Наклейки політичного змісту на автомобілях – політична позиція власників чи незаконна агітація? Що про це говорить законодавство та судова практика попередніх виборів?

Часто на дорогах можна побачити автомобілі з різного роду написами, малюнками, знаками на кузові. Такі наліпки можуть бути результатом виконання водієм Правил дорожнього руху, прикладом чого є наліпка з позначенням обмеження швидкості 70 км на годину для водіїв початківців. Деякі водії попереджають про те, що у салоні автомобіля може бути дитина, або собака. Є водії, для яких авто є способом самовираження, і вони розміщують на ньому різного роду висловлювання, або просто малюнки. Але під час виборчого процесу, можна побачити, що деякі учасники дорожнього руху використовують свій транспортний засіб для того, що продемонструвати оточуючим свою політичну позицію, прихильність до того чи іншого кандидата або партії – суб’єкта виборчого процесу. Наскільки таке використання авто відповідає законодавству?

19 червня 2019 року Овідіопольський районний суд Одеської області виніс постанову, якою визнав винуватою особу, яка 21 квітня цього року розмістила на своєму транспортному засобі агітаційні матеріали з логотипом однієї з політичних партій та кандидата в президенти України. Суд кваліфікував ці дії як порушення встановленого законодавством порядку розміщення агітаційних матеріалів.

У своєму рішенні суд зазначив, що «відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори президента України» передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата. Передвиборна агітація може проводитися у таких формах: розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами. У свою чергу, постанова КМУ від 29.12.2003 року №2067 «Про затвердження типових правил розміщення зовнішньої реклами», не передбачає такого носія зовнішньої реклами як транспортний засіб».

На цій підставі суд дійшов висновку, що у діях водія міститься склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 212-14 КУпАП - порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів.

Разом з тим, якщо уважно дослідити зміст статті 58 згаданого Закону, то можна побачити, що законодавство не містить вичерпного переліку форм та засобів передвиборчої агітації. Також частина 1 даної статті говорить про те, що передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та Законам України. Стаття 64 Закону України «Про вибори президента України», яка регулює обмеження щодо ведення передвиборної агітації, не містить такого обмеження, як розміщення агітаційних матеріалів на транспорті.

Більше того, відповідно до Закону України «Про рекламу», реклама на транспорті - це один із видів реклами. Стаття 18 Закону України «Про рекламу» встановлює, що розміщення реклами на транспорті погоджується лише з власниками об'єктів транспорту або уповноваженими ними органами (особами).  Відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону України «Про рекламу» за умови розміщення реклами на транспорті з дотриманням вимог безпеки і правил дорожнього руху забороняється вимагати від власників транспортних засобів отримання дозволів, погоджень, інших документів щодо розміщення реклами.

Таким чином, аналізуючи наведене законодавство, бачимо, що розміщення агітаційних матеріалів власником авто (або за погодженням з власником авто) на транспортному засобі не суперечить вимогам законодавства.

Разом із тим, необхідно звернути увагу на особливості регулювання питання  розміщення політичної реклами на/в громадському транспорті Законом України «Про вибори народних депутатів України». На відмінну від законодавства про президентські вибори він містить заборону розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації, у тому числі політичної реклами, через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщення пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, у транспортних засобах громадського користування.

Таким чином, якщо під час виборчого процесу народних депутатів України місцем розміщення та/або розповсюдежння політичної реклами/агітаційного матеріалу є не приватний транспорт, а громадський транспорт, включаючи таксі, такі дії будуть становити склад адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 212-10 КУпАП - порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації. При цьому важливо пам'ятати, що власники навіть приватного авто повинні будуть зняти весь агітаційний матеріал у так званий «день тиші», а також безпосередньо в день голосування – час, коли будь-яка політична агітація заборонена.

Юлія Лісова,

громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project