Представники львівської інтелігенції об’єдналися у громадську ініціативу, яка пропагує обрання Президента України у першому турі виборів. На думку членів ініціативи, кандидати повинні згуртувати зусилля та підтримати Петра Порошенка.

Співачка та громадський діяч Софія Федина наголосила, представникам ініціативи не розходиться, який саме кандидат має бути обраним у першому турі, «але йдеться про того кандидата, який має великий відрив від усіх своїх суперників, кандидат, який уже сьогодні має можливість перемогти у виборах. Зараз основна боротьба йде не між представниками антагоністичних блоків, а між кандидатами від так званого демократичного блоку, що є зовсім неприйнятним з огляду на те, чого вимагав Майдан».

Поет та дисидент Ігор Калинець зазначив, що мистецько-наукові кола Львова також підтримують кандидатуру Петра Порошенка. «Президентом має бути людина найбільш виважена, розумна, яка вміє дати ради у всіх галузях нашого господарського, суспільного, культурного життя. Такою людиною для мене став Порошенко дуже давно», - розповів Калинець. Усі інші претенденти, в тому числі Тягнибок та Куйбіда, мали б зійти з дистанції на користь найбільш рейтингового кандидата.

У свою чергу декан історичного факультету ЛНУ ім. Франка Роман Шуст закликав усіх згадати про «принципат» («перший серед рівних») – принцип, який використовували у Римській імперії. Як приклад, Шуст назвав Кличка, який знявся на користь іншого кандидата.

Бізнесмен Ярослав Рущишин вказав на особливості новітньої політики. «Політика XIX століття – це політика стратегічного мислення. Треба навчитися домовлятися. Навчитися поступатися своїми інтересами заради вищої мети», – пояснив підприємець.

Свою підтримку Порошенку також висловив тренер ФК «Металіст» та «Карпати» Мирон Маркевич. До ініціативи долучилися Іван Вакарчук, Ярослав Грицак, Мирослав Маринович та інші представники львівської інтелігенції.

Детальніше:
Ірина Швець,
прес-секретар кампанії спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.