19 березня у приміщенні HUB «Місто змістів» відбувся воркшоп «Як голосують твої депутати? Вінницька міська рада та відкриті дані». Під час заходу аналітики Громадянської мережі ОПОРА навчили журналістів та громадських діячів Вінниці контролювати міських депутатів за допомогою сервісу Rada4You.

Учасники воркшопу мали можливість ознайомитись із локальним та всеукраїнським сервісами Rada4You. Дізнались, для чого створений сервіс та як ним користуватись. Навчились відслідковувати особисті голосування міських депутатів та в розрізі фракцій, присутність і дотримання ними фракційної дисципліни. Дізнались, як завдяки сервісу отримати інформацію щодо сумісних голосувань різних фракцій, представлених у міській раді.

Сумісні голосування 

Завдяки цьому розділу сервіс показує наскільки окрема фракція голосує спільно з іншими. Ви можете подивитись на скільки “дружні” різні фракції під час голосувань у цілому чи за окремий місяць. Це дає змогу зробити аналіз міжфракційних стосунків та як вони змінюються залежно від питань, винесених на сесію. Проаналізувавши стосунки Вінницької міської ради, визначили трійку фракцій-лідерів із сумісності голосувань відповідно до позиції Вінницького міського голови, Сергія Моргунова (Позафракційний). За весь період голосувань сумісність голосувань відповідно до позиції міського голови з фракціями «Вінницька європейська стратегія» становить 99%, «Блок Петра Порошенка» - 96% та фракція «Батьківщина» - 91%.

Також на воркшопі було продемонстровано, як виявляти депутатів-рекордсменів, проводити факт-чекінг обіцянок, відстежувати тренди у голосуваннях тощо. Як за допомогою сервісу відслідковувати «друзів по голосуванню» обраних депутатів, статистику їх голосувань та відвідування сесій.

Відвідування сесій

Також сервіс може показувати, наскільки відповідально ставляться депутати до відвідування сесій міської ради. Відповідно до аналізу Громадянської мережі ОПОРА, у 2018 році депутатами-рекордсменами з «прогулів» стали представник фракції ВО «Батьківщина» Олег Алекса, який жодного разу не з’явився на сесію міської ради, та представник фракції ВО «Свобода» Василь Паненко, який пропустив 242 з 484 голосувань.

В той же час за весь період найрідше на голосування з’являються представники фракцій «Блок Петра Порошенка» - Ігор Ткачук (присутність на сесіях 54%) та представник «Батьківщини» Олег Алекса (присутність на сесіях 41%).

На воркшопі навчали отримувати інформацію з сервісу в машиночитному форматі чи користатись візуалізацією та витрачати на це мінімум часу і зусиль.

Керівник проекту Rada4You Юрій Лісовський зауважив: «Навик користування сервісу дає змогу за 5 хвилин проаналізувати те, за що міська рада голосувала впродовж 5 років».

 

Модуль «Політики»

Важливою частиною заходу була демонстрація модуля «політики» - набору голосувань за певні проекти рішень, які пов'язані між собою. Під час навчання, журналісти та активні громадяни міста навчились та мали можливість особисто створювати тематичні набори для доступного висвітлення голосувань депутатів. Спільними зусиллями під час воркшопу була обрана тема та створена політика «За сприяння розвитку ОСББ». В цю політику увійшли голосування, які пов’язані із програмою «Розвиток самоорганізації мешканців багатоквартирних будинків та підтримка розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста Вінниці на 2014 - 2018 роки». За допомогою політики можна визначити, як міські депутати підтримують певну сферу під час голосувань. Так ми дізнались, що депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Ткачук ніколи не голосував за дану політику. 

Цікавим також є те, що окремі політики можна редагувати. Тобто додавати до них нові голосування чи забирати ті, які здаються некоректними у цьому розділі.

Такий навик дає змогу читати дані голосувань Вінницької міської ради, а за допомогою створених політик можна писати новини, аналітичні матеріали для потреб громади за допомогою сервісу Vinnytsia.rada4you.org. 

 

За коментарями звертайтесь:

Дмитро Кузнєцов,

Представник Громадянської мережі ОПОРА в місті Вінниця

0635844992 / 0667506564