На вихідних у Шевченківському районі Києві кандидат у народні депутати, а в минулому — міський голова Олександр Омельченко організував для виборців “Ярмарок консервації”. Тут наливали і годували. Свято шлунку і демократії поліція зупинити не змогла, а дощ — зміг. Про це повідомили спостерігачі ОПОРИ.

Ярмаркові намети облаштувалися  у сквері “Веселка” 14 липня. Безпомилково знайти дорогу можна було, йдучи на звук баяна і народного співу. “Гей, ве... Гей, вернися, сагайдачний!” - розважав виборців невеличкий ансамбль. А попри нього снували туди і звідти міщани із харчовими пакунками і агітгазетами Олександра Омельченка. 

На місці спостерігачка ОПОРИ з'ясувала, що тут за здоров'я кандидата можна остограмитись домашніми наливками, закусити домашніми соліннями, почастуватись медом, а також отримати “набір для консервації” - сітку з огірками, помідорами та кропом. Правда, лише по одному такому набору на виборця.

  • А шо эта вы даете, девушка? - перепитували виборці.
  • Это мед. За рецепт соления вам подарочек, - відповідала жінка за прилавком. - А он там браслетик дают и за 5 гривен берете овощи!
  • А це фестиваль якийсь? - не вгавали міщани.
  • Нет. Это Омельченко. Акция от Омельченка! - виправляла агітаторка.

Щоб отримати дармові продукти, потрібно було розрахуватись особистою інформацією: ім'ям-прізвищем, номером телефону. Під яткою з овочами був аншлаг.

Оскільки масові пригощання можуть мати ознаки непрямого підкупу виборців, спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію, щоб з’ясувати, чи не відбувається тут під звуки баяну правопорушення.

Правоохоронців викликав ще один із відвідувачів заходу. Він помітив, що тут в громадському місці наливали алкоголь і намагався з'ясувати, які на це є дозволи.

Коли приїхали правоохоронці, всі почали з усіма сваритися.

Патрульні методично опитували людей і складали протокол, коли агітатори продовжували пригощання і роздавання, аж поки не впав дощ.

Нагадаємо,  роздавання товарів і послуг в рамках агіткампанії регулює Закон України “Про вибори народних депутатів”. У частині 14 статті 74 йдеться про таке: “Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям (...) коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.  Така передвиборна агітація (...) є непрямим підкупом виборців”.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.