті виборчі дані», де ми пояснюємо, які набори виборчих даних варто оприлюднити і чому. Йдеться про дані Центральної виборчої комісії. Реалізація цих пропозицій підвищить прозорість, підзвітність виборчого процесу, а також збільшить довіру до нього.

Постанова Кабінету Міністрів України №835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» регулює, які дані від якого центрального органу влади мають бути опубліковані: де, в якому форматі, з якою періодичністю. Проте ЦВК розпоряджається значно більшою кількістю інформації, ніж передбачено у постанові Кабміну. На наше переконання, чим більше даних буде публікуватись Центральною виборчою комісією, тим більше можна буде довіряти результатам виборів, а оприлюднення цих даних сприятиме збільшенню прозорості роботи органів, відповідальних за адміністрування виборів. Так розшириться джерельна база для аналітичної роботи, можна буде виявити проблемні аспекти. І справа не лише в тому, щоб повідомити про проблеми, а й в тому, щоб їх можна було попередити, усунути ще до того, як вони реально вплинуть на результат виборів. Тому Громадянська мережа ОПОРА подала свої пропозиції щодо змін до постанови №835 і пропонує розширити їх чотирма наборами даних.

Переглянувши наш фільм, ви дізнаєтесь, які саме дані має публікувати ЦВК. Окрім того наші експерти пояснюють, як це може вплинути на демократичність та відкритість виборчого процесу. А для початку тест: Чи знаєте ви, що спільного між виборами та ковбасою?

Мініфільм також можна переглянути на сторінці ОПОРИ у Facebook

А тут текстове пояснення наших пропозицій: Відкриті виборчі дані. Яку інформацію ОПОРА пропонує зробити доступною