Як виявилось на місцевому рівні досить поширена практика розміщення виборчих дільниць на 2 поверхах будівель, що робить їх не доступними не тільки для людей з інвалідністю, а й інших категорій громадян, серед яких мами з дитячими візочками, люди поважного віку.

У Черкасах стався саме такий випадок, коли люди, мешканці цілого будинку, в якому проживають люди з інвалідністю, змушені були від виборів до виборів голосувати на виборчій дільниці, що розташована на 2 поверсі навчального закладу.

Лише завдяки інформаційному розголосу та злагодженим діям заявника, Громадянської мережі ОПОРА та представників органів місцевої влади вдалося вирішити дане питання, перемістивши виборчу дільницю на 1 поверх.

Перш ніж встановлювати винних осіб у ситуації, яка склалась, слід розібратись в законодавстві, яке регулює дане питання та звернути увагу на органи влади, що забезпечують його виконання.

Загалом зобов’язання органів місцевої влади щодо надання приміщень для голосування встановлено профільними законами про вибори та підзаконними актами. Органи місцевої влади на свій розсуд та наявної матеріальної бази надають у користування приміщення для роботи виборчих комісії та приміщення в яких буде здійснюватися голосування.

Технічні вимоги для приміщень визначені постановою ЦВК №5 від 19.01.2012 року, в якій закріплені загальні вимоги до приміщень, що будуть задіяні під час проведення виборів. Проводячи аналіз чинної нормативної бази, слід зауважити, що саме в постанові № 5 містяться основні технічні вимоги до приміщень. Зважаючи на це, органи місцевої влади і беруть до уваги норми постанови для визначенні місця розташування виборчих дільниць. 

Як показала ситуація в Черкасах, норми даної постанови є недосконалими та дискримінаційними щодо частини виборців в Україні. І це попри те, що чинним законодавством України та ратифікованими Україною міжнародними договорами прояви дискримінація є забороненими.

В чому ж полягає дискримінація та недосконалість норм постанови:  

  • п. 4 постанови зазначає, що приміщення для голосування повинні бути розміщені, як правило, на 1 поверхах будівель. Тобто ЦВК не ввело прямої заборони розміщення дільниць на 2 поверхах будівель, чим фактично обмежило право голосування маломобільних груп населення та людей з інвалідністю; 
  • п. 7 постанови визначає, що приміщення для голосування повинні відповідати потребам громадян з інвалідністю, зокрема бути оснащені пандусом, мати безперешкодний вхід і вихід з нього. В даній нормі не згадано про маломобільні групи населення, що дає можливість органам місцевої влади не враховувати їх права при визначенні приміщень для голосування.

Слід зауважити, що ні в законі «Про вибори президента України», ні в Постанові ЦВК №5 не міститься посилань на технічні вимоги до приміщень виборчих дільниць. Зокрема в нормативних актах не згадуються Норми ДБН В.2.2-17:2006 (чинні до 31.03.209 р.) та ДБН В.2.2-40:2018 (починають діяти з 01.01.2019 р.), якими регламентовано доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення та осіб з інвалідністю.

Даними нормами визначено якою повинна бути доступність будівель та споруд, прилеглої території та встановлено санітарно-гігієнічні вимоги у приміщеннях, заходи безпеки. Таким чином органи місцевого самоврядування повинні забезпечити доступність не тільки в приміщеннях для голосування, а й на всьому шляху слідування від місця проживання до виборчих дільниць.

Варто також зазначити, що люди з інвалідністю мають право самостійно обирати чи голосувати за місцем проживання чи безпосередньо на виборчій дільниці. Держава ж повинна забезпечити для цього всі можливості.

Ознайомитись із пам’ятка щодо голосування для людей з інвалідністю можна ознайомитись за посиланням.

Одним словом попереду досить клопітка робота на місцях щодо усунення дискримінаційних умов для голосування для маломобільних груп населення та людей з інвалідністю.

Для цього у передвиборчий період необхідно:

  1. Переглянути та внести зміни до Постанови ЦВК №5 від 19.01.2012 р. в частині внесення заборони розміщення дільниць вище 1-х поверхів будівель та приведення до відповідності  вимог ДБН В.2.2-40:2018 приміщень для голосування та прилеглої території.
  2. Прийняти на місцевому рівні цільові програми щодо приведення до норм ДБН В.2.2-40:2018 приміщень та споруд в яких будуть розміщені виборчі дільниці, прилеглої території.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project